Kedysi prišlo aj 20-tisíc fanúšikov. Plochá dráha znovu láka aj vďaka Vaculíkovi

V Žarnovici tento rok oslávili 70 rokov plochej dráhy.
V Žarnovici tento rok oslávili 70 rokov plochej dráhy. (Autor: Speedway Club Žarnovica/Martin Mesiarik)
Miloslav Šebela|5. okt 2023 o 12:00

Vaculík sa so sezónou rozlúči v nedeľu v Žarnovici.

BRATISLAVA. Počas éry najväčšej slávy chodili na štadióny viac ako 10-tisícové návštevy a súťažilo sa v Žarnovici, v Bratislave, v Poprade, v Banskej Bystrici aj v Zohore. Rekord v Žarnovici bol 20-tisíc fanúšikov.

Plochá dráha patrila v osemdesiatych rokoch v Československu medzi populárne motoristické disciplíny. Okrem ligových súťaží bola výstavnou skriňou Zlatá prilba SNP, kde súťažili najlepší pretekári z okolitých krajín. 

Centrom tohto športu bola na Slovensku Žarnovica. Dráha v roku1979 získala aj licenciu Medzinárodnej motocyklovej federácie a začali sa tu organizovať preteky majstrovstiev sveta a majstrovstiev Európy. Dodnes ich bolo 35.

„V osemdesiatych rokoch mala Žarnovica silný tím, jazdila československú extraligu. Za rok sa tu konalo 10 až 12 pretekov a návštevnosť bola zakaždým okolo 10-tisíc divákov,“ hovorí predseda Speedway Clubu Žarnovica Martin Búri. 

Stredoslovenské mesto sa stalo baštou plochej dráhy u nás. A zostalo ním dodnes. 

Bronzom z Grand Prix prekonal všetko

Ani v období najväčšieho rozmachu a záujmu však nedokázali československí reprezentanti dosiahnuť medzinárodné úspechy. Patrili medzi silných hráčov v rámci republiky. 

Medzi najvýraznejšie postavy tohto obdobia patrí Zdeno Vaculík. 

Semifinále MS jednotlivcov na plochej dráhe v Žarnovici v roku 1990.
Semifinále MS jednotlivcov na plochej dráhe v Žarnovici v roku 1990. (Autor: FOTO - ARCHÍV TASR)

Neskôr aj v Žarnovici záujem o plochú dráhu upadol a šport bojoval s nedostatkom pretekárov i financií.

Vaculík však aj v tomto neľahkom období na šport nezanevrel a viedol k nemu syna. Už od deviatich rokov. Investoval do toho veľa energie, času aj úspor.

Z nadšenia pre motoristický šport v náročných podmienkach vychoval jedného z najlepších pretekárov.

Jeho syn Martin dokázal dosiahnuť viac ako otec i všetky legendy tohto športu nielen na Slovensku ale aj v Československu. 

V tomto roku si v seriáli Speedway Grand Prix vybojoval bronzovú medailu. Pričom sa mu podarilo vyhrať preteky v Cardiffe, v Prahe a vo švédskej Malile skončil druhý. 

„Tento bronz je historický úspech pre slovenský motorizmus. Mať medailu z MS, to je niečo naozaj veľké a veľmi sa z nej teším," reagoval Vaculík pre TASR. Má istotu štartu v Grand Prix aj v budúcom roku.

Sezónu uzavrie v Žarnovici

Najlepší slovenský pretekár uzavrie sezónu cez víkend na pretekoch v Žarnovici.

Najbližšiu nedeľu, 8. októbra, sa zúčastní na záverečnom podujatí sezóny 1. ligy, kde by mal byť najväčšou hviezdou podujatia. 

„Martin sa najskôr stretne s fanúšikmi. Bude mať autogramiádu a bude aj štartovať. Zámerne sme dali toto podujatie až na záver sezóny. Dúfali sme, že bude mať na Grand Prix dobrý výsledok a príde sa so sezónou rozlúčiť. Fanúšikovia mu budú môcť pogratulovať. Vyšlo to skvele,“ reaguje Búri. 

V nedeľu v rámci I. ligy budú súťažiť tímy z Čiech a zo Slovinska. 

V sobotu 7. októbra sa na plochej dráhe v Žarnovici uskutoční Pohár priateľstva, na ktorom sa predstavia tímy z Poľska, z Čiech a z Talianska. Klub okrem toho organizuje zbierku na nové nafukovacie mantinely, ktoré sú podmienkou od medzinárodnej federácie. 

Oba dni sa bude súťažiť od 14.00 h. 

Ako junior vyhral český titul

Vaculík je na plochej dráhe úkaz. Podobný akým je Peter Sagan v cyklistike či Petra Vlhová v alpskom lyžovaní. 

„Taký sa narodí raz za sto rokov,“ vraví Búri.

Nachádzate sa tu:
Domov»Ďalšie športy»Motorizmus»Kedysi prišlo aj 20-tisíc fanúšikov. Plochá dráha znovu láka aj vďaka Vaculíkovi