Pohár UEFA: Vo finále španielske predstavenie

SITA|15. máj 2007 o 10:10

BRATISLAVA 15. mája (SITA) - V stredu večer sa rozhodne o držiteľovi futbalového Pohára UEFA 2006/2007. V čisto španielskom finálovom dueli sa v Hampden Parku v Glasgowe stretnú RCD Espanyol Barcelona ...

BRATISLAVA 15. mája (SITA) - V stredu večer sa rozhodne o držiteľovi futbalového Pohára UEFA 2006/2007. V čisto španielskom finálovom dueli sa v Hampden Parku v Glasgowe stretnú RCD Espanyol Barcelona a obhajca minuloročného prvenstva FC Sevilla.

Víťaz vôbec prvého španielskeho finále európskej pohárovej súťaže v histórii zabezpečí pre krajinu z Pyrenejského polostrova už tretí triumf v Pohári UEFA za posledné štyri sezóny. V roku 2004 sa z víťazstva tešila Valencia a pred dvanástimi mesiacmi dvíhali pohár nad hlavu práve hráči FC Sevilla.

Miernym favoritom tohto stretnutia sú obhajcovia prvenstva, ktorí by v prípade triumfu získali prvú z troch možných tohtosezónnych trofejí. Zverenci trénera Juandeho Ramosa sa totiž prebojovali aj do finále španielskeho Kráľovského pohára (v ňom sa stretnú s Getafe, ktoré prekvapujúco vyradilo FC Barcelona) a stále môžu získať aj prvý majstrovský titul za viac ako 50 rokov. Aj napriek tomu, že Sevilla je momentálne na tretej priečke Primera Division a "Periquitos" (andulky, pozn.), ako prezývajú Espanyol, je až dvanásty, kouč Juande Ramos je opatrný: "Espanyol nám svojim štýlom nikdy veľmi nevyhovoval. Navyše, v minulosti som tam trénoval, niečo sme spolu prežili. Bude to veľmi špecifický súboj. Za dva roky, čo sedím na lavičke Sevilly, sme dokázali zdolať tento barcelonský tím len raz, pred pár týždňami. Nechcem, aby sa o mojich hráčoch hovorilo, že sú favoriti finále." Väčšina futbalových priaznivcov však napriek týmto slovám predpokladá, že FC Sevilla sa stane len druhým tímom v histórii, ktorému sa podarí obhájiť prvenstvo v druhej najvýznamnejšej klubovej pohárovej súťaži na starom kontinente. Predtým to dokázalo len oveľa slávnejšie španielske mužstvo - Real Madrid, ktoré triumfovalo v rokoch 1985 a 1986. Tréner Juande Ramos nebude môcť v Hampden Parku počítať so suspendovaným francúzskym stopérom Julienom Escudom. Mierny otáznik visí aj nad štartom ďalšieho stredného obrancu Javiho Navarra, ktorý sa zotavuje z prechladnutia a nad kondíciou útočníka Frederica Kanoutého. Reprezentanta Mali totiž už dlhší čas trápia problémy so slabinami a nie je momentálne v stopercentnej forme.

Espanyol Barcelona, premožiteľ Artmedie Bratislava z 1. kola tohtosezónnej edície Pohára UEFA, má v aktuálnom ročníku 2006/2007 šancu zatieniť svojho slávnejšieho mestského rivala FC. Ak by "Barca" neuspela v boji o titul v Primera Division (momentálne je o skóre lídrom tabuľky Real Madrid) a Espanyol by triumfoval nad Sevillou, "modro-bieli" získajú cennú trofej práve v roku, keď si "Blau granas" do víťaznej vitríny nevložia nič prvýkrát od roku 1940.

"Toto je pre nás všetkých životný zápas," skonštatoval ofenzívny stredopoliar Francisco Rufete, ktorý Pohár UEFA vyhral práve v roku 2004 s FC Valencia.

Na rozdiel od Sevilly sa Espanyol ešte nikdy netešil z víťazstva v európskom pohári. V roku 1988 sa dokázal prebojovať do finále Pohára UEFA, prehral však po penaltovom rozstrele s Bayerom Leverkusen. V kádri neúspešného tímu bol vtedy aj súčasný kormidelník Barcelončanov Ernesto Valverde. "Tentoraz už nechcem zažiť, ako nám víťazná trofej uniká pomedzi prsty," povedal Valverde, ktorý nechal vo víkendovom zápase Primera Division s Realom Madrid (3:4) odpočívať dvojicu Ivan De la Peňa - Raúl Tamudo. Obaja španielski reprezentanti by mali byť stopercentne pripravení nastúpiť v stredu proti Seville, Tamudovým partnerom na hrote útoku bude pravdepodobne Walter Pandiani.

Stredajšie finále Pohára UEFA 2006/07 sa začína o 20.45 h SELČ, zápas povedie 37-ročný švajčiarsky rozhodca Massimo Busacca. V prípade remízy sa zápas predlžuje o 2x15 minút, neplatí pravidlo o ´zlatom´ či ´striebornom´ góle. Ak sa ani po 120 minútach nerozhodne, víťaza Pohára UEFA určí až jedenástkový rozstrel.

Ako postupovali do finále:

RCD ESPANYOL BARCELONA

1. kolo: Artmedia Bratislava 2:2 (vonku), 3:1 (doma)

skupinová fáza (1. miesto):

Sparta Praha 2:0 (v), Zulte Waregem 6:2 (d), Ajax Amsterdam 2:0 (v), Austria Viedeň 1:0 (d)

šestnásťfinále: Livorno Calcio 2:1 (v), 2:0 (d)

osemfinále: Maccabi Haifa 0:0 (v), 4:0 (d)

štvrťfinále: Benfica Lisabon 3:2 (d), 0:0 (v)

semifinále: Werder Brémy 3:0 (d), 2:1 (v)


FC SEVILLA

1. kolo: FC Atromitos 2:1 (v), 4:0 (d)

skupinová fáza (2. miesto):

Slovan Liberec 0:0 (v), Sporting Braga 2:0 (d), Grasshoppers Zürich 4:0 (v), AZ Alkmaar 1:2 (d)

šestnásťfinále: Steaua Bukurešť 2:0 (v), 1:0 (d)

osemfinále: Šachťor Doneck 2:2 (d), 3:2 po predĺžení (v)

štvrťfinále: Tottenham Hotspur 2:1 (d), 2:2 (v)

semifinále: Osasuna Pamplona 0:1 (v), 2:0 (d)


Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»Európska liga»Pohár UEFA: Vo finále španielske predstavenie