Shiffrinová sa na štarte zľakla. Súperka ju však opäť nakopla k víťazstvu

Mikaela Shiffrinová sa teší na pódiu po víťazstve v obrovskom slalome v Kronplatzi.
Mikaela Shiffrinová sa teší na pódiu po víťazstve v obrovskom slalome v Kronplatzi. (Autor: TASR/AP)
Nikola Baďová|24. jan 2023 o 17:00

Vlhová stratila najmä v prvom kole, na pódium to už nestačilo.

BRATISLAVA. Slovenská reprezentantka Petra Vlhová obsadila v obrovskom slalome v Kronplatzi štvrté miesto.

Preteky ovládla americká lyžiarka Mikaela Shiffrinová, ktorá sa stala ženskou rekordérkou v počte víťazstiev Svetového pohára. Na svojom konte má 83. víťazstiev.

Čerstvá rekordérka iba ťažko hľadala slová. „Neviem, čo mám povedať. Je to ťažké,“ tápala víťazka v rozhovore pre Medzinárodnú lyžiarsku federáciu FIS. „Mali sme najlepšie podmienky v celej sezóne,“ vyzdvihla. 

Za Shiffrinovou prišla aj jej slovenská súperka. „Zagratulovala som jej a prehodili sme pár slov,“ povedala Vlhová pre Joj Šport. 

Lyžiarky čakal padák nadol

Zjazdovka Erta je povestná svojou náročnosťou či už pre dĺžku trate, alebo jej premenlivé sklony. Maximálny sklon má až 61 percent a nachádza sa v strednej pasáži. Na strmine lyžiarky potrebujú okrem sily a rýchlosti aj technickú zručnosť. 

Mikaela Shiffrinová sa teší na pódiu po víťazstve v obrovskom slalome v Kronplatzi.
Mikaela Shiffrinová sa teší na pódiu po víťazstve v obrovskom slalome v Kronplatzi. (Autor: TASR/AP)

„Toto je zrejme najťažšia zjazdovka, na ktorej lyžujeme,“ priznala Mikaela Shiffrinová po vytúženom víťazstve v roku 2019. Američanka bola do dnešných pretekov na pódiu v Kronplatzi iba jedenkrát. Vlani skončila piata, predtým štvrtá. 

„Je to ťažká zjazdovka, ale zároveň sa dá aj dobre zlyžovať. V každom jednom úseku je možné vyvíjať rýchlosť, ale je tam niekoľko náročných miest. 

Preniesť rýchlosť do záverečnej roviny je kľúčové. Preteky v Kronplatzi sú pre divákov neskutočne atraktívne,“ povedala bývalá česká lyžiarka a expertka pre Eurosport Eva Kurfürstová. 

„Trať vyzerá od štartu veľmi dobre, je výborne vypreparovaná. Myslím si, že to bude technicky náročný obrovský slalom. Keď prichádzate na tú najťažšiu pasáž, tak musíte byť pripravený na obrovský padák. 

Lyže sa musia zakrojiť od špičky a držať ich vo vysokej stope. Ak podídete niektorú z bránok, tak môžu preteky pre vás skončiť,“ opísala pre Eurosport domáca lyžiarka Marta Bassinová. 

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Zimné športy»Zjazdové lyžovanie»Shiffrinová sa na štarte zľakla. Súperka ju však opäť nakopla k víťazstvu