Pick 6: Ako vyriešia Giants situáciu s quarterbackmi? K výhre dotiahol tím náhradník

Quarterback tímu NFL New York Giants Tyrod Taylor.
Quarterback tímu NFL New York Giants Tyrod Taylor. (Autor: TASR/AP)
Vladimír Kurek|26. okt 2023 o 10:00

Pozrite si to najdôležitejšie z predošlého týždňa v NFL.

„Pick six“ je ultimátny výkon obrany v americkom futbale, kedy obranca nielenže prekazí prihrávku, ale ju rovno zanesie do súperovej endzóny pre šesť bodov.

Aj v sezóne 2023 vám budem prinášať šesť okamihov daného týždňa. Šesť mužstiev, ktoré nemali mať šancu sa zaťali a vyhrali. Dnes to bude hlavne o nich.

Autora rubriky môžete poznať z podcastu Double Coverage s Vladom a Honzom.

Pick 1: Primetime Kirk

Nemal mať žiadnu šancu. Quarterback Minnesoty Kirk Cousins nevyhráva v primetime zápasy a málokedy vôbec vyhráva "veľké súboje".

Navyše bez wide receivera Justina Jeffersona a k tomu ešte proti mimoriadne silnému San Franciscu, motivovanému nedávnou prvou prehrou.

Kapitán Kirk sa však vypol k veľkému výkonu. Hodil 35 presných prihrávok pre 378 yardov, dva touchdowny a len pri jednom interception.

Vynikajúco mu zahrali tight end T.J. Hockenson a wide receiver Jordan Addison. Ten sa postaral o jeden z highlightov celého herného kola, keď loptu doslova vytrhol obrancovi a zabehol s ňou až pre touchdown.

VIDEO: Jordan Addison a jeho touchdown v zápase proti 49ers

Tento výkon proti uznávanej obrane zlato-červených stojí za spomenutie, ale snáď ešte viac výkon obrany vo fialových dresoch.

Vikings obrana mala patriť v tejto sezóne k najslabším, čo sa týka talentu. No príchod vynikajúceho defenzívneho koordinátora Briana Floresa prináša ovocie. Udržať súpera na sedemnástich bodoch je pekný výkon.

Tabuľka Konferencie NFC

Pick 2: Výhra číslo 300

Bill Belichick sa dočkal 300. výhry v základnej časti. Ako tretí hlavný tréner v histórii. A všetci vieme, že plánuje ísť aj cez Dona Shulu, a byť na prvom mieste.

Uvidíme, ako dlho mu to bude trvať. Čo sme však málokto tušili, že si túto veľkú výhru pripíše v zápase proti Buffalo Bills.

Výhra prišla po katastrofálnom úvode do sezóny, keď Patriots postupne odišla obrana, pričom útok ani nikdy neprišiel. V tomto zápase to však bolo iné.

Nielenže ofenzíva okolo QB Maca Jonesa dala 29 bodov, ale v závere zápasu bola schopná, otočiť prehru na výhru. Víťazný drive sa tomu hovorí a vždy sa to cení. Tu máte krátku analýzu, ako to videl sám Bill.

VIDEO: Bill Belichick analyzuje víťazný drive svojho tímu

Naopak, pre Buffalo Bills je to šok.

Z posledných troch zápasov majú dve prehry, a aj tú jednu výhru si museli ťažko (a za pomoci rozhodcu) vydolovať proti Giants. Navyše, majú aj dve divízne prehry proti outsiderom (New York Jets a New England Patriots).

Vynárajú sa otázky, či vážne zranenia v obrane (Tre'Davious White, Matt Milano) nie sú už príliš. Uvidíme ako zverenci hlavného trénera Seana McDermotta odpovedia už vo štvrtok v noci proti Tampe Bay.

Pick 3: QB kontroverzia v Giants?

Niekedy sa história opakuje a niekedy nie. Giants pred rokom museli vyhrať nad Washingtonom Commanders, aby postúpili do play-off, teraz museli vyhrať, aby pre nich sezóna ešte vôbec dávala zmysel.

Miesto zraneného QB Daniela Jonesa nastúpil náhradník QB Tyrod Taylor a pripísal si dobrý zápas a dôležitú výhru. Ešte kúsok histórie. Taylor sa stal prvým afroamerickým QB, ktorý vyhral zápas v drese Giants.

Ofenzíva New Yorku Giants mala pekné okamihy, ako boli napríklad krásne lopty na Jalina Hyatta, ale tiež sa aj slušne natrápila.

Obrovská maródka v ofenzívnej lajne je cítiť. Päticu modrých tvorilo tentokrát 5 guardov. Áno, aj centra aj oboch tacklov museli hrať guardi.

Aj preto sa vynorili otázky, či by quarterbackom nemal byť naďalej Taylor, ktorý sa za nedokonalou ofenzívnou líniou pohyboval istejšie. Osobne si to nemyslím.

Je pravda, že Taylor vyzeral v tomto zápase lepšie, ale úlohou Giants je buď vyhrávať s Jonesom alebo vedieť, že potrebujú niekoho iného. Predsa len Jones nedávno podpísal štvorročnú zmluvu na 160 miliónov dolárov.

Skutočným príbehom zápasu je tak za mňa výkon obrany.

Giants hrali v legacy dresoch odkazujúcich na slávne časy a obrane tie dresy v tomto zápase pristali ako ušité. Neustály tlak na QB, 6 sackov a dominantný výkon front seven bol rozhodujúcim dôvodom, prečo Giants vyhrali.

VIDEO: Obrana Giants excelovala v zápase proti Commanders

Pick 4: Zlodeji z Pittsburghu

Je neskutočné, akým spôsobom sa hráči Pittsburghu Steelers dostali pred pár týždňami k výhre nad Baltimore Ravens. A je neskutočné, že rovnako, ak nie ešte šokujúcejšie, ukradli výhru aj súperovi z Los Angeles.

Verte mi, hráči okolo quarterbacka Kennyho Picketta a edge T.J. Watta nemali žiadny nárok na výhru v tomto zápase. Tri štvrtiny boli Rams jasne lepší, získali 300 yardov v ofenzíve (oproti súperovým 100) a predsa sa to zlomilo.

Neexistuje iný tréner v NFL ako Mike Tomlin, ktorý má pozitívnu bilanciu v zápasoch, kde je outsiderom. A osobitne sa mu darí v tejto pozícii keď hrá doma.

Hovorí to veľa o nezlomnosti, o charaktere a o vyrovnanosti ligy. A samozrejme, aj takýto skvelý obranný zákrok, aký predviedol T.J. Watt, pomôže.

VIDEO: Dôkaz, že T.J. Watt patrí k najlepším defenzívnym hráčom NFL

Pick 5: Žiadne béčka?

Do jedného postrehu som spojil dve nečakané výhry. V skutočnosti sú Chicago Bears aj Denver Broncos túto sezónu béčkami, ale týmito výhrami rozhodne prekvapili a potešili.

Začnime v Chicagu, kde sa fanúšikovia dočkali domácej výhry po veľmi dlhom čase. A navyše v zápase, kde nemohol hrať QB Justin Fields, a ako jeho náhradníka vyhrabali kdesi úplne neznámeho Tysona Bagenta.

Ten priviedol svoje mužstvo k nečakanej výhre nad veteránom Brianom Hoyerom a jeho Las Vegas Raiders po výsledku 30:12.

Hrdinom dňa bol okrem Bagenta aj running back D'Onta Foreman, ktorý zabehol pre dva touchdowny a jeden dokonca pridal vzduchom. Všimli si ho aj v Good Morning Football v rubrike Angry Runs.

VIDEO: Hráč Chicaga D'Onta Foreman v rubrike Angry Runs

Výhru si pripísali aj Žrebci z Denveru. Napriek tomu, že Green Bay Packers išli do zápasu po oddychovom týždni. A možno práve preto.

Ich QB Jordan Love nehral vôbec dobre. Naopak Russell Wilson vyzerá každý týždeň o trochu lepšie. Zdá sa, že liečba HC Seanom Paytonom zaberá. Uvidíme do akej miery, uvidíme aký je strop týchto Broncos.

Pick 6: Dobrý deň pre vtáky

Na záver môjho výberu top šiestich momentov týždňa nemôžem vynechať ani dva výnimočné duely medzi top mužstvami ligy. V tom prvom prekvapivo ľahko Baltimore Ravens porazili Detroit Lions 38:6.

Lions boli mierny favorit v očiach mnohých, ale aj výhra Ravens by asi nikoho neprekvapila. Ale takto rozbiť súpera, to bol šok.

Útok okolo quarterbacka Lamara Jacksona dosiahol cez 20 bodov a pätnásť first downov skôr ako súper svoj prvý first down. Neskutočná demontáž.

V druhom dueli sa tiež stretli zástupcovia oboch konferencií a tentokrát vyhralo mužstvo z NFC. Philadelphia Eagles v ostro sledovanom Sunday Night Football porazili Miami Dolphins o dva touchdowny 31:17.

Do stavu 17:17 to bolo vyrovnané, ale potom už dvojica Jalen Hurts – A.J. Brown dominovala zápasu. Rozhodujúce bolo jednak to, že Dolphins sa nedokázali oprieť o svoje behy (v polčase mali -7 yardov) a naopak Eagles veľmi dobre zahrala nielen behová, ale aj passová obrana.

Zaujímavým príbehom tohto duelu bol fakt, že išlo vlastne o odvetu dvoch mladých QB, ktorý hrali za tú istú univerzitu.

V Alabame nakoniec Nick Saban uprednostnil Tuu Tagovailou pred Hurtsom, QB Eagles si tak na pôde NFL došiel pre osobnú satisfakciu.

Na dnes je to už takmer všetko. Musím ešte spomenúť jednu krásnu aktivitu.

Fanúšikovia klubu Seattle Seahawks na Slovensku a v Čechách patria k unikátnym komunitám. Dokázali to aj v situácii, keď venovali svojmu prezidentovi Davidovi nádherný darček: vstupenky na zápasy Seahawks.

Bonusom bolo sledovanie tréningu a stretnutie sa s hlavným trénerom. David, ktorý dlhodobo bojuje s ťažkou chorobou a spolu s manželkou a celým fanklubom opakovane podporuje iných ľudí v núdzi si to určite zaslúži.

Tabuľka Konferencie AFC

Nachádzate sa tu:
Domov»Ďalšie športy»Americký futbal»Pick 6: Ako vyriešia Giants situáciu s quarterbackmi? K výhre dotiahol tím náhradník