Pozrite si päť najväčších úspechov slovenských tenistov v ére samostatnosti

Dominika Cibulková.
Dominika Cibulková. (Autor: TASR/AP)
Ondrej Gajdoš|31. okt 2016 o 15:44

Vybrali sme najvýraznejšie výsledky slovenských tenistov na turnajoch od roku 1993.

BRATISLAVA. Prvenstvo Dominiky Cibulkovej na šampionáte WTA Finals v Singapure je najväčším úspechom slovenských tenistov na turnajoch v ére samostatnosti.

Čerstvá majsterka sveta sa na listine víťazok Masters pridala do spoločnosti významných hráčok ako Chris Evertová, Martina Navrátilová, Monica Selešová, Steffi Grafová, Martina Hingisová, Serena Williamsová a ďalších.

Vybrali sme päť najvýraznejších výsledkov slovenských tenistov od roku 1993.

Predtým vo federálnej Československej republike vyčnievali výsledky olympijského víťaza zo Soulu 1988 Miloslava Mečířa, ktorý sa dva razy dostal do grandslamového finále – v New Yorku 1986, v Melbourne 1989 – a s Tomášom Šmídom sa stal majstrom sveta vo štvorhre v roku 1987.

1. Dominika Cibulková – triumf na šampionáte WTA Finals 2016

Najlepší rok v kariére zverenky trénera Mateja Liptáka gradoval v závere. Cibulková sa po vlaňajšej operácii nohy prepadla vo februári 2016 v rebríčku až na 66. miesto, ale postupne sa začala posúvať nahor.

Sebavedomie jej posilnil aprílový titul na halovom turnaji na tvrdom povrchu v Katoviciach, májové finále na antuke v Madride, ako aj triumf na tráve na turnaji v Eastbourne.

Účasť v Singapure si priblížila postupom do finále na tvrdom povrchu na podujatí v čínskom Wu-chane a definitívne ju potvrdila prvenstvom na halovom turnaji s tvrdým povrchom v Linzi.

Už pred Singapurom videl tréner Lipták u Cibulkovej hlavnú zmenu oproti minulým rokom v lepšom psychickom nastavení v zápasoch, čo jej umožňuje väčšiu stabilitu výkonov.

Úžitok prináša spolupráca s mentálnym koučom Radkom Ševčíkom.

Cibulková predviedla vo finále Turnaja majsteriek vynikajúci výkon:

Slovenka to potvrdila aj na Turnaji majsteriek, kde sa po dvoch prehrách v úvode dostala zo skupiny do semifinále a po Ruske Svetlane Kuznecovovej zdolala vo finále aj svetovú jednotku Angelique Kerberovú z Nemecka.

Cibulková sa na turnaji presadila svojím agresívnym tenisom, v kľúčových momentoch zápasov bola psychicky silnejšia.

V tomto roku vyhrala štyri turnaje, dostala sa na 5. miesto rebríčka a zarobila 3,94 milióna dolárov.

2. Dominika Cibulková – finále Australian Open 2014

Cibulková sa ako prvá slovenská tenistka v ére samostatnosti prebojovala do finále grandslamového turnaja.

S renkingom 24. hráčky WTA v Melbourne postupne zdolala Francescu Schiavoneovú, Stefanie Vögeleovú, Carlu Suarezovú Navarovú, v osemfinále si poradila so vtedajšou svetovou trojkou Mariou Šarapovovou, vo štvrťfinále so Simonou Halepovou a v semifinále s Agnieszkou Radwanskou.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Tenis»Pozrite si päť najväčších úspechov slovenských tenistov v ére samostatnosti