Všetci počítajú body a Vlhovej to lezie na nervy. Má však veľký tromf

Petra Vlhová v zjazde vo Val di Fassa.
Petra Vlhová v zjazde vo Val di Fassa. (Autor: TASR/AP)
Marián Szűcs|27. feb 2021 o 13:55

Slovenka skončila v sobotu v zjazde dvanásta.

VAL DI FASSA, BRATISLAVA. Petra Vlhová bola na čele Svetového pohára nepretržite od druhých pretekov sezóny. Viac ako tri mesiace, dokopy takmer sto dní.

Už pred trojicou pretekov v rýchlostných disciplínach vo Val di Fassa však bolo zjavné, že ak sa nestane niečo nečakané, o túto pozíciu príde. Minimálne na pár dní.

Jej najväčšia, a zrejme už aj jediná rivalka v boji o veľký krištáľový glóbus Lara Gutová-Behramiová má totiž famóznu formu. V rýchlostných disciplínach vyhráva všetko, čo sa dá.

Potvrdila to aj vo Val di Fassa, kde po piatkovom zjazde vyhrala aj ten sobotňajší. Spolu tak za dva dni získala 200 bodov. Viac sa nedalo.

Vlhová skončila v sobotu dvanásta a získala 22 bodov. V piatok bola deviata (29 bodov).

Kým pred trojicou pretekov vo Val di Fassa mala Slovenka na čele Svetového pohára náskok 42 bodov, po dvoch zjazdoch stráca na Gutovú-Behramiovú 107 bodov.

V talianskom stredisku sa ešte v nedeľu pôjde super-G.

Dostávala nárazy do nohy

„Snažila som sa ísť rýchlo, ale v strednej pasáži som spravila chybu. Pre mňa bolo náročné to svetlo, zatiahlo sa a nebolo vôbec vidno. Spokojná som tak na polovicu," reagovala Vlhová vo videu pre slovenské médiá.

Ale mám aspoň nejaké body. Nie je to také, že nemáme nič. Lara má teraz výhodu, lebo sú rýchlostné disciplíny, ale bojujeme ďalej," doplnila.

Vlhová trochu doplatila aj na to, že štartovala neskôr než najväčšie favoritky.

„Trať je oveľa rozbitejšia ako včera,“ upozorňoval už pred jej štartom lyžiarsky tréner a expert RTVS Timotej Zuzula.

Keď Liptáčku v jednej z bránok vo veľkej rýchlosti viac vymrštilo do vzduchu, zhíkol. „Ou, dobre,“ odľahlo mu, keď Vlhová situáciu ustála.

„Vidieť, aké sú lyže nepokojné, ale to je traťou, za to Petra nemôže. Dostávala nárazy do nohy,“ hodnotil Zuzula.

„Petra v úvodnej časti trate stratila viac ako v piatok. Jazda bola nepokojná, ale výkon bol opäť dobrý. A získala ďalšie dôležité body,“ súhlasila v štúdiu RTVS aj jeho dcéra a bývalá lyžiarka Veronika Velez-Zuzulová.

Oproti tréningom sa výrazne zlepšila

Vlhová sa vo Val di Fassa snaží najmä o to, aby jej strata na Gutovú-Behramiovú bola čo najnižšia. A bojuje zo všetkých síl.

Kým v tréningoch zjazdu výrazne zaostala (36. a 30. miesto), v pretekoch sa posunula výrazne dopredu. Navyše v disciplíne, v ktorej sa cíti najmenej isto, a na kopci, ktorý jej príliš nesedí.

„Zo zjazdu nemala najlepší pocit, napriek tomu dosiahla v piatok vynikajúce deviate miesto a aj dnešné umiestnenie je výborné,“ zdôraznila Velez-Zuzulová.

Napriek veľkej snahe o minimalizovanie strát môže Vlhová po nedeľnom superobrovskom slalome zaostávať za Gutovou-Behramiovou ešte viac.

„Larina najsilnejšia disciplína v tejto sezóne je práve super-G, z piatich štartov má štyri víťazstvá. Ale aj Petra má šancu na výborný výsledok, v super-G sa cíti lepšie ako v zjazdoch,“ reagovala Velez-Zuzulová.

Vlhová sa v tejto disciplíne výrazne zlepšila, naposledy v Garmischi skončila dokonca druhá. Za Gutovou-Behramiovou.

Vlhovej zbraňou bude slalom

Vzhľadom na momentálny bodový rozdiel medzi oboma lyžiarkami je isté, že Gutová-Behramiová ostane na čele Svetového pohára minimálne do nasledujúceho víkendu, keď sú na programe preteky v Jasnej.

Aj keby Švajčiarka v nedeľu nezískala v super-G ani bod a Vlhová vyhrala, nestačilo by jej to na návrat na líderskú pozíciu.

Je vidieť, že jej už táto otázka lezie na nervy. Ani sa jej nečudujem, potrebuje sa sústrediť na svoj výkon a nie počítať body.


Veronika Velez-Zuzulová, bývalá lyžiarka

Napriek tomu sú šance Slovenky na zisk veľkého glóbusu stále veľmi dobré. Vo zvyšku sezóny sú totiž na programe až štyri klasické slalomy. To je Vlhovej najsilnejšia disciplína. A naopak, Gutová-Behramiová slalomy vôbec nejazdí.

Švajčiarka naposledy štartovala v tejto disciplíne vo Svetovom pohári pred štyrmi rokmi vo Flachau a vypadla už v prvom kole. Celkovo dokončila vo Svetovom pohári v kariére iba dva slalomy. Jej najlepším výsledkom je 14. miesto z pretekov v Are ešte v roku 2009.

„Očakávala som tento scenár, keďže máme víkend kĺzavých disciplín. Ale potom prídu víkendy, keď sa to otočí, prídu technické disciplíny. Myslím, že tento súboj bude ešte veľmi dramatický a zaujímavý,“ komentovala situáciu na čele Svetového pohára Velez-Zuzulová.

Všetci počítajú body

Keďže sa blíži vyvrcholenie sezóny, fanúšikovia počítajú každý bod a Vlhová i Gutová-Behramiová stále dokola počúvajú otázky, ktoré s tým súvisia. A nepočúvajú ich rady.

„Teraz je úplne jedno, v akej pozícii som,“ odbila túto tému Vlhová v piatok, keď prišla o vedúcu pozíciu vo Svetovom pohári.

„Je vidieť, že jej už táto otázka lezie na nervy. Ani sa jej nečudujem, potrebuje sa sústrediť na svoj výkon a nie počítať body,“ reagovala Velez-Zuzulová.

„Je dôležité nevnímať, čo sa deje okolo, lebo všetci počítajú. Myslím, že obe toho majú plné zuby. Všetko sa bude sústrediť na ne a bude dôležité, ktorá sa s touto situáciou dokáže vyrovnať lepšie. Body sa budú počítať až po sezóne,“ doplnila.

Do konca sezóny ostáva ešte deväť individuálnych pretekov. Po nedeľnom super-G vo Val di Fassa budú nasledovať obrovský i klasický slalom v Jasnej (6. a 7. marec), dva slalomy v Are (12. a 13. marca) a preteky v každej disciplíne v rámci finále Svetového pohára v Lenzerheide (zjazd, super-G, slalom a obrovský slalom 17. až 21. marca).

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Zimné športy»Zjazdové lyžovanie»Všetci počítajú body a Vlhovej to lezie na nervy. Má však veľký tromf