Pick 6: NFL má svojho Balotelliho. New York dostal dva tvrdé údery

Aaron Rodgers sa zranil pri debute v drese New Yorku Jets.
Aaron Rodgers sa zranil pri debute v drese New Yorku Jets. (Autor: TASR/AP)
Vladimír Kurek|13. sep 2023 o 21:00

Pozrite si to najdôležitejšie z ostatného týždňa v NFL.

„Pick six“ je ultimátny výkon obrany v americkom futbale, kedy obranca nielenže prekazí prihrávku, ale ju rovno zanesie do súperovej endzóny pre šesť bodov.

Aj v sezóne 2023 vám budem prinášať šesť okamihov týždňa. Po viac ako dvesto dňoch čakania sme opäť videli NFL zápasy. A prvé kolo nás vôbec nešetrilo.

Autora rubriky môžete poznať z podcastu Double Coverage s Vladom a Honzom.

Pick 1: Leví štart

Každú sezónu otvára už vo štvrtok úradujúci šampión. Kansasu autori rozpisu vybrali na štart mužstvo z Detroitu a neobišlo sa to bez pozdvihnutých obočí. Predsa len, Lions nepatria medzi smotánku ligy.

Lenže, čuduj sa svete, Lions sa na Arrow Head Stadium neprišli pokloniť vlajke súpera, prišli po body. A zobrali si ich všetky.

Chiefs chýbali dvaja z troch najlepších hráčov. Travis Kelce sa pár dní pred zápasom zranil a Chris Jones štrajkoval, keďže chcel lepší kontrakt. Obaja chýbali výrazne, bez Kelceho bola však ofenzíva domácich žalostná.

Rozhodujúcim momentom zápasu bol pravdepodobne tento okamih, prvý Pick six tejto sezóny a krásne stelesnenie názvu našej rubriky.

VIDEO: Brian Branch a jeho Pick 6 v zápase proti Kansasu City

Safety Brian Branch si nádherne užil svoj „vitaj v NFL“ okamih.

Negatívnym hrdinom tejto akcie a vôbec zápasu bol wide receiver Kadarius Toney. Ak by som ho mal herným potenciálom a prejavom prirovnať k niekomu, bude to asi Mario Balotelli. V nohách darované, v hlave vybrakované.

Naopak, pozitívnym hrdinom je pochopiteľne hlavný tréner Lions - Dan Campbell. Jeho zverenci vyhrali posledný zápas sezóny na Lambeau Field (štadión Green Bay Packers, pozn.) a teraz prvý v Kansas City. To je veľká vec.

Pick 2: Zlomený New York

New York Giants aj New York Jets vstupovali do sezóny s veľkou nádejou. Tí prví boli v play-off a chcú sa zlepšovať, tí druhí získali legendárneho quarterbacka Aarona Rodgersa, aby ich do play-off (a ďalej) konečne dostal.

Autori rozpisov si boli týchto faktov vedomí a preto Giants hrali Sunday Night Football a Jets Monday Night Football – teda oba hlavné prime time zápasy.

Ako to dopadlo?

Giants v upršanom večeri padli až po uši do blata. Prvý drive síce začal sľubne, ale potom prišla táto sekvencia. Inak výborný ľavý tackle Andrew Thomas urobil penaltu, následne nováčik na centri pokazil snap a potom obrana Dallas Cowboys zablokovala punt a vrátila ho pre touchdown.

VIDEO: Zblokovaný pokus o field goal a následný touchdown Dallasu

Odvtedy bolo na ihrisku jediné mužstvo. Pass rush Kovbojov, vedený Micah Parsonsom absolútne dominoval a Giants si odniesli zahanbujúcu prehru 0:40.

Športová hanba je na pár dní, no zranenie Aarona Rodgersa vyzerá byť na celú sezónu a ktovie, či neukončí jeho kariéru. Pretrhnutá achilovka a štyridsiatka na krku, to je ťažká kombinácia.

Jets žili celú offseason z príchodu hviezdneho QB, boli v Hard Knocks a všetko to vyvrcholilo symbolicky jedenásteho septembra opäť v New Yorku, na ktorý sa upriamili zraky celej Ameriky.

Jets dôležitý divízny zápas s Buffalom Bills nakoniec vyhrali krásnym punt returnom pre TD od nováčika. Bolo to v predĺžení, bola to veľká emócia.

Lenže toto veľmi silné mužstvo je zrazu tam kde pred rokom. Bude stáť na pleciach mladého Zacha Wilsona a dúfať, že za leto urobil obrovský posun.

Pick 3: Večná debata Tua vs. Herbert

Veľmi zaujímavý a veľmi dôležitý zápas sa hral v Kalifornii, kde domáci Chargers privítali Dolphins z Floridy. Obe mužstvá sú v tej istej, mimoriadne ťažkej konferencii AFC a potrebujú každú výhru.

Navyše, obe mužstvá majú mladých QB z toho istého draftu a zatiaľ čo Justin Herbert je už považovaný za superstar (a je aj tak platený), Tua Tagovailoa, ktorého Dolphins uprednostnili, má množstvo otáznikov.

a pár z nich v tomto zápase snáď odpovedal.

Hral výborne, jeho útok s Tyreekom Hillom, Jaylenom Waddlom a spol. bol naozaj dynamický. Tua hodil 466 yardov pre 3 touchdowny a jednu interception. Z toho si masívne ukrojil Tyreek Hill – 215 yardov a 2 TD.

VIDEO: Tua Tagovailoa a jeho parádny pas na Tyreeka Hilla

Osobne som si myslel, že v tomto zápase vyhrajú Chargers. Mal som na to dva dôvody a ani jeden sa nepotvrdil.

Myslel som si, že nový ofenzívny koordinátor Kellen Moore sa podpíše pod explozívnejší útok. Herbertových 228 yardov a jeden TD to nespĺňa.

Tiež som čakal, že obrana vedená hlavným trénerom Brandonom Staleyom bude silnejšia. Ani to sa nestalo. Napríklad akcia, ktorú uvidíte o kúsok nižšie...

Je to síce výborná interception, ale miesto toho, aby ju obranca zakľakol a získal tak 25 yardov pre útok, vybehol z endzóny, bol tacklovaný na troch yardoch a nakoniec to dopadlo negatívne pre útok Chargers.

VIDEO: Interception J.C. Jacksona v zápase proti Miami

Pick 4: Nový majiteľ Chicaga

Chicago Bears proti Green Bay Packers je najstaršia rivalita v NFL. Tieto dva kluby hrajú v jednej divízii a viac ako dekádu sa muselo Chicago smutne pozerať na úspechy rivala.

Až do tej miery, že bývalý QB Packers Aaron Rodgers (áno ten) s obľubou kričal do kamery „I still own you“, keď vyhral vo veternom meste.

Rodgers je preč a oba kluby majú mladých QB. Justin Fields nastúpil do svojej tretej sezóny, zatiaľ čo Jordan Love za Packers sa až v treťom roku stal lídrom A aj tak zápas patril jednoznačne jemu.

Hostia mali lepšiu ofenzívnu líniu, mali silnejšie mužstvo a výborne im zahral RB Aaron Jones. Suma sumárum, jednoznačný triumf 38:2.

Hoci jeho hlavným povolaním je s loptou behať, tentokrát ju veľmi efektívne chytal. Z dvoch prihrávok urobil takmer 90 yardov a jeden TD

Pick 5: Ako sa darilo favoritom?

O prehre Chiefs a výhre Cowboys sme už hovorili. Poďme sa aspoň z rýchlika pozrieť na výkony ďalších top favoritov.

Cincinnati Bengals zopakovali ospalý štart a prehrali v Clevelande, Philadelphia Eagles si, aj keď s námahou, vydupala výhru proti New England Patriots.

Osobne som bol ohúrený výkonom San Francisca 49ers. Je to silné mužstvo bez pochýb, ale pravidelne štartuje ligu veľmi nevýrazne a hlavne veľký otáznik visel nad menom Brock Purdy.

Brock Purdy, quarterback tímu San Franscisco 49ers.
Brock Purdy, quarterback tímu San Franscisco 49ers. (Autor: TASR/AP)

Mr. Irrelevant z minulej sezóny bol senzáciou, keď šesť odohratých zápasov premenil na šesť výhier, vrátane play-off. Lenže v konferenčnom finále si odtrhol šľachy v lakti a nik netušil v akej forme sa vráti.

Purdyho štatistiky sú dobré, ale výkon mužstva pod jeho vedením bol skvelý. V útoku veľa chvály zožal Christian McCaffrey a oprávnene.

Ale pre mňa bol postavou zápasu Brandon Aiyuk. Tento mladý receiver chytil prvé dva TD zápasu a ten druhý vo fakt tesnej obrane.

Niners dominovali aj v obrane. Zásluhou čerstvo najlepšie plateného obrancu ligy Nicka Bosu, ale napríklad aj týmto hráčom s neprehliadnuteľnou hrivou.

Pick 6: Pár postrehov na záver

Nie, prvé kolo sa nedá dostať iba do šiestich bodov, musím si pomôcť pár krátkymi postrehmi. Joe Burrow a Nick Bosa podpísali rekordné zmluvy pár hodín pred začiatkom sezóny.

Burrow je historicky najdrahší hráč všetkých čias a málokto čakal, že v prvom zápase ho radšej na záver stiahnu na lavičku, aby sa nezranil.

V zápase proti Bengals bola najsilnejšou jednotkou na ihrisku obrana Browns. Takto si Myles Garrett tancoval pred snapom.

K veľkým prekvapeniam prvého kola patrí prehra Minnesota Vikings.

Asi nik, ani fanúškovia so „SKOL“ vytetovaným na predlaktí, nečakajú, že sa zopakuje minulá sezóna, ale Tampa Bay Buccaneers sa považuje za jedno z najslabších mužstiev.

Ešte jeden návrat k Jets. Takúto parádu vytiahol ich WR Garrett Wilson.

Myslím si, že môže byť medzi troma najproduktívnejšími receivermi ligy. Jeho TD v posledných piatich minútach zápasu je toho dôkazom.

Vidíme sa o týždeň. Čaute, čaute.

Nachádzate sa tu:
Domov»Ďalšie športy»Americký futbal»Pick 6: NFL má svojho Balotelliho. New York dostal dva tvrdé údery