Polášek si zahrá finále štvorhry v Belehrade

SITA|30. apr 2011 o 22:53

Spolu s Čechom Františkom Čermákom Filip Polášek zvíťazil v sobotňajšom semifinále deblovej súťaže na turnaji ATP World Tour 250 Serbia Open v srbskom Belehrade.

BELEHRAD. Slovenský Tenista roka 2008 Filip Polášek si v nedeľu o 14.10 h SELČ zahrá 11. raz vo svojej kariére vo finále štvorhry na hlavnom profesionálnom okruhu. Spolu s Čechom Františkom Čermákom zvíťazil v sobotňajšom semifinále deblovej súťaže na turnaji ATP World Tour 250 Serbia Open v srbskom Belehrade (dotácia 416 650 eur, antuka vonku) nad Izraelčanmi Jonathanom Erlichom a Andym Ramom, dvojkami žrebu, za 80 minút 7:5, 1:6, 10:5.

Postupujúcim sa v prvej časti napokon nevypomstilo, že premrhali náskok 5:2 s dvojitým brejkom. V jedenástej hre sa totiž ešte raz presadili na príjme a tretie podávanie na zisk setu už zvládli. Druhé dejstvo im síce vôbec nevyšlo, ale "lotéria" v podobe tzv. supertajbrejku o to lepšie.

"Dnes to bol trochu zvláštny zápas, keďže nás na poslednú chvíľu presunuli na večer po tom, ako sa Tipsarevič odhlásil zo singla. Spočiatku sme si všetci zvykali na podmienky odlišné od predchádzajúcich. My sme začali lepšie ako súperi a aj za pomoci dvoch ´no ad´ pri ich podaní sme odskočili na 5:1, ale potom sa to obrátilo a Izraelčania vyrovnali na 5:5. V koncovke tohto setu sme však zase boli lepší a zvíťazili sme 7:5. Druhý set nám ušiel hneď na začiatku, keď sme po vlastných chybách stratili môj servis na 0:2 a súperi potom už kontrolovali vývoj. Našťastie, v supertajbrejku sa nám podarilo odskočiť na 7:2 a zápas sme dotiahli do úspešného konca. Verím, že zajtra podáme dobrý výkon vo finále, na ktoré sa už teším," uviedol Filip Polášek pre agentúru SITA.

Česko-slovenský pár nasadený ako tretí si v súboji o trofej v srbskej metropole zmeria sily so štvorkami "pavúka", Rakúšanmi Oliverom Marachom a Alexandrom Peyom. Šampióni získajú 250 bodov do svetového rebríčka a spoločný šek na 20 200 eur, zdolaní si odnesú 150 bodov a 10 650 eur.

Daviscupový reprezentant SR Polášek a partner Michala Mertiňáka z predchádzajúcich dvoch sezón Čermák práve v Belehrade otvárajú svoju spoluprácu, ktorá bude pokračovať ešte minimálne aj v Nice a na grandslamovom parížskom Roland Garros, ako predznamenal Polášek pre agentúru SITA na prahu tohto podujatia.

Dvadsaťpäťročný zvolenský rodák figuruje na 44. priečke v renkingu, už bol aj na 22. pozícii. Polášek zatiaľ má na konte 4 deblové primáty. Naposledy sa radoval vlani 1. augusta na antuke v chorvátskom Umagu po boku Čecha Leoša Friedla, a to vo finále zhodou okolností práve na úkor tandemu Čermák - Mertiňák.

Štvorhra - semifinále:

František Čermák, Filip Polášek (ČR/SR-3) - Andy Erlich, Jonathan Ram (Izr.-2) 7:5, 1:6, 10:5 (zápasový tajbrejk) za 80 minút

Prehľad titulov Filipa Poláška na hlavnom okruhu ATP vo štvorhre (finálová bilancia 4:6):

2010: Umag (Chorv.) - Leoš Friedl (ČR)

2009: Bastad (Švéd.) - Jaroslav Levinský (ČR)

2008: Petrohrad (Rus.) - Travis Parrott (USA), Gstaad (Švajč.) - Jaroslav Levinský (ČR)

Slovenský deblový špecialista Michal Mertiňák sa vo štvorhre na prestížnom turnaji ATP World Tour Masters 1000 Mutua Madrid Open v Madride (dotácia 3,706 milióna eur, antuka vonku) predstaví po boku Srba Viktora Troického, zatiaľ čo jeho partner na túto sezónu Mark Knowles z Bahám bude hrať s Američanom Andym Roddickom.

Mertiňák s Knowlesom ako pár figurovali pod čiarou medzi prihlásenými a pristúpili k improvizácii. Slovenský Hráč roka 2009 začne v deblovej súťaži v španielskej metropole proti česko-izraelskému páru Lukáš Dlouhý, Andy Ram a postupujúci vyzvú v osemfinálovom 2. kole Američanov Boba a Mika Bryanovcov nasadených ako prvých.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Tenis»Polášek si zahrá finále štvorhry v Belehrade