Kto môže prekonať Vlhovú? Len Vlhová! (komentár)

Juraj Berzedi|20. mar 2021 o 14:35

PETRA VLHOVÁ je najlepšia lyžiarka na svete.

Možno k jej menu netreba používať veľké písmená, ale za to, čo dosiahla, si zaslúži obrovskú poklonu. Aj stlačením Caps Lock na klávesnici.

Dievča z Liptova získalo veľký glóbus. Je to čosi šialené, veľkolepé, očarujúce, rozprávkové a nebeské. Ani tie najväčšie superlatívy to dokonale neopíšu.

Je to podobné, ako by slovenský futbalista získal Zlatú loptu alebo slovenský tenista bol jednotkou vo svetovom rebríčku.

V posledných rokoch krajinu pobláznil Peter Sagan, trojnásobný majster sveta a sedemnásobný držiteľ zeleného dresu na Tour de France.

Ani to však na Vlhovú nestačí. Možno keby slovenský cyklista prišiel do cieľa Tour v Paríži v žltom drese... Každý má iné parametre na prirovnanie Vlhovej úspechu.

Petra Vlhová po triumfe v obrovskom slalome v Jasnej.
Petra Vlhová po triumfe v obrovskom slalome v Jasnej. (Autor: TASR)

V histórii slovenského športu sa však dostala na absolútny piedestál. Už teraz jej môžu odovzdať metál pre najlepšieho športovca v tomto roku.

No a čo, že sa blíži letná olympiáda. Zosadiť Vlhovú z trónu? Nemožné. A aj pár najbližších rokov sa to ťažko niekomu podarí.

Prekonať Vlhovú môže len Vlhová!

Za tým, čo dosiahla, je kopa driny a odriekania. Veľa odvahy jej rodičov, ktorí sa nebáli aj zadlžiť pre jej športovú kariéru. A aj výchova i víťazná povaha, ktorú jej vštepovali.

Kľúčovú úlohu zohráva jej brat Boris, ktorý potlačil súrodenecké ego a svoju energiu vložil na pomoc mladšej sestre.

Vlhovci vyskladali skvelý tím, na čele s trénerskym mágom Liviom Magonim. Každý dielik v tíme zapadol do skladačky ako puzzle. Petra dokázala uspieť aj napriek tomu, že podporu od štátu dostala, až keď mala výsledky. Také slovenské.

Nezlomila ju ani vlastná lyžiarska asociácia, ktorá jej dlhodobo hádže polená pod nohy. A zvládla aj to, že je zo Slovenska. Z krajiny, ktorú lyžiarske veľmoci neberú príliš vážne.

Nezlomila ju ani vlastná lyžiarska asociácia, ktorá jej dlhodobo hádže polená pod nohy. A zvládla aj to, že je zo Slovenska. Z krajiny, ktorú lyžiarske veľmoci neberú príliš vážne.

Pozoruhodné je, že si popri všetkom zachovala svoju tvár a milý úsmev. Nepodľahla hviezdnym manierom. Všetko vychádza z jej srdca. Je to až transcendentálne.

Aj preto ju slovenskí fanúšikovia zbožňujú. Stala sa pre nich akousi modlou, ktorá im dáva nádej aj v ťažkých pandemických časoch.

Vlhová urobila Slovensku najlepšiu reklamu. Do klobúka strčila politikov, papalášov i lyžiarskych funkcionárov, ktorí sa tu pasujú za všemocných.

Peťa, si top, si naša hviezda! A keď si to dala one time, pokojne to môžeš dať aj next time. 

Nachádzate sa tu:
Domov»Zimné športy»Zjazdové lyžovanie»Kto môže prekonať Vlhovú? Len Vlhová! (komentár)