Vlhovej paradox. Majsterka sveta nepatrí medzi favoritky na zlato

Petra Vlhová po obrovskom slalome na MS v zjazdovom lyžovaní 2021.
Petra Vlhová po obrovskom slalome na MS v zjazdovom lyžovaní 2021. (Autor: TASR)
Juraj Berzedi|17. feb 2021 o 17:05

V obrovskom slalome pôjdu dve Slovenky.

BRATISLAVA, CORTINA. Je obhajkyňou titulu majsterky sveta, ale nepatrí k najväčším favoritkám na víťazstvo.

Slovenská lyžiarka Petra Vlhová získala pred dvoma rokmi na svetovom šampionáte vo švédskom Aare zlatú medailu v obrovskom slalome.

„Ešte si úplne neuvedomujem, čo som dokázala. Tento deň však bude patriť medzi najlepšie v mojom živote,“ priznala tesne po triumfe.

V obrovskom slalome mala vtedy famóznu formu. Okrem majstrovstiev sveta pridala tri víťazstvá aj vo Svetovom pohári.

V aktuálnej sezóne to už neplatí. Aj preto na majstrovstvách v Cortine d'Ampezzo nepatrí podľa odborníkov medzi ašpirantky na zlato.

„V obrovskom slalome sa trochu trápim,“ opakovala často 25-ročná Liptáčka počas posledných týždňov.

Obrovský slalom dlhšie netrénovala

Vlani Vlhová triumfovala v najtechnickejšej disciplíne len raz v Sestriere a v aktuálnej sezóne na prvenstvo stále čaká. V Söldene a Courcheveli skončila tretia.

Nasledovalo vypadnutie v Courcheveli a nepresvedčivé výsledky v Kranjskej Gore, kde skončila štvrtá a desiata. Naposledy v Kronplatzi bola až dvanásta.

„Môj pocit v obrovskom slalome? Už bol aj lepší. Výsledky hovoria za všetko. Necítim sa v ňom momentálne najlepšie,“ priznala Vlhová po Kronplatzi.

Bolo to na konci januára. A odvtedy sa venovala najmä rýchlostným disciplínám, čo priznala aj pred začiatkom šampionátu.

„Obrovský slalom som netrénovala od Kronplatzu. Budem ho riešiť až po prvých dvoch disciplínach,“ vravela Slovenka.

Podľa otca pôjde na plný kotol

Po super-G, v ktorom skončila deviata, sa v ďalších dňoch venovala tréningu slalomu pred alpskou kombináciou, v ktorej v pondelok získala striebornú medailu.

„Teraz môže hodiť všetko za hlavu a ísť plný kotol. Jej vnútro sa upokojí, hlava bude čistá. Zvyšné preteky môže ísť v absolútnom pokoji,“ naznačil Vlhovej otec Igor.

V utorok mala jeho dcéra patriť k favoritkám v paralelnom obrovskom slalome. Nečakane však vypadla už v kvalifikácii a nepostúpila do hlavnej súťaže.

„Petra mala problémy s týmto druhom snehu a tiež aj s materiálom. Aj preto sa nedokázala udržať na trati a vypadla,“ naznačil Vlhovej taliansky tréner a servisman Matteo Baldissarutti.

Slovenka v tom hľadala aj pozitíva.

„Aspoň si oddýchnem a pripravím sa na obrovský slalom,“ uviedla Vlhová na svojom instagramovom profile.

Kto patrí do okruhu favoritiek?

Vo štvrtkovom obrovskom slalome (1. kolo o 10.00, 2. kolo o 13.30 na RTVS 2 a Eurosport 1) môže zabojovať o medailu až desať pretekárok.

Medzi nimi aj Vlhová.

Najväčšou favoritkou na zlato bude Talianka Marta Bassinová, ktorá zo šiestich pretekov v sezóne vyhrala štyrikrát.

Naposledy skončila v Kronplatzi tretia. Tam zvíťazila Tessa Worleyová z Francúzska, druhá skončila Lara Guttová-Behramiová.

Skvelú formu má aj jej krajanka Michelle Gisinová.

Na tréningoch jazdí Petra Vlhová výborne. Dokonca bola rýchlejšia ako Francúzska Tessa Worleyová, ktorá vyhrala obrovský slalom v Kronplatzi


Matteo Baldissarutti

„Ona je taká nenápadná, ale necháva pustené lyže a je rýchla. Ukázala to v Kronplatzi. Nebyť chyby pred cieľom, zvíťazí,“ tvrdí bývalá slovenská lyžiarka Jana Gantnerová mladšia.

Výbornú formu má aj Američanka Mikaela Shiffrinová, ktorá na prebiehajúcom šampionáte získala bronzovú medailu v super-G a zlatú v alpskej kombinácii.

Do širšieho okruhu favoritiek patrí tiež Talianka Federica Brignoneová či Meta Hrovatová zo Slovinska.

Vlhová môže len prekvapiť

Šance na medailu má aj Vlhová. Keďže nebojuje o body do Svetového pohára, môže ísť na absolútne riziko. A možno stačí len preniesť tréningovú pohodu do pretekov. 

„Na tréningoch jazdí výborne. Dokonca bola rýchlejšia ako Francúzska Tessa Worleyová, ktorá vyhrala obrovský slalom v Kronplatzi,“ prezradil pred šampionátom Baldissarutti.

„Neviem, prečo v obrovskom slalome nemá také sebavedomie. Je v ňom najsilnejšia,“ vravel v januári pre RTVS tréner Livio Magoni.

Vlhovej môže pomôcť, že po posledných výsledkoch v tejto disciplíne nebude pod tlakom.„Do obráku môže ísť uvoľnená. Keďže sa jej posledné preteky úplne nevydarili, môže len prekvapiť,“ prognózuje Gantnerová.

V obrovskom slalome bude štartovať aj druhá slovenská lyžiarka Petra Hromcová, ktorá v talianskom stredisku zažije svoju premiéru.

Nachádzate sa tu:
Domov»Zimné športy»Zjazdové lyžovanie»Vlhovej paradox. Majsterka sveta nepatrí medzi favoritky na zlato