Pick 6: Klub vlastní miliardár, dnes je však najhorší v celej lige

Zranený quarterback tímu Carolina Panthers - Baker Mayfield.
Zranený quarterback tímu Carolina Panthers - Baker Mayfield. (Autor: TASR/AP)
Vladimír Kurek|20. okt 2022 o 15:20

Vlado Kurek píše o šiestom týždni v NFL.

„Pick six“ je ultimátny výkon obrany v americkom futbale, kedy obranca nielenže prekazí prihrávku, ale ju rovno zanesie do súperovej endzóny pre šesť bodov.

Aj túto sezónu si prejdeme top okamihy každého hracieho kola. Máme za sebou šesť zápasov a pozrieme sa na mužstvá, ktoré sú na chvoste ligy.

Pick 1: Oceľ je tvrdá, no zároveň krehká

"Oceliari" vstúpili do sezóny ťažkým zápasom proti minuloročnému víťazovi divízie a finalistovi Super Bowlu. Cincinnati Bengals nielenže potrápili, ale úžasnou hrou obrany dotiahli zápas k výhre. To sme ešte netušili, že jedinej za štyridsať dní.

Autora tejto rubriky môžete poznať z podcastu Americký futbal s VLADOM KUREKOM.

Poznáte hru Jenga? Keď vytiahnete jedno drievko nesprávne, zrúti sa celá stavba. Tým pojítkom v Pittsburghu je obranca T. J. Watt. Zranil sa v poslednej akcii prvého zápasu a odvtedy sú oceliari bez neho zlomení.

Prehrali všetky zápasy a nielenže ich prehrali, ale ani v nich neboli veľmi bojaschopní. Je zvláštne, že jedna z najdrahších obrán, ktorá má niekoľko ďalších silných mien, vrátane Minkaha Fitzpatricka, sa takto zloží.

Rozpad obrany odhaľuje ďalšie problémy. Tou prvou je ofenzívna línia. Už pred rokom mnohí kričali na poplach a čudovali sa, že Pittsburgh draftoval v prvom kole running backa, miesto linemana. Teraz sa to ukazuje.

Najee Harris je úplne neviditeľný a prechádza si mizériou ako pred rokmi Saquon Barkley z New York Giants. Dobrou správou je, že sa tréner Mike Tomlin odhodlal postaviť mladého quarterbacka Kennyho Picketta.

Ten hral na miestnej univerzite a je považovaný za skvelého lídra. Zatiaľ má dve prehry, ale jeho výkon je srdnatý a povzbudivý.

Pick 2: Las Vegas Raiders

Začnem rovno odvážnym prehlásením. Raiders do tejto šestice výkonnostne nepatria a keď na ligu napadne prvý sneh, budú na priečkach tesne okolo play off.

Faktom však je, že v tejto chvíli sú 1-4 (šieste kolo mali voľno a nehrali, pozn.), s troma prehrami vonku a jedinou výhrou v divízii.

Môžeme sa baviť o ťažkom začiatku - majú za sebou prehry s Los Angeles Chargers a Kansas City Chiefs. A o nádejnej ďalšej porcii zápasov, keď po "bye weeku" majú Houston Texans, New Orleans Saints a Jacksonville Jaguars.

Ak budú mať začiatkom novembra bilanciou 4-4, budú stále v hre.

Nový tréner Josh McDaniels vraj priniesol veľmi náročné ofenzívne schémy z New England Patriots a aj jeden z top receiverov Davante Adams priznáva, že sa má čo učiť. Ale tiež je vidieť, že so svojím parťákom z univerzity má výbornú chémiu.

VIDEO: Davante Adams skóruje po krásnom pase Dereka Carra

Paradoxne, v prospech Raiders hovorí stav divízie. Tá sa zdala byť na papieri brutálne ťažká, v skutočnosti v nej vidím pomerne veľké diery a šokujúco na najdôležitejších pozíciách – tréner a quarterback.

V Chargers rastie neistota z hlavného trénera Brandona Staleyho, v Denveri Broncos je na mieste priam panika z trénera Nathaniela Hacketta aj z Russella Wilsona.

Ako vravel hosť v mojom poslednom podcaste: „Nikdy si neberte ofenzívneho koordinátora od elitného rozohrávača. Ľahko môžete zistiť, že to vôbec nebola zásluha trénera.“

Hackett ma aktuálne omnoho bližšie k Adamovi Gaseovi ako k Mattovi LaFleurovi. V tejto situácii majú Raiders šancu ulúpiť dostatok výhier, aby sa posunuli hore.

Pick 3: Knokaut pre Lions?

Tohtoročné Hard Knocks patrili k najzaujímavejším za dlhšie obdobie.

Ich hlavná postava, tím Detroit Lions, sa tam prezentoval ako tvrdé, odhodlané mužstvo pripravené pobiť sa o vyššie priečky v lige. Koniec koncov v sezóne 2021 uhralo iba tri výhry a draftovali z druhého miesta.

Po šiestich týždňoch začína byť v klietke levov nervózna atmosféra. Lions vyhrali iba jediný zápas. Prezentovali sa mimoriadne dravým útokom, ale veľmi slabou obranou.

No a v piatom týždni dokonca aj útoku vypadali zuby (aj pre zranenia top troch útočných hráčov) a bol z toho výprask 0:29 proti Patriots.

Zverenci trénera Dana Campbella mali týždeň voľno, aby sa doliečili. Idú však proti neľahkému súperovi - Dallasu, ktorému sa vráti quarterback Dak Prescott.

Mužstvo z Texasu bude chcieť potvrdiť, že patrí medzi šesť najlepších, Detroit bude mať čo robiť, aby sa odlepil od dna. Bude sa však musieť o to pokúsiť, lebo v druhej sezóne sa už trénerom prehry neodpúšťajú.

VIDEO: Zábery z tréningu tímu Detroit Lions

Pick 4: Carolina Panthers

Mužstvo, ktoré ako prvé prepustilo trénera, nemôže chýbať v zozname. V skutočnosti, ak by som robil zoznam nie podľa bodov a percent tabuľky, ale ako osobný power ranking, boli by asi úplne na spodku.

Mužstvo s talentom, ale bez vôle, bez identity. Také mužstvo je v NFL bez šance. Aj preto je zatiaľ jediné s piatimi prehrami.

Carolinu Panthers kúpil pred štyrmi rokmi jeden z najbohatších ľudí USA David Tepper. Tento miliardár vlastní aj futbalový klub Charlotte FC z MLS.

Je to agresívny obchodník s akciami, svojho času bol menšinový spolumajiteľ v Pittsburghu Steelers, ktorí sú zase vedení veľmi rozvážne.

Zdá sa, že sa snažil o čosi podobné, ale jednoducho nevydržal. A až tak veľmi sa čudovať netreba, klubové operácie pod trénerom Mattom Rhulem išli od desiatich k piatim.

Panthers sú na začiatku ďalšej prestavby, poslali preč receievera Robbieho Andersona, veľa sa šušká o ďalších menách ako Christian McCaffrey a D. J. Moore.

Myslím si, že získať za McCaffreyho nejaký výber v drafte by bolo múdre, ale ak čakajú prvé kolo a viac, tak žijú vo fantáziách. Aby nedopadli ako ich tréningový štadión, ktorý rozostavaný zostal opustený kdesi v horách.

Pick 5: Houston nemá problém

Texans patria k najslabším mužstvá ligy (1-3-1) a nie je to problém. V tomto prípade je to totiž nevyhnutnosť, s ktorou sa rátalo.

Preč je trauma okolo Deshauna Watsona (tú si draho kúpili Cleveland Browns) a druhé texaské mužstvo sa sústreďuje na prestavbu.

Pred sezónou sa očakávalo, či náhodou neskorokolový výber Davis Mills nerozkvitne do krásy, ale zatiaľ to tak nevyzerá. Hrá slabšie ako pred rokom a ujasňuje tak svojmu mužstvu situáciu pred draftom.

Houston má tento aj budúci rok dva picky v prvom kole. V tejto chvíli to vyzerá, že nielen ich, ale aj ten od Browns budú vysoko a to im dáva veľa munície pre prípadné draftové manévre.

Texans tento týždeň nehrali a teda ani neprehrali. No i tak bolo u nich rušno. Neočakávane prišla informácia, že klub sa rozlúčil s Jackom Easterbym.

Easterby bol určitý okamih najmocnejší muž klubu, no mnohým sa zdalo, že od prvého okamihu robil jedno nesprávne rozhodnutie za druhým. Reakcie na jeho odchod nenechali na seba dlho čakať a sú vo väčšine prípadov vyslovene radostné.

Pick 6: Čo sa dialo v šiestom kole?

Pôvodne som tu chcel trochu podvádzať a spomenúť naraz dva tímy.

Avšak dalo by sa povedať, že Washington Commanders a Chicago Bears sú tak nezaujímavo slabí, že sa mi sem nezmestia. Dám iba poznámku, že vo štvrtok sa stretli vo vzájomnom zápase, ktorý vyhrali Velitelia.

Miesto toho sem pár vetami dám zopár informácii zo šiesteho kola. Pretože sa opäť diali veci. New York Jets vyhrali v Green Bay nad Packers a takto to predpovedal ich fanúšik a jeden z veľmi známych spíkrov:

Vyhrali aj New York Giants, nad silnými Baltimore Ravens, vyhrali aj Seattle Seahawks a predstavte si - šokujúco vyhrali aj Pittsburgh Steelers.

Porazili Tampu Bay Buccaneers a to v situácii, keď im chýbali piati top obrancovia. Obrovská sila klubu a ochota pobiť sa.

No a nemožno nespomenúť jediné mužstvo ligy, ktoré je bez prehry.

Philadelphia Eagles porazili doma divízneho súpera Dallas Cowboys. Tí hrali ešte s quarterbackom Cooperom Rushom, no ten už jednoducho v tomto zápase nestačil na skvelú obranu súpera.

Ak chcete vedieť viac o šiestom kole, alebo ak chcete vedieť ako dopadne kolo siedme, máte k dispozícii jednoduché riešenie - dať si do ucha môj podcast.

Nachádzate sa tu:
Domov»Ďalšie športy»Americký futbal»Pick 6: Klub vlastní miliardár, dnes je však najhorší v celej lige