Potvrdené: Chelsea nastúpi proti Liverpoolu s náhradníkmi

Luis Suárez je v tejto sezóne pre Liverpool veľmi dôležitý.
Luis Suárez je v tejto sezóne pre Liverpool veľmi dôležitý. (Autor: TASR/AP)
Tomáš Olšiak|25. apr 2014 o 13:43

Už iba sedem bodov chýba hráčom Liverpoolu k senzačnému triumfu v Premier League.

BRATISLAVA. Jedného chvália za atraktívnu útočnú hru, ktorú Liverpool pod jeho vedením predvádza.

Druhého pred pár dňami futbalová Európa obvinila, že v semifinále Ligy majstrov vytiahol futbal z 19. storočia. Brendan Rodgers a José Mourinho sa v nedeľu o 15.05 stretnú v najsledovanejšom zápase víkendu.

Domáci duel s londýnskou Chelsea je pre Liverpool poslednou veľkou prekážkou na ceste za historicky prvým titulom v súťaži s názvom Premier League.

Portugalskému koučovi tentokrát defenzívna taktika stačiť nebude - Chelsea musí na Anfield Road bezpodmienečne vyhrať.

Zverenci José Mourinha strácajú tri kolá pred koncom na Liverpool päť bodov a ani výhra v Liverpoole im v konečnom účtovaní nemusí byť nič platná.

Prekvapili sami seba

Liverpool prehral za celú sezónu iba jeden domáci zápas. Pýši sa najproduktívnejším útokom, má skvelú formu a spomedzi kandidátov na titul azda najväčšiu motiváciu.

„Prekvapili sme sami seba tým, ako dobre hráme. Keď zvážime, aké sumy do hráčov investovali Chelsea, Manchester City, Arsenal a Tottenham, zisk titulu by bol niečím neuveriteľným,“ povedal pre časopis Perform kanonier Luis Suárez.

Naopak Chelsea sa musí vyrovnať s únavou z náročného programu i so zraneniami kľúčových hráčov. Tréner Mourinho už dokonca avizoval, že kvôli neochote Anglickej futbalovej asociácie prispôsobiť zápasový kalendár súbojom v európskych pohároch možno vynechá zo zostavy viaceré opory.

„Keby to bolo na mne, hráčov, ktorí budú hrať v stredu proti Atléticu by som na súboj proti Liverpoolu nepostavil. Nerozhodujem o tom však len ja, musíme to prebrať v rámci klubu,“ povedal pre web ITV Sport.

Denník Guardian neskôr informoval, že vedenie odobrilo Mourinhov plán sústrediť sa na Ligu majstrov a v Liverpoole tak s najväčšou pravdepodobnosťou nenastúpi Chelsea v plnej sile.

Z posledných tridsiatich vzájomných zápasov vyhral Liverpool dvanásť, Chelsea jedenásť. Na konci decembra Chelsea doma vo vyrovnanom zápase zvíťazila 2:1, odvtedy je však Liverpool v lige už takmer štyri mesiace neporaziteľný.

cech_tasr_600.jpg

Petr Čech sa v Madride zranil.

FOTO: TASR/AP

Najlepší útok vs. najlepšia obrana

Zápas bude aj stretom dvoch rôznych trénerských filozofií. Kým Mourinhova Chelsea sa snaží predovšetkým neinkasovať, Brendan Rodgers ostáva za každých okolností verný aktívnej útočnej hre. Verí, že jeho hráči nastrieľajú viac gólov ako súper.

„Titul získa Liverpool. Majú veľa sebavedomia, hrajú útočne a vedia, že vždy nejaké góly strelia. Tréner Rodgers odvádza úžasnú robotu,“ povedal pre Liverpool Echo francúzsky kouč Gerard Houllier, ktorý s Liverpoolom v roku 2001 vyhral už neexistujúci Pohár UEFA.

Liverpool v doterajšom priebehu Premier League strelil najviac gólov - 96. Naopak Chelsea ich najmenej inkasovala - 26.

Po utorňajšom zápase Ligy majstrov proti Atléticu Madrid sa na José Mourinha zniesla tvrdá kritika odborníkov aj fanúšikov za defenzívny spôsob hry Chelsea. Na začiatku februára však víťazstvom 1:0 na pôde Manchestru City po takticky dokonalom výkone dokázal, že svojich zverencov vie na ofenzívneho súpera skvele pripraviť.

O tom, v čom spočívajú hlavné prednosti oboch tímov, svedčí aj najlepšia zostava sezóny podľa špecializovaného portálu goal.com. Chelsea v nej má oboch stopérov Terryho a Cahilla, Liverpool útočné duo Suárez-Sturridge. Okrem toho i kapitána Stevena Gerrarda, Chelsea ešte aj Belgičana Edena Hazarda.

Chelsea bez viacerých opôr

Rozhodnúť môže aj situácia so zranenými hráčmi. Podľa večerníka Evening Standard sa Chelsea aj na Anfield Road bude musieť zaobísť bez Edena Hazarda, kľúčového muža ofenzívy a najproduktívnejšieho hráča Blues.

Pre brankára Petra Čecha sa tento ročník skončil, sezónu musí dochytať 41-ročný austrálsky veterán Mark Schwarzer. Nepravdepodobný je aj štart kapitána Johna Terryho, ktorý si v súboji Ligy majstrov poranil členok.

Naopak, do zostavy Liverpoolu sa vracia druhý najlepší strelec ligy Daniel Sturridge. Ten prestúpil do Liverpoolu v januári minulého roka práve z Chelsea: „Rád by som ukázal rešpekt môjmu bývalému klubu, ale ak skórujem v poslednej minúte, asi ťažko udržím emócie,“ povedal Sturridge pre denník Mirror.

Veľké plány v Liverpoole

V Liverpoole už pracujú na tom, aby táto sezóna nebola jednorazovým úspechom ale začiatkom úspešnej éry. Minulotýždňovým víťazstvom nad Norwichom si Reds zabezpečili účasť v skupinovej fáze Ligy majstrov.

Podľa výkonného riaditeľa Iana Ayreho to bude pri nevyhnutnom posilnení kádra jeden z kľúčových faktorov: „Na prestupovom trhu to bolo v posledných rokoch náročné kvôli neúčasti v Lige majstrov. Problém sme kvôli tomu mali aj s Luisom Suárezom, ktorý pochopiteľne túžil po najlepších zápasoch proti najlepším hráčom,“ cituje Ayreho denník Daily Mail.

V tejto sezóne zverenci Brendana Rodgersa ťažili aj z náročného programu konkurentov v boji o titul. V ďalšom ročníku bude v rovnakej situácii už aj Liverpool. „Od začiatku nám bolo jasné, že káder pre budúcu sezónu bude úplne odlišný od toho, ktorý sme mali v tejto sezóne, v ktorej sme nehrali v európskych pohároch,“ dodáva Ayre.

Manažment Reds tiež odhalil plány na zvýšenie kapacity legendárneho Anfield Road. Po zväčšení dvoch tribún by mal Liverpool od sezóny 2016/2017 hrávať na štadióne s takmer šesťdesiattisícovou kapacitou.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»Anglicko»Potvrdené: Chelsea nastúpi proti Liverpoolu s náhradníkmi