Pick 6: Bude draftovou jednotkou najmenší quarterback v histórii

Quarterback tímu Ohio State CJ Stroud (vľavo) na snímke s Bryceom Youngom.
Quarterback tímu Ohio State CJ Stroud (vľavo) na snímke s Bryceom Youngom. (Autor: TASR/AP)
Vladimír Kurek|17. apr 2023 o 19:15

Ako to vyzerá pred draftom do NFL?

BRATISLAVA. „Pick six“ je ultimátny výkon obrany v americkom futbale, kedy obranca nielenže prekazí prihrávku, ale ju rovno zanesie do súperovej end zóny pre šesť bodov.

Poslednou veľkou udalosťou je draft na konci apríla.

Aké najväčšie príbehy sa s ním spájajú? Autora tejto rubriky môžete poznať z podcastu Americký futbal s Vladom Kurekom.   

Pick 1: Historická draftová jednotka? 

Emócie a dráma každého draftu v NFL je priamo úmerná kvalite mladých quarterbackov, ktorí sa chcú stať profesionálmi.

Tento rok nás čaká veľmi zaujímavá zmeska. Strojovo dokonalý C. J. Stroud (Ohio State Buckeyes), geniálny, ale veľmi nízky a útly Bryce Young (Alabama Crimson Tide) alebo atletické monštrum Anthony Richardson (Florida Gators). 

VIDEO: Quarterback Bryce Young z Alabamy Crimson Tide

Jeden z nich bude prvým výberom draftu, to je od okamihu, keď Carolina Panthers (draho) poskočila z deviateho miesta na prvé, úplne jasné.

Kto to však bude? Debata je medzi Stroudom a Youngom.

Young je považovaný za najlepšieho QB ročníka, ale nielenže je nižší ako Kyler Murray či Russel Wilson, ale je aj výrazne útlejší. Jeho 182 cm a 92 kilogramov môže byť aj na súčasnú ligu ešte stále značne málo. 

Kluby si už zvykli, že ich rozohrávači nemusia mať 192 cm a sto kíl, ale pri Youngovi sú tie obavy na mieste. A dokonca menej z výšky, ako z toho, či jeho subtílnejšia postava vydrží, keď ho budú tacklovať metrákové monštrá súperov.

Youngovou výhodou je, že je veľmi pohyblivý a doslova sa vyžíva v hrách, ktoré sa „pokazili“ a on musí v stotine sekundy nájsť nové a správne riešenie. 

V jednom z posledných podcastov som s mojím hosťom hodinu debatoval o tom, kto je najlepší QB draftu a kto by mal byť jednotkou. Nemusí to byť totiž tá istá osoba. Ak vás to zaujíma, isto si to vypočujte. 

Pick 2: Čo s Anthonym Richardsonom? 

Zatiaľ čo Young a Stroud pôjdu veľmi pravdepodobne ako prvé dva výbery draftu v nejakom poradí, otázka je čo s ďalšími menami. Will Lewis (Kentucky Wildcats), Hendon Hooker (Tennessee Volunteers) sú otázni, či pôjdu v prvej polovici prvého kola.

Anthony Richardson, ktorý má menej skúseností, menej hodených touchdownov a menej výhier pôjde určite. Prečo?

Richardson má nielen dokonalú postavu (193 cm a 105 kilogramov), ale je atletickejší ako ktokoľvek, čo sme videli. Predstavte si Lamara Jacksona skríženého s Camom Newtonom.

Richardson urobil na NFL Scouting Combine niekoľko historických rekordov a o jeho sile, rýchlosti a agilite niet pochýb. 

Na rozdiel od Newtona a Jacksona však nikdy nemal na univerzite úspech. V uplynulej sezóne hodil 2549 yardov pre 26 TD, čo je asi polovica výkonu Younga. Navyše, vyhral iba pár zápasov a na každú wow akciu má kopu mizerných.

Hráč, ktorý je typický „boom or bust“. Ale NFL opakovane pri takýchto hráčoch skúša svoje šťastie. Colts a Falcons sa spomínajú ako najčastejší kandidáti.

Osobne si myslím, že Seahawks a Lions sú mužstvá, ktoré sú pripravené takéhoto hráča zobrať, nechať ho rok v školskej lavici sedieť za starting QB (Geno Smith, Jared Goff) a potom vypustiť leva z klietky. Uvidíme.

Pick 3: Silné stránky tohtoročného draftu

Každý draft má svoje špecifiká, silné stránky a slabiny. Po rokoch, kedy sa cez draft hrnuli zástupy výborných mladých receiverov je tento rok veľmi otázny. Nie je v ňom nik, kto by pripomínal Ja'Marra Chasea či Justina Jeffersona.

Väčšina z mladíkov sú skôr menší rýchlici, mohutnú postavu X receivera má z prvokolových nádejí iba Quentin Johnston (TCU Horned Frogs).

Na druhú stranu, draft priam preteká sľubnými talentmi na pozíciách kornera, tightenda a ponúka niekoľko veľmi zaujímavých mien na prémiovej pozícii passrushera. Mnohí tvrdia, že tak kvalitná skupina tight endov tu nebola dekády.

Jeden z hostí môjho podcastu, americký novinár Nick Falato o nich hovoril s veľkým nadšením. Mená ako Michael Mayer (Notre Dame Fighting Irish), Dalton Kincaid (Utah Utes), Luke Musgrave (Oregon State Beavers) či obrovský Darnell Washington (Georgia Bulldogs) si treba zapamätať.

Viacerí z nich môžu ísť miesto receiverov už v prvom kole. 

VIDEO: Parádne zachytanie Darnella Washingtona

Najväčšia naháňačka bude asi po corner backoch. Jedna z piatich prémiových pozícii v NFL prináša vysokú kvalitu v prvokolových talentoch, ale aj do neskorších kôl.

Christian Gonzalez (Oregon Ducks) a Devon Witherspoon (Illinois Fighting Illini) sú takmer na úrovni kde bol nedávno Patrick Surtain.

A za nimi je kopa ďalších. Osobne očakávam, že kým sa na draft dostanú mojiGiants, pokojne bude poltucet kornerov preč. Čo potom urobia? 

Pick 4: Čo urobia New York Giants?

Tak sme sa dostali k najpodstatnejšej otázke celého draftu. Pretože hoci ma baví celá liga a všetko dianie, najviac radosti a smútku mi prinášajú modrí z New Yorku. Dlhé roky Giants draftovali vždy veľmi vysoko.

Minulý draft mali hneď 5. a 7. výber draftu. Po úspešnej sezóne s novým vedením draftujú výrazne nižšie a tým sa menia očakávania aj stratégia. 

Giants by veľmi-veľmi potrebovali špičkového widereceivera alebo kornera. Je veľmi pravdepodobné, že ani jedno už nebude na sklade.

Kým netrejdli pre TE Darrena Wallera z Raiders, myslel som si, že vyššie spomínaní Kincaid alebo Washington by boli skvelou voľbou. V tejto chvíli? Ťažko povedať. 

Je super, že generálny manažér Joe Schoen dokázal už vo Free Agency zaplátať časť očividných dier, aby Giants nemuseli v drafte „nakupovať hladní“, ale vyberať si hráčov, ktorí naozaj môžu byť dobrí, bez ohľadu na pozíciu, ktorú hrajú.

V mock draftoch sa najčastejšie objavujú korneri a widereceiveri, ale osobne si viem predstaviť, že klub bude ďalej budovať „zákopy“ a to buď v útoku, alebo v obrane. Center a inside defensive lineman sú podľa mňa v hre.

Osobitne ma zaujíma IDL Calijah Kancey (Pittsburgh Panthers), ktorý je nižší a má kratšie ruky, ako sa na jeho poste očakáva.

Preto môže draftom padať, hoci na videu zo zápasov je vidieť, že je neskutočne dobrým hráčom. Niektorí ho opatrne prirovnávajú k Aaronovi Donaldovi, asi najlepšiemu defenzívnemu hráčovi poslednej dekády.

Pick 5: Nepredvídateľná lotéria 

Draft je nepredvídateľná lotéria, o tom niet pochýb. Kluby investujú obrovské peniaze, vedecký výskum a ľudské zdroje, aby identifikovali najlepšie talenty a stále to nestačí. Zoberme si draft z roku 2020.

Po Joe Burrowovi, išli ako dvojka a trojka draftu obranné supertalenty Chase Young (Edge) a Jeff Okudah (Cornerback). Obaja strávili dva z troch rokov zranení na lavičke a Okudah bol trejdnutý pred pár hodinami do Atlanty Falcons za piate kolo draftu.

Tento rok bude navyše draft o to zaujímavejší a nepredvídateľnejší, že takmer štvrtina generálnych manažérov sú buď úplní nováčikovia, alebo len s ročnou praxou.

Tým pádom sú do veľkej miery neodhadnuteľní a môže sa pokojne stať, že ich predstava o najlepšom dostupnom hráčovi bude úplne iná ako sa bežne očakáva. 

Draft 2023 bude nepochybne veľké divadlo. Odohrá sa v Kansas City, v domove úradujúcich šampiónov.

Prvý deň draftu má sledovanosť a mediálnu pozornosť, akú si iné športy nevedia ani predstaviť, no i druhý a tretí deň prinesú zaujímavé výbery. Ja budem pri tom ako každý rok a v nasledujúcom článku vám prinesiem tie najzaujímavejšie postrehy. 

Pick 6: Vráťme sa ešte k Free Agency

Keďže naposledy som písal Pick 6 ako report zo Super Bowlu, venujem nasledujúce riadky najzaujímavejším prestupom na trhu s voľnými hráčmi. Začnem rovno ságou, ktorá je neskutočne únavná: Aaron Rodgers do New York Jets.

Rodgers kopíruje príbeh svojho predchodcu v Green Bay Packers Bretta Favreaa na sklonku kariéry ide do dresu bielo-zelených.

Aaron Rodgers, quarterback tímu Green Bay Packers.
Aaron Rodgers, quarterback tímu Green Bay Packers. (Autor: TASR/AP)

V tejto chvíli sa snažia Packers a Jets nájsť správnu cenu za tento prestup. Najväčším problémom je Rodgersova povaha a nejasná budúcnosť. Jets nebudú chcieť zaplatiť priveľa za hráča, ktorý možno po roku odíde do dôchodku. 

Zostaňme ešte pri rozohrávačoch. Derek Carr išiel do New Orleans Saints, Daniel Jones a Geno Smith zostali vo svojich kluboch a budúcnosť Lamara Jacksona zostáva nejasná.

Príchod Odella Beckhama Jr. do Baltimore Ravens však naznačuje, že Baltimore sa veľmi chcú dohodnúť s číslom 8, aby zostal. 

K najväčším nákupcom patrili Chicago Bears.

Ukoristili dvojicu linebackerov, vrátane Tremaine Edmundsa, za ktorého zaplatili 72 miliónov dolárov a ako som už na začiatku spomínal trejdli dole v drafte, vďaka čomu získali nielen viac draftpickov, ale aj výborného wide receivera D. J. Moorea. 

Obaja finalisti Super Bowlu stratili niektoré mená a to v prospech svojich veľkých rivalov. Z Philadelphie Eagles odišiel defensive tackle Javon Hargrave do San Francisco 49ers, z Kansas City Chiefsleft tackle Orlando Brown do Cincinnati Bengals. 

A na záver horúca informácia. Zoskupenie investorov v ktorom je aj „Magic“ Johnson kupuje za 6 miliárd dolárov klub Washington Commanders.

Jeho doterajší majiteľ bol nielen mizerný manažér, ale dostal sa do viacerých vážnych stretov so zákonom. Hoci na klube obrovsky zarobil, ťažko nesie stratu svojej ligotavej hračky. Pre fanúšikov a hráčov je to však skvelá správa. 

Ďalší diel pick six vyjde o tri týždne, dovtedy si však v mojom podcaste môžete vypočuť špeciálny mockdraft, ktorý budem robiť s trojicou rozhľadených fanúšikov ale aj reakciu na predaj Washingtonu. Bude to stáť za to.

Nachádzate sa tu:
Domov»Ďalšie športy»Americký futbal»Pick 6: Bude draftovou jednotkou najmenší quarterback v histórii