Platini dostal výnimku od FIFA, bude rečniť na voľbe nástupcu

Michel Platini.
Michel Platini. (Autor: TASR/AP)
SITA|12. sep 2016 o 15:51

Francúz si odpykáva trest zákazu pôsobenia v odvetví na štyri roky,.

ATÉNY. Michel Platini bude môcť v stredu 14. septembra predniesť prejav pred voľbami svojho nástupcu na čele Európskej futbalovej únie (UEFA).

Francúz si odpykáva trest zákazu pôsobenia v odvetví na štyri roky, ale šéf súdnej komory etickej komisie Medzinárodnej futbalovej federácie (FIFA) Hans-Joachim Eckert vyhovel žiadosti UEFA a udelil Platinimu výninku "ako prejav ľudskosti". Volebný kongres UEFA sa uskutoční v gréckych Aténach.

Bývalý kapitán francúzskych majstrov Európy 1984 Platini viedol UEFA od roku 2007. Vlani sa prevalila aféra s 2 miliónmi švajčiarskych frankov, ktoré mu bez riadnej zmluvy nechal vyplatiť prezident FIFA Sepp Blatter v roku 2011.

Etická komisia FIFA oboch vysokých funkcionárov za konflikt záujmov a nejolálnosť potrestala v decembri dištancom na osem rokov. Odvolaním dosiahli skrátenie na šesť rokov a Športový arbitrážny súd v Lausanne už Francúzovi skresal trest na štyri roky. Blatter na verdikt CAS stále čaká.

Nový prezident Európskej futbalovej únie (UEFA) vzíde z dvojice kandidátov Aleksander Čeferin zo Slovinska, Michael van Praag z Holandska: jeden z nich nahradí dištancovaného Platiniho. V Aténach by nemal chýbať ani bývalý generálny sekretár UEFA a niekdajší Platiniho spojenec Gianni Infantino, ktorý sa medzičasom stal prezidentom FIFA.

Zvolili ho na februárovom mimoradnom kongrese FIFA, Blatter vtedy nedostal rovnaké privilégium vystúpiť ako teraz Platini.

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»Platini dostal výnimku od FIFA, bude rečniť na voľbe nástupcu