Platini: Blatter nemá víziu ani plány, bojí sa prázdnoty života

Sepp Blatter.
Sepp Blatter. (Autor: SITA/AP)
TASR|25. máj 2015 o 11:10

Už v piatok budú voľby prezidenta Medzinárodnej futbalovej federácie (FIFA), favorizovaného Seppa Blattera tvrdo kritizuje šéf UEFA Michel Platini.

ŽENEVA. Kým bude Sepp Blatter prezidentom Medzinárodnej futbalovej federácie (FIFA), bude svetovému futbalovému hnutiu vždy chýbať dôveryhodnosť. Tvrdí to šéf Európskej futbalovej únie (UEFA) Michel Platini, podľa ktorého sa jeho bývalý mentor nechce vzdať svojej pozície, lebo sa bojí "prázdnoty života".

Podľa Platiniho si bude chcieť Blatter udržať prezidentskú stoličku za každú cenu. Francúz vyhlásil, že súčasný šéf FIFA nemá žiadnu koncepciu a plány, ktorými by posunul svetový futbal ďalej.

Na čele FIFA je 17 rokov

"Myslím si, že je jednoducho vystrašený z budúcnosti. Celý život venoval tejto inštitúcii a dostal sa do bodu, keď sa plne identifikuje s FIFA," uviedol Platini pre denník L'Equipe.

"Rozumiem, aký musí mať strach z prázdnoty života. Je to prirodzené. No ak skutočne miluje FIFA, mal byť jej záujmy povýšiť nad svoje vlastné," doplnil.

Blatter sa usiluje predĺžiť svoju 17-ročnú vládu a zostať na čele FIFA aj po nadchádzajúcich voľbách, ktoré sa uskutočnia v piatok na kongrese v Zürichu. Napriek kritike je favoritom hlasovania.

Platini podporuje Aliho

Platini sa rozhodol nevyzvať 79-ročného Švajčiara v boji o prezidentské kreslo, podporuje však jeho jediného protikandidáta, jordánskeho princa Aliho bin Al-Husseina, ktorý je aktuálne viceprezidentom FIFA.

"Som presvedčený, že Ali, ktorého osobne poznám niekoľko rokov, by bol skvelým prezidentom. Má všetky vlastnosti a schopnosti, ktoré si tento post vyžaduje," uviedol Platini.

Kvôli Blatterovi chýba dôveryhodnosť

Podľa neho má FIFA pod vedením Blattera za sebou škandály, ktoré sa nedajú nechať nepovšimnuté. Svetové futbalové hnutie potrebuje nový vietor.

"Či sa to niekomu páči alebo nie, či je to fér alebo nie, FIFA bude vždy chýbať dôveryhodnosť a jej imidž bude poškvrnený, pokiaľ bude na čele Blatter. A takisto jej bude chýbať autorita. V konečnom dôsledku bude trpieť futbal," povedal Platini.

"Ak Blatter odstúpi, FIFA nezmizne. Naopak, dá jej tým šancu na nový život," dodal.

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»Platini: Blatter nemá víziu ani plány, bojí sa prázdnoty života