Vlhová bojovala so svetlom. Po prvom kole radšej nešla za novinármi

Petra Vlhová reaguje v cieli 2. kola obrovského slalomu žien Svetového pohára v alpskom lyžovaní v rakúskom Lienzi.
Petra Vlhová reaguje v cieli 2. kola obrovského slalomu žien Svetového pohára v alpskom lyžovaní v rakúskom Lienzi. (Autor: TASR/Martin Baumann)
Juraj Berzedi|28. dec 2019 o 15:54

Slovenská lyžiarka skončila piata.

LIENZ, BRATISLAVA. Bol to boj. Od štartu až do cieľa. S podmienkami, traťou i svetlom.

Petra Vlhová obsadila v obrovskom slalome Svetového pohára v Lienzi piate miesto. Suverénnou víťazkou sa stala Mikaela Shiffrinová.

Slovenská lyžiarka bola piata aj po prvom kole, v ktorom urobila viaceré chyby. Z cieľového priestoru sa ihneď vytratila. Dokonca ani novinárom neposkytla tradičné bleskové rozhovory.

„Bola som nahnevaná. Radšej som išla preč, lebo by som nevedela, čo mám povedať,“ priznala Vlhová pre RTVS až po prehliadke druhého kola.

Na pódium stratila 11 stotín sekundy

Liptovská rodáčka v ňom chcela odčiniť nevydarenú prvú jazdu. Snažila sa, ale opäť sa nevyhla menším chybám.

Počas svojej druhej jazdy na dovtedy vedúcu Rakúšanku Katharinu Liensbergerovú neustále strácala. Na poslednom medzičase mala na ňu manko 55 stotín sekundy.

V tom momente sa zdalo, že Slovenka nemusí skončiť ani v najlepšej desiatke. Spodnú časť trate však zašla výborne a v cieli napokon mala nepatrnú stratu 11 stotín sekundy.

Ako sa neskôr ukázalo, tento čas ju obral o pódium. Aj napriek tomu sa po pretekoch na Vlhovej tvári objavil jemný náznak úsmevu.

„Spodnú časť som mala dobrú. S druhou jazdou som trochu spokojnejšia,“ priznala.

Mikaela Shiffrinová.
Mikaela Shiffrinová. (Autor: SITA/AP)

Pred Vlhovú sa ešte o tri stotiny sekundy dostala štvrtá Talianka Federica Brignoneová. Druhá skončila jej krajanka Marta Bassinová.

Zo suverénneho víťazstva sa tešila Mikaela Shiffrinová, ktorá Slovenke nadelila takmer dve sekundy.

„Chcela som napraviť svoje 17. miesto z Courchevelu, ktoré bolo pre mňa veľmi bolestivé. Som rada, že sa mi to podarilo," priznala Shiffrinová pre rakúsku televíziu ORF.

Vlhová si nevidela vôbec pod nohy

Vlhová sa v tejto sezóne v obrovskom slalome hľadá. Po štrnástom mieste v Söldene skončila šiesta v Killingtone a štvrtá v Courcheveli.

Na formu z minulého ročníka, v ktorom sa v tejto disciplíne stala majsterkou sveta a k tomu trikrát zvíťazila vo Svetovom pohári, stála čaká.

„Pódium mi ušlo len tesne. Prvé kolo som veľmi pokazila a veľa som v ňom stratila. Od prvej bránky som cítila, že idem zle,“ reagovala 24-ročná Slovenka.

V rakúskom Lienzi si pretekárky museli poradiť s náročnými podmienkami. Na trati bolo veľa nerovností, vĺn a ťažkosti im robilo aj striedanie slnka a tieňa.

Snažila som si dať pozor na chyby, na ktoré ma tréner upozorňoval. Pódium mi opäť ušlo, ale taký je šport.


Petra Vlhová, slovenská lyžiarka

„Najhoršie bolo svetlo, lebo sme nevideli pod nohy. Bolo to aj dosť rozbité. Také podmienky však mali všetky pretekárky,“ vysvetľovala Vlhová.

Druhé kolo, ktoré bolo viac zatvorené, jej malo viac vyhovovať.

„Snažila som sa dať si pozor na chyby, na ktoré ma tréner upozorňoval. Pódium mi opäť ušlo, ale taký je šport. Viem, že mám v obrovskom slalome veľké rezervy,“ dodala Slovenka.

Do slalomu pôjde s najlepšími myšlienkami

Presne pred rokom zvíťazila Vlhová premiérovo v obrovskom slalome. Bolo to v rakúskom Semmeringu, ktorý sa tradične strieda v organizovaní Svetového pohára s Lienzom.

Odvtedy slovenská lyžiarka patrí medzi okruh favoritiek v tejto disciplíne.

„Petra v tejto sezóne stále čaká v obrovskom slalome na svoju ideálnu jazdu,“ naznačila bývalá slovenská lyžiarka a spolukomentátorka RTVS Veronika Velez-Zuzulová.

Vlhová je v hodnotení obrovského slalomu siedma, ale v celkovom hodnotení Svetového pohára sa už posunula s 333 bodmi na tretie miesto.

Svoj bodový zisk môže zvýšiť aj v nedeľu, keď je v Lienzi na programe slalom (prvé kolo o 10.00, druhé kolo o 13.00). „Idem ešte na tréning a dám si zopár slalomových jázd,“ prezradila Vlhová.

V tejto sezóne sa dosiaľ jazdili len dva klasické slalomy. Najskôr v Levi Vlhová vypadla, potom skončila druhá v Killingtone.

„Do slalomu pôjdem s najlepšími myšlienkami. Hoci viditeľnosť bude opäť ťažká. Ale čo je už v živote ľahké,“ dodala Vlhová.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Zimné športy»Zjazdové lyžovanie»Vlhová bojovala so svetlom. Po prvom kole radšej nešla za novinármi