Platiniho na čele UEFA nahradí Čeferin. Podporili ho aj Slováci

Aleksander Čeferin je novým prezidentom UEFA.
Aleksander Čeferin je novým prezidentom UEFA. (Autor: TASR/AP)
SITA|14. sep 2016 o 11:28

Aleksander Čeferin, ktorý je aj prezidentom Slovinského futbalového zväzu (NZS), bol favoritom na post šéfa UEFA a víťazstvo vo voľbách.

ATÉNY. Novým prezidentom Európskej futbalovej únie (UEFA) sa stal Aleksander Čeferin. Štyridsaťosemročný Slovinec (nar. 13. októbra 1967) dostal v tajnom hlasovaní dôveru delegátov na XII. mimoriadnom kongrese UEFA v gréckych Aténach. Zdolal svojho jediného súpera, o dvadsať rokov staršieho Holanďana Michaela van Praaga.

Čeferin nahradil v pozícii prvého muža európskeho futbalu dištancovaného Francúza Michela Platiniho, ktorý viedol UEFA od roku 2007 do roku 2015. Vlani sa v súvislosti s Platinim prevalila aféra s 2 miliónmi švajčiarskych frankov, ktoré mu bez riadnej zmluvy nechal vyplatiť prezident Medzinárodnej futbalovej federácie (FIFA) Sepp Blatter v roku 2011.

Etická komisia FIFA oboch vysokých funkcionárov za konflikt záujmov a nelojálnosť potrestala v decembri dištancom na osem rokov. Odvolaním dosiahli skrátenie na šesť rokov a Športový arbitrážny súd v Lausanne už Platinimu skresal trest na štyri roky. V priebehu uplynulého týždňa sa vzdal svojej kandidatúry na aténske voľby viceprezident a dočasný prezident UEFA, Španiel Ángel María Villar.

Aleksander Čeferin.
Aleksander Čeferin. (Autor: TASR/AP)

Aleksander Čeferin, ktorý je aj prezidentom Slovinského futbalového zväzu (NZS), bol favoritom na post šéfa UEFA a víťazstvo vo voľbách. Na čelo národnej asociácie sa postavil v roku 2011, v rámci Európskej futbalovej únie pracoval ako podpredseda právnej komisie UEFA a bol aj členom disciplinárnej komisie Medzinárodnej futbalovej federácie (FIFA).

Za Čeferina sa ešte pred začiatkom mimoriadneho kongresu v gréckej metropole vyslovili Francúzsko, Nemecko, Portugalsko, Turecko, Cyprus, Írsko, Rusko a väčšina krajín východnej Európy, súhlasné stanovisko a podporu Čeferina deklaroval aj Slovenský futbalový zväz (SFZ), za ktorý v Aténach hlasoval prezident SFZ Ján Kováčik.
Na nového šéfa Európskej futbalovej únie Aleksandra Čeferina čaká po Michelovi Platinim výzva v podobe dvaapolročnej kapitoly (do marca 2019) starostlivosti o 55 členov rodiny UEFA.

Každý delegát XII. mimoriadneho kongresu v Aténach mal jeden hlas; víťaz musel získať v prvom kole absolútnu väčšinu, čiže minimálne o jeden hlas viac, ako je polovica pléna, v prípadných nasledujúcich kolách stačila jednoduchá väčšina. Víťaz stredajších aténskych volieb Čeferin sa automaticky stal aj viceprezidentom Medzinárodnej futbalovej federácie (FIFA).

"Moje malé nádherné Slovinsko je hrdé. Verím, že jedného dňa budete na mňa hrdí aj vy," povedal po svojom zvolení Čeferin, ktorého ako prvý z gratulantov objal prezident Slovenského futbalového zväzu Ján Kováčik.

Bývalý prezident Európskej futbalovej únie Michel Platini vo svojom rozlúčkovom prejave na kongrese UEFA v Aténach zdôraznil, že má čisté svedomie a bude naďalej bojovať za zrušenie svojho dištancu. Platinimu dala možnosť vystúpiť na kongrese Etická komisia Medzinárodnej futbalovej federácie (FIFA) napriek tomu, že si odpykáva štvorročný trest zákazu činnosti vo futbale pre netransparentné platby na jeho účet z minulosti. Jeho nástupcom na poste šéfa UEFA sa v stredu stal Slovinec Aleksander Čeferin.

Rozlúčka Michela Platiniho.
Rozlúčka Michela Platiniho. (Autor: SITA/AP)

Delegáti kongresu adresovali Platinimu potlesk, ale ovácií postojačky sa nedočkal. "Priatelia futbalu, zbohom!," povedal na záver svojho vystúpenia niekdajší skvelý francúzsky futbalista. Ešte predtým opakovane vyhlásil, že pri zinkasovaní dvoch miliónov švajčiarskych frankov od FIFA v roku 2011 neporušil žiadne pravidlá.

"Buďte si istí, že mám čisté svedomie. Som presvedčený, že som neurobil ani najmenšiu chybu a budem pokračovať v právnom boji za očistenie môjho mena," vyhlásil 61-ročný Platini pred plénom, v ktorom nechýbal ani súčasný prezident FIFA Gianni Infantino. "Ďakujem všetkým v tejto sále, ktorí mali odvahu a lojalitu podporovať ma v uplynulých mesiacoch."

Prehľad doterajších prezidentov Európskej futbalovej únie (UEFA):
1954 - 1962 Ebbe Schwartz (Dán.)
1962 - 1972 Gustav Wiederkehr (Švaj.)
1973 - 1983 Artemio Franchi (Tal.)
1983 - 1990 Jacques Georges (Fr.)
1990 - 2007 Lennart Johansson (Švéd.)
2007 - 2015 Michel Platini (Fr.)
2016 - 2019 Aleksander Čeferin (Slovin.)
Pozn.: UEFA dočasne viedli aj Sándor Barcs (Maď., 1972 - 1973) a Ángel María Villar (Šp., 2015 - 2016)

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»Platiniho na čele UEFA nahradí Čeferin. Podporili ho aj Slováci