Malá veľká šampiónka. Cibulková je majsterkou sveta

Dominika Cibulková.
Dominika Cibulková. (Autor: SITA/AP)
Ondrej Gajdoš|30. okt 2016 o 17:18

Na začiatku kariéry jej nikto nedával šancu, ale maličká tenistka sa drinou dopracovala na vrchol.

BRATISLAVA. Neuveriteľné sa stalo skutočnosťou. Slovenská tenistka Dominika Cibulková, ktorá sa na koncoročný šampionát WTA prebojovala prvý raz v kariére až v prvej polovici októbra po triumfe v Linzi, sa stala majsterkou sveta.

Dvadsaťsedemročná Bratislavčanka zdolala v nedeľňajšom finále v Singapure po skvelom výkone svetovú jednotku Angelique Kerberovú z Nemecka 6:3, 6:4.

Turnaj Masters sa hrá od roku 1972 a čerstvá víťazka je so 161 centimetrami zo všetkých hráčok najnižšia. Práve pre nízky vzrast mnohí odborníci nedávali Cibulkovej na začiatku jej športovej dráhy žiadne šance na veľký úspech.

Dominika však všetkým ukázala, že nerozhoduje výška, ale talent, usilovnosť v príprave a veľkosť srdca na kurte.

Napodobnila Radwanskú

Cibulková napodobnila v Singapure vlaňajšiu víťaznú cestu Agnieszky Radwanskej. Aj poľská tenistka postúpila zo základnej skupiny zásluhou jedného víťazstva nad Simonou Halepovou a skóre 3:4, v semifinále a vo finále sa potom už nedala zastaviť.

"V treťom zápase v skupine s Halepovou som potrebovala víťazstvo vo dvoch setoch a od rána, keď som vstala z postele, som sa nastavila tak, že to musím dosiahnuť. Vedela som ako - potrebujem sa presadiť svojím nátlakovým tenisom," vravela Cibulková po súboji s rumunskou tenistkou. "V dôležitých momentoch som bola mentálne silnejšia."

Dominika Cibulková zdolala vo finále Angelique Kerberovú: fotogaléria

30.10.2016

Pomocnú ruku podala slovenskej hráčke Kerberová, keď zdolala Američanku Madison Keysovú 2:0 na sety. Práve nad Kerberovou potom vyhrala vo finále.

V semifinále si Cibulková po ťažkom trojsetovom boji poradila s Ruskou Svetlanou Kuznecovovou.

"V dôležitých momentoch som opäť bola mentálne silnejšia," zopakovala po zápase dôležitú vlastnosť, ktorá ju zdobila v Singapure. Vo finále si zaumienila, že Kerberovej vráti prehru zo základnej skupiny a splnila to.

Hrunčák: Nikdy neriešila svoju výšku

Cibulková začínala s tenisom na dvorcoch bratislavského Slovana.

„Vždy bola veľmi živá a veselá. Nielen na kurte, ale aj mimo kurtu. Bola s ňou veľká zábava," hovorí o nej bývalý tréner Peter Hrunčák, ktorý ju viedol v rokoch 2005 - 2007. "Tenis bol jej svet. Celý deň sa krútil okolo toho, bolo na nej vidieť, že je do toho neuveriteľne zažraná. Nevnímala nič iné, len a len tenis."

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Tenis»Malá veľká šampiónka. Cibulková je majsterkou sveta