Vlhovej zlatý deň: Najskôr Waterloo, potom agresívna jazda a slzy šťastia

Petra Vlhová so zlatou medailou zo ZOH Peking 2022.
Petra Vlhová so zlatou medailou zo ZOH Peking 2022. (Autor: TASR/AP)
Nikola Baďová|19. dec 2022 o 20:40

Petra Vlhová je Športovkyňa roka 2022.

BRATISLAVA. Pre Petru Vlhovú aj mnoho slovenských športových fanúšikov to bol deň D. Vrchol celej sezóny a možno aj kariéry. V Pekingu, dejisku zimných olympijských hier 2022, sa 9. februára súperilo o medaily v slalome žien.

„Všetko sme sústredili na tento moment. Nikoho nezaujímala minulosť ani budúcnosť,“ opisuje s odstupom mesiacov piaty olympijsky deň v Pekingu Vlhovej fyzioterapeutka Ivana Gašpárek. 

Slovenská lyžiarka cestovala do Číny vo výbornej forme a v pozícii najväčšej favoritky na zisk zlatej medaily. V sezóne 2021/2022 v slalome dominovala a už v predstihu si zabezpečila malý krištáľový glóbus.

Sklamanie po prvom kole

Vlhovej prvá súťaž v olympijskom programe bol obrovský slalom. A výsledok bol rozpačitý.

„Po nevydarených pretekoch obrovského slalomu sme cítili tlak,“ vysvetľuje servisný technik Matteo Baldissarutti.

Petra Vlhová skončila až štrnásta, zo zlata sa tešila švédska reprezentantka Sara Hectorová. 

Vyjde Slovenke reparát?

„V ten deň sa vzduch dal krájať. Od rána bolo cítiť napätie. Snažili sme sa byť v pohode a nedávať Petre nič najavo. Mali sme plán, že všetko musí fungovať ako švajčiarske hodinky a musí byť tip top. Petra mala mať pocit, že je všetko v poriadku,“ opisuje fyzioterapeutka. 

Prvé kolo slalomu postavil americký tréner Mike Day. Jeho zverenkyňa Mikaela Shiffrinová vypadla už v tretej bránke. Zachytila sa topánkou o tyč, stratila rovnováhu a nevedela sa narovnať. 

VIDEO: Petra Vlhová sa stala v Pekingu olympijskou víťazkou

Vlhovej jazda tiež nevyšla. Zaostávala o 72 stotín sekundy za vedúcou Nemkou Lenou Dürrovou. Jej priebežné umiestnenie vyzeralo však hrozivejšie než strata. Po prvom kole jej patrila ôsma priečka. 

„To je Waterloo. Pre dve najlepšie slalomárky sveta sa skončilo prvé kolo fiaskom," vravel Borek Zakouřil, bývalý český zjazdár, ktorý spolukomentoval preteky pre ČT Sport.

Moderátori Českej televízie sledovali preteky priamo z dejiska Jen-čching. Deň pred štartom si zjazdovku boli obzrieť, páčila sa im. Nečakali však, že súboj o zlato bude poriadne zamotaný. 

„Po prvom kole sme ostali s Borkom Zakouřilom zarazení a celý čas sme špekulovali, či je možné, aby Petra vyhrala z ôsmeho miesta. U každej inej lyžiarky by sme si povedali, že nie, ale Slovenka mala výbornú formu zo slalomu. Vedeli sme, že na to má,“ hovorí komentátor ČT Šport Tomáš Budka. 

Bojovali ďalej

Zarazení ostali aj v tíme Petry Vlhovej. „Pred pretekmi som veril, že Petra má na medailu. Po prvom kole však vo mne prevládalo mierne sklamanie. Snažili sme sa ju podporiť. 

Potom som dúfal aspoň v tretie miesto. Na prvé som ani nepomyslel. Prišlo mi, že na to už je neskoro,“ dodáva Baldissarutti.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Zimné športy»Zjazdové lyžovanie»Vlhovej zlatý deň: Najskôr Waterloo, potom agresívna jazda a slzy šťastia