Po rokoch pôstu v Košiciach duneli tvrdé údery

D. Poremba (vľavo). Po finálovej výhre s Máriom Verešpejom.
D. Poremba (vľavo). Po finálovej výhre s Máriom Verešpejom. (Autor: P. Janočko)
Rudolf Rondzik|21. sep 2017 o 00:00

Vyznávači boxu mohli jeho finesy užiť v hale Hotelovej akadémie.

KOŠICE. Po dlhých ôsmich rokoch boxerského pôstu, od rozpadu klubu tvrdých pästí v Lokomotíve Košice, si vyznávači tohto naozaj mužného športu mohli jeho finesy užiť počas posledného víkendu v hale Hotelovej akadémie.

Išlo o štvrtý turnaj 1. slovenskej ligy boxu za účasti päťdesiatich borcov z desiatich slovenských tímov.

Medzi nimi aj tri z východu.

Okrem domáceho KBK aj súťažiaci z TJ Ždaňa a TBT Kostoľany.

Predviedol sa aj päťnásobný majster Kuby

„Sme radi, že sa nám po takom dlhom čase podarilo do Košíc priniesť kvalitný box,“ povedal predseda Košického box klubu Pavol Janočko.

„V Košiciach sme jediným aktívnym klubom, ktorý sa ešte stále iba rozvíja, ale už si pripisujeme i prvé čiastkové úspechy. Takým bol najmä víťazný finálový duel nášho Porembu, ktorý zdolal Mária Verešpeja zo Ždane v kategórii dorast do 75 kg. Z východniarov si úspešne počínal aj Samko Zupko zo Ždane, ktorý si v kategórii starší žiaci do 41,5 kg poradil s kostolianskym Eduardom Daňkom. Vrcholom podujatia však bol mužský súboj nitrianskeho slovenského reprezentanta Michala Takácsa s päťnásobným majstrom Kuby Christianom Martinezom, boxujúcim v drese galantského KO klubu Tomiho Kida Kovácsa v kategórii do 64 kg. Ich meranie síl dvíhalo divákov zo sedadiel a vyslúžilo si medzi odborníkmi punc svetového,“ nechal sa uniesť aj jeden z organizátorov, ktorému nemalým dielom pomáhal aj jeho syn Kamil Janočko.

„Momentálne je na našich pleciach podstatná časť roboty v klube i pri organizácii a zabezpečení našich pretekárov v súťažiach. Z tých najtalentovanejších si zaslúžia pozornosť okrem spomínaného Porembu najmä Dušan Horváth a chlapec z Keceroviec Peter Gábor. Vyzerajú veľmi sľubne a pri dobrom vedení a poctivom prístupe to môžu dotiahnuť ďaleko.“

Pavol Janočko sa však ešte vrátil k majstrovským meraniam síl:

„Ich hladký priebeh by sme nedokázali zabezpečiť, nebyť výraznej pomoci z oddelenia školstva a športu košického magistrátu. Boxerský klub zo Stropkova nám poskytol svoj regulárny ring, bez ktorého by to naozaj nešlo. Našou veľkou snahou je takýto získať, aby sme v budúcnosti neboli odkázaní na milosť iných. Nie je to jednoduché v súčasných našich podmienkach, ale snáď sa zadarí a takú základnú vec s pomocou kompetentných a boxu nakloneného sponzora zabezpečíme,“ vyslovil na záver svoje presvedčenie i prianie momentálny „otec“ košických pästiarov Pavol Janočko.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Ďalšie športy»Box»Po rokoch pôstu v Košiciach duneli tvrdé údery