Počet obvinení narastá. Predaj írskych vstupeniek riadil iba Hickey

Patrick Hickey je vyšetrovaný pre podozrenie z ilegálneho predaja vstupeniek. Mal byť členom organizovanej skupiny a zo svojho postu šéfa Európskych olympionikov dočasne odstúpil. Teraz je vyšetrovaný aj jeho nástupca.
Patrick Hickey je vyšetrovaný pre podozrenie z ilegálneho predaja vstupeniek. Mal byť členom organizovanej skupiny a zo svojho postu šéfa Európskych olympionikov dočasne odstúpil. Teraz je vyšetrovaný aj jeho nástupca. (Autor: TASR/AP)
SITA|26. aug 2016 o 11:07

Patrick Hickey bol jedinou osobou, ktorá narábala so vstupenkami. Rozhodoval o všetkých súvisiacich aktivitách, tvrdia vyšetrovatelia.

RIO DE JANEIRO. Prezident Patrick Hickey bol jediný, komu v celej Írskej olympijskej rade (OCI) prechádzali rukami vstupenky na súťaže olympijských hier v Riu de Janeiro.

Brazílskej polícii to potvrdili dvaja jeho doterajší podriadení, šéf výpravy na OH 2016 Kevin Kilty a výkonný riaditeľ Stephen Martin.

Vypovedali ako svedkovia a polícia ich spovedala takmer štyri hodiny. Ešte začiatkom tohto týždňa sa o nich hovorilo ako o podozrivých.

Obraz sa začína rysovať, vravia vyšetrovatelia

"Spolupracovali a potvrdili pozíciu Patricka Hickeyho ako jedinej osoby, ktorá narábala so vstupenkami. Rozhodoval o všetkých súvisiacich aktivitách. Obraz sa začína rysovať," referoval jeden z vyšetrovateľov kauzy priekupníctva s írskymi lístkami Ronaldo Oliveira.

"Radi sme pomohli. Nemáme k tomu viac čo povedať," odmietol prezradiť viac Kilty.

Hickeyho držia vo väzení v Bangu. Miestne úrady ho obvinili zo sprisahania za účelom podvodu, priekupníctva so vstupenkami a nelegálneho obchodovania.

Podľa vyšetrovateľov sa 71-ročný írsky funkcionár zaplietol do podvodu za 3 milióny amerických dolárov.

Zaistili aj vstupenky na ceremoniál

Polícia v nedeľu niekoľko hodín pred záverečným ceremoniálom OH 2016 zadržala v Riu de Janeiro pasy, telefóny a laptopy troch členov Írskej olympijskej rady - Kiltyho, Martina a generálneho sekretára OCI Dermota Henihana.

Zaistila aj 228 vstupeniek na ceremoniál, ktoré boli údajne určené pre členov írskej výpravy.

Doklady zadržaného Hickeyho.
Doklady zadržaného Hickeyho. (Autor: TASR/AP)

Všetkých troch predvolali na vypočúvanie naplánované na utorok. Dostavil sa naň napokon len Henihan, jeho účasť na podvode vyšetrovatelia ihneď vylúčili.

Kilty a Martin požiadali o odklad. Po poskytnutí výpovede by mali všetkým vrátiť pasy a umožniť im návrat do vlasti.

Dočasne opustil funkcie

Hickeyho prišli pred týždňom v stredu ráno do hotelovej izby v Riu de Janeiro zatknúť policajti. Na vypočúvanie ho však nepredviedli.

Sťažoval sa na náhlu bolesť v hrudi a previezli ho do neďalekej nemocnice.

Zo zariadenia ho prepustili vo štvrtok, opustil ho na vozíčku. Po vypočúvaní chceli jeho právnici dosiahnuť, aby bol ďalej vyšetrovaný na slobode, napokon však bola táto ich snaha neúspešná.

Bývalý džudista, člen MOV od roku 1995 a exekutívy MOV od roku 2012, stál v čase zatknutia na čele Írskej olympijskej rady aj Európskych olympijských výborov.

Po zadržaní sa rozhodol dočasne odstúpiť zo všetkých funkcií.

Stáli takmer o sedemtisíc eur viac

Brazílski detektívi spustili pátranie po tom, ako zhabali zhruba tisíc vstupeniek, ktoré sa predávali na čiernom trhu za vysoké ceny.

Všetky boli pridelené írskemu NOV.

Boli medzi nimi aj lístky na otvárací ceremoniál, ktorých cena sa z 1400 amerických dolárov (USD) vyšplhala na čiernom trhu na 8000 USD.

Podozrenie padlo na britskú spoločnosť THG Sports, ktorá mala prsty aj v podvodoch so vstupenkami na zápasy futbalových majstrovstiev sveta 2014 v Brazílii.

Jedného zo šéfov firmy Kevina Jamesa Mallona zadržali ešte pred začiatkom OH 2016. Vraj mal pri sebe falošné lístky.

Polícia sa domnieva, že írske vstupenky sa dostali k THG cez spoločnosť Pro 10 Sports Management, ktorá má licenciu na distribúciu v Írsku.

"Dospeli sme k záveru, že založenie Pro10 bolo len krycím manévrom, ako dostať lístky k THG, ktorá nemá oprávnenie," uviedol vyšetrovateľ Aloysio Falcao z riodejaneirskeho oddelenia pre odhaľovanie podvodov.

Nachádzate sa tu:
Domov»Ďalšie športy»Olympijské»Počet obvinení narastá. Predaj írskych vstupeniek riadil iba Hickey