Poraziť Čechov vo štvrťfinále by bol neskutočný zážitok, tvrdí Ružička

Slovenská osemnástka odohrala skvelý domáci šampionát.
Slovenská osemnástka odohrala skvelý domáci šampionát. (Autor: TASR)
SITA|18. apr 2017 o 00:28

Zverencov trénera Norberta Javorčíka čaká v utorok posledné vystúpenie v základnej skupine proti Švajčiarom.

POPRAD. Na popradskom zimnom štadióne prvýkrát znela po zápase svetového šampionátu hokejových osemnástok slovenská hymna.

Domáci hokejisti zvládli najdôležitejší duel v základnej skupine proti Lotyšom (4:0) a postúpili do štvrťfinále, na ktoré nastúpia vo štvrtok 20. apríla od 17. hodiny a 30. minúty znovu v Poprade.

Ešte predtým však zabojujú so Švajčiarmi o tretie miesto a lepšiu východiskovú pozíciu do vyraďovacích bojov.

Pomalší rozbeh

Slováci sa síce proti Lotyšom pomalšie rozbiehali, no otvárací gól Matúša Havrilu im vlial potrebné sebavedomie.

Bolo to napäté, mierny stres, nevedeli sme, čo máme od toho očakávať. Po prvej tretine sme boli trochu frustrovaní. Lotyši super bránili.


Adam Ružička, slovenský hokejista

"Patrik Hrehorčák to skvele potiahol po pravej strane, pekne to nahodil pred bránku a tam sme to už spoločne dotlačili. Bol to solídny zápas z našej strany, keďže sme v prvej tretine otvorili skóre a v druhej tretine sa nám hralo už omnoho ľahšie," povedal po víťaznom stretnutí útočník Matúš Havrila.

V druhej tretine prestrieľali slovenskí hokejisti Lotyšov 21:2 a rozhodli o svojej prvej výhre na svetovom šampionáte. Druhý gól pridal počas výborne zahranej presilovej hry Adam Ružička, jediná posila Slovenska zo zámoria.

"Bolo to napäté, mierny stres, nevedeli sme, čo máme od toho očakávať. Po prvej tretine sme boli trochu frustrovaní. Lotyši super bránili. Cez prvú prestávku nám tréner povedal dobrú taktiku a išli sme do druhej časti s chladnou hlavou. Tak to aj dobre skončilo. Naša lajna dala dva góly v presilovkách, takže si myslím, že sú zahrané super," konštatoval spokojný Ružička.

Mladí Slováci porazili Lotyšov, zabezpečili si postup do štvrťfinále: fotogaléria

18.4.2017

Súboj o tretie miesto

Zverencov trénera Norberta Javorčíka čaká v utorok posledné vystúpenie v základnej skupine proti Švajčiarom. Tí rovnako ako Slováci zdolali Lotyšov 4:0, ale s Kanadou a Fínskom ťahali za kratší koniec.

"Očakávame veľmi podobný štýl hokeja v obrannom pásme, ako predviedli Lotyši. Ale myslím si, že Švajčiari majú vo svojom strede niekoľko naozaj kvalitných hráčov, takže viac bude zapojená aj naša defenzíva. Uvidíme, ako sa bude vyvíjať zápas. Dobrou motiváciou bude aj súboj o tretie miesto, ktoré si chceme v skupine udržať," jednoznačne sa vyslovil tréner Javorčík.

Tretie miesto by pravdepodobne znamenalo, že vo štvrťfinále sa slovenskí hokejisti vyhnú favorizovaným Američanom.

"Samozrejme, že do štvrťfinále by sme chceli ísť z tretieho miesta. Ja by som sa vôbec nebránil ani Čechom, pretože poraziť ich vo štvrťfinále by bol neskutočný zážitok. Bohužiaľ, už sa to asi nestane. Ale je jedno, kto proti nám nastúpi, my budeme chcieť vyhrať s každým," odhodlane dodal Ružička

Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»Reprezentácie»Poraziť Čechov vo štvrťfinále by bol neskutočný zážitok, tvrdí Ružička