Pred dvomi rokmi hrával štvrtú ligu. V lete by mohol štartovať na EURO

Kurtaj sa v Hamiltone aklimatizoval prakticky okamžite.
Kurtaj sa v Hamiltone aklimatizoval prakticky okamžite. (Autor: facebook (Hamilton Accies FC Pictures))
Sportnet|25. dec 2015 o 23:38

Futbalista, ktorý strávil vlaňajšiu sezónu v druholigovom českom Moste zažíva v posledných mesiacoch výrazný kariérny vzostup.

Záverečný turnaj ME vo futbale ponúkne ako vždy množstvo tímových, ale aj osobných emócií. Na jednej strane srdcervúce porážky, na druhej strane nezabudnuteľné triumfy.

Obrázky, ktoré futbalový fanúšik vídava pravidelne, no stále s rovnakým potešením.

Napokon, nesledujeme futbal, respektíve šport ako taký práve kvôli silným emočným príbehom?

Uvidíme, ako sa vydarí historicky prvá účasť na európskom šampionáte Kozákovmu výberu. Rovnako ako Slovensko, absolvuje premiéru medzi kontinentálnou elitou aj niekoľko ďalších reprezentácií, napríklad aj Albánsko.

Tím okolo kapitána Lorika Canu nechal za sebou v kvalifikačnej I-skupine aj favorizované tímy Dánska a Srbska, ako aj Lotyšsko a Arménsko.

Aj napriek tomu patrí Shqipëria, ako znie oficiálny názov krajiny, medzi najväčších outsiderov záverečného turnaja ME. To však nie je prekvapenie.

Koniec koncov, koľko hráčov zo súčasného kádra albánskej reprezentácie by slovenský fanúšik vedel vymenovať?

Pri detailnejšom pohľade však zistíme, že vo výbere talianskeho kouča De Biasiho sa nachádzajú aj legionári z naozaj kvalitných klubov (napr. SSC Neapol, Lazio Rím, FC Nantes, FC Bazilej).

A predovšetkým doma v Tirane si môžu Albánci trúfať aj na "ťažké váhy".

Meno Gramoz Kurtaj by ste však na albánskej súpiske hľadali márne.

V seniorskom A-tíme nenastúpil ani raz, no aj napriek tomu má šancu objaviť sa v záverečnej nominácii.

Poznáte tie prípady - hráč celú kvalifikáciu nehráva, no v záverečnej fáze predturnajovej prípravy urobí reprezentačný kouč nečakaný krok, keď vezme na šampionát novú tvár.

Razí si cestu smerom nahor

Čím je teda 24-ročný ofenzívny záložník Kurtaj zaujímavý? Predovšetkým svojou doterajšou futbalovou cestou.

Rodák z kosovskej Prištiny žil od detstva v Nemecku a okrem albánskeho má tiež nemecké občianstvo. V mládežníckych kategóriách obliekal dresy Holsteinu Kiel, ako aj berlínskej Herthy.

V sezóne 2013/14 hral v Nemecku naposledy, keď hájil farby tímu Carl Zeiss Jena. Len dodajme, že Jena pôsobila až v štvrtej najvyššej súťaži (Regionalliga Nordost).

Kurtaj v drese Jeny a rezervy Herthy Berlín

V lete minulého roka sa Kurtaj rozhodol prvý raz pôsobiť mimo svojej „adoptívnej" domoviny a svoje futbalové šťastie si vyskúšal v českom druholigovom celku FK Baník Most.

Kvalitatívne bol český klub na vyššej úrovni ako Jena.

Od novej posily si mostecké vedenie veľa sľubovalo a ako sa neskôr ukázalo, šikovný pravák s dobrou technikou naozaj patril k tomu najlepšiemu v inak podpriemernom tíme.

Kurtaj nastúpil do 29 stretnutí (vynechal len zápas posledného kola), pričom zaznamenal 6 gólov a 10 asistencií.

Bohužiaľ, herne ani gólovo sa ostatní spoluhráči ku Kurtajovi nepridali a Most tak skončil na predposlednom 15. mieste FNL (Fotbalová národní liga), čo znamenalo zostup o súťaž nižšie.

Gramoz Kurtaj v drese Baníka Most (góly + asistencie)

Keďže naturalizovaný Nemec s balkánskymi koreňmi mal na severozápade Čiech zmluvu len na rok, obzeral sa, pochopiteľne, po novom pôsobisku.

Presun do Mostu bol relatívne nezvyklý. No nasledujúci prestup bol ešte zaujímavejší a netradičnejší.

Predsa len, z druhej najvyššej českej súťaže sa do škótskej Premiership príliš často veru neprestupuje. Kurtaj sa totiž stal novou posilou klubu Hamilton Academical FC.

Obojstranne veľká spokojnosť

Ťažko povedať, kto všetko participoval na prestupe a ako sa Škóti o hráčovi dozvedeli, no faktom je, že novej príležitosti sa rodák z Prištiny nezľakol.

Okamžite po svojom príchode si svojimi výkonmi získal miestnych fanúšikov a pôsobenie v Škótsku si do týchto chvíľ náramne užíva.

„Človek sleduje v televízii európske profiligy a zrazu som toho súčasťou. Hrám proti seniorským reprezentantom, pričom aj náš brankár Michael McGovern reprezentuje Severné Írsko. Je to už dobrá úroveň a rozhodne to je niečo iné v porovnaní s tým, na čo som bol v minulosti zvyknutý,“ povedal koncom septembra Kurtaj v rozhovore pre Eurosport.

11150579_1043636552336156_33356671920648.jpg

Kurtaj (vľavo) sa teší z gólu so spoluhráčom Dougiem Imriem. Foto: facebook (SNS Group)

Hrať na 60-tisícovom Celtic Parku a pár mesiacov predtým vo Varnsdorfe, Kolíne alebo Sokolove je neporovnateľné.

Kvalitné výkony málo známeho Albánca si všimol aj Rudi Vata, legenda albánskeho futbalu a bývalý populárny obranca Celticu Glasgow.

Rudi Vata hrával v rokoch 1993-96 za glasgowský Celtic

"Tréner národného tímu už o mne vie. Rudi im o mne povedal viac. V tíme je veľká konkurencia a bude ťažké dostať sa do nominácie. Možno ak sa niekto pred turnajom zraní...Každý gól a každý dobrý výkon ma však môžu posunúť bližšie k môjmu snu. Ak by som napríklad dokázal skórovať proti Celticu, noviny v Albánsku by si to určite všimli a informovali o tom. V každom prípade sa nevzdávam a o nomináciu zabojujem," dodal odhodlane stredopoliar Hamiltonu pre klubovú webstránku.

Hamilton star Gramoz Kurtaj along with ex-Celt Rudi Vata have been celebrating following Albanias shock qualification.

Posted by Scottish Sun Sport on Saturday, October 17, 2015

Či sa dočká aj vytúženej nominácie, nevedno. Tak či onak, za posledné týždne a mesiace si splnil množstvo snov vo veľmi krátkom čase.

V prebiehajúcej sezóne má Kurtaj na konte 18 duelov v Premiership a tri presné zásahy. Mimochodom jeden z nich práve do siete spomínaného Celticu.

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»Reprezentácie»Pred dvomi rokmi hrával štvrtú ligu. V lete by mohol štartovať na EURO