Platy hokejistov ukázali iba v Žiline, ostatní ich taja

Najlepší strelec extraligy Roman Tomas  má základný plat 1500 eur.
Najlepší strelec extraligy Roman Tomas má základný plat 1500 eur. (Autor: TASR)
Ondrej Gajdoš|25. nov 2013 o 19:34

Mestský klub zverejnil zmluvy hráčov. V ďalších kluboch majú jednoznačnú odpoveď, platy hráčov sa na verejnosť nedostanú.

BRATISLAVA. Klub MsHK Žilina je prvý v extralige, čo zverejnil platy hráčov. Hokejisti si mesačne v hrubom zarobia od 300 do 2650 eur. Vyvoláva to záujem u verejnosti, ale aj opatrné až odmietavé postoje ďalších extraligistov.

Najviac má Dlouhý

„Platy hráčov sme na začiatku sezóny zverejnili na webovej stránke, lebo táto povinnosť nám vyplýva zo zákona - keďže mesto je stopercentným vlastníkom klubu,“ vysvetľoval generálny manažér Imre Valášek. „Pravdupovediac, inak by sme to ani neurobili. V dodatku zmluvy sú hráči o zverejnení platov informovaní.“

Najvyšší plat 2700 eur mal brankár Marek Laco, ktorý však už nie je v tíme. Teraz je najlepšie zarábajúcim hráčom skúsený obranca Jan Dlouhý so základom 2650 eur, ôsmi mladíci dostávajú menej ako tisíc eur. Tréner Jan Neliba má zmluvu na 3000 eur. Priemerný plat vychádza okolo 1350.

Hráči dostávajú plat osem mesiacov v roku – od augusta do marca, vo zvyšných štyroch mesiacoch sú bez príjmu.

Aj z toho vidieť, že hokejisti nezarábajú v domácej extralige závratné sumy.

Podobná situácia môže byť vo väčšine klubov. Mierne lepšia je zrejme v Košiciach, Nitre či vo Zvolene, kde majú najsilnejšie hráčske kádre.

Viacerí slovenskí hokejisti by si mohli zahrať domácu extraligu, no odchádzajú za lepšími podmienkami aj do málo známych klubov v zahraničí. V poslednom čase stúpol počet našich hráčov v Kazachstane.

Prehľad
Platy v Žiline
  • Najvyšší základný plat:
    2650 eur - Jan Dlouhý (obranca), 2000 - Jaroslav Kalla (útočník), 1800 - Igor Rúfus (o), 1600 - Marcel Šterbák (o), 1500 - Roman Tomas, Peter Klouda (obaja útočníci).
  • Najnižší základný plat:
    500 - Patrik Jarab (ú), 350 - Rastislav Slota (o), 300 - Tomáš Čičala (ú).

Na prémiách ušetrili

Líder extraligových strelcov Roman Tomas strelil v trinástich zápasoch úctyhodných štrnásť gólov. V Žiline berie v hrubom 1500 eur.

„So zverejnením platu teraz nemám problémy, ale v prvej chvíli som zostal zaskočený. Nikde som sa zatiaľ s tým nestretol,“ priznal 33-ročný krídelník. „Novinka prekvapila celú kabínu, trochu sme si o tom podebatovali.“

Hráči si môžu prilepšiť prémiami za vyhrané zápasy a za postavenie v tabuľke. Žilina však na konci októbra a v novembri prehrala sedem kôl za sebou, čiernu sériu prerušila až v nedeľu s Martinom (4:1). V tabuľke zostala na poslednom 10. mieste.

„Ako klub sme na prémiách ušetrili, ale vôbec ma to neteší,“ povedal generálny manažér Žiliny. „Radšej by som bol, keby hráčom vyplácali prémie a mužstvo by malo lepšie postavenie.“

Ďalší platy nezverejnia

Aj obhajca titulu Zvolen a Martin sú v extralige mestské kluby, ale na rozdiel od Žiliny mesto nie je ich stopercentným vlastníkom. Nemajú tak povinnosť, aby platy hokejistov zverejnili.

„Mohli by sme to urobiť, ak by s tým hráči súhlasili,“ poznamenal generálny manažér Martina Martin Kálnický. „Zatiaľ sme sa s nimi o tom nerozprávali.“

Podobne reagovali aj vo Zvolene. V ďalších kluboch majú jednoznačnú odpoveď, platy hráčov sa na verejnosť nedostanú.

„My sme súkromná firma a podľa toho sa riadime,“ povedal manažér Banskej Bystrice Vlastimil Plavucha. „Žilinu vlastní mesto, preto museli zverejniť zmluvy. Je to ich záležitosť. Nevylučujem však, že v budúcnosti, keď sa dohodnú všetky kluby, tak môžeme byť konkrétnejší.“

Doplnil ho športový manažér Nitry Róbert Pánis: „Neviem, či je spoločnosť na to pripravená, aby sa zverejňovali platy hráčov, aj keď oproti minulým rokom išli dole. Predtým ich umelo vyhnali do výšok.“

Žilina tak s novinkou zostáva v extralige osamotená a v tejto sezóne sa zrejme už nič nezmení.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»Slovensko»Platy hokejistov ukázali iba v Žiline, ostatní ich taja