Dôležitý bude každý bod. Prečo bude súboj o zelený dres na Tour vyrovnaný?

Sam Bennett a Peter Sagan budú súperiť  o zelený dres na Tour 2021.
Sam Bennett a Peter Sagan budú súperiť o zelený dres na Tour 2021. (Autor: TASR/AP)
Miloslav Šebela|21. jún 2021 o 09:00

Sagan má medzi súpermi dvoch vyzývateľov.

BRATISLAVA. V cyklistike, kde do výsledku vchádza veľa faktorov a je v nej mimoriadne ostrá konkurencia je dominancia pomaly historický termín. Nikto nemá úspech zaručený. 

Sedem triumfov v súťaži za deväť rokov na najsledovanejších etapových pretekoch je niečo výnimočné. 

Peter Sagan v uplynulých rokoch tak ovládol bodovaciu súťaž, že organizátori pristúpili k zmene bodovania, aby mu sťažili pozíciu. Nepomohlo to.

Vlani mu k víťazstvu veľa nechýbalo. Duel so Samom Bennettom skončil v jeho neprospech kvôli diskvalifikácii v 11. etape aj nešťastnému záveru 14. etapy ,kde prišiel o veľa bodov. 

To je minulosť. 

„Pokúsim sa zabojovať o zelený dres po ôsmykrát,“ vraví Sagan. 

Šprintéri budú mať až 8 príležitostí

Šéf tímu Bora-hansgrohe Ralp Denk je opatrný. „Samozrejme, myslíme aj na zelený dres, ale bude to veľmi náročný boj,“ vraví. 

„Bude to boj, ale ideme do toho,“ pridáva sa aj športový riaditeľ Ján Valach.

Tohtoročná Tour de France poskytuje čistokrvným šprintérom veľké možnosti. Až 8 etáp môže skončiť hromadným dojazdom. To je relatívne vysoký počet. Bezmála 40 percent všetkých etáp. 

Aj preto je na štarte absolútna šprintérska špička. Z veľkých mien chýba hádam len Fernando Gaviria, Elia Viviani a Dylan Groenewegen (všetci štartovali na Gire). 

V pondelok k nim nečakane pribudol aj obhajca zeleného dresu Sam Bennett, ktorý má problémy s kolenom. 

Inak to budú v každej rovinatej etape napínavé šprintérske súboje: Caleb Ewan, Tim Merlier, Arnaud Démare, Sonny Colbrelli, Mark Cavendish a, samozrejme, Peter Sagan.

Títo pretekári len v tomto roku spolu získali 31 víťazstiev. Najviac má Francúz Démare – 8. 

Taká ostrá konkurencia môže slovenskému cyklistovi pozíciu v bodovacej súťaži skomplikovať. 

Naposledy vyhral zelený dres na Tour v roku 2019

Navyše v čisto rovinatých etapách zakaždým slovenský cyklista na najlepších mierne strácal, rozdiel doháňal na šprintérskych prémiách a v zvlnených etapách, lenže tých tento rok nie je toľko veľa.

Rovinaté šprinty majú jasnú prevahu, ak sa bude niektorému z cyklistov viac dariť, môže rýchlo navyšovať svoje konto, keďže v rovinatých dojazdoch sa rozdeľuje najviac bodov (50 – 30 – 20 – 18 – 16 – 14 – 12 – 10 - atď). V zvlnených je bodový zisk menší (30 – 25 – 22 – 19...). Prvé dve etapy však tvoria výnimku. Napriek zvlnenému profilu a cieľu po stúpaní získa víťaz 50 bodov.

Valach: Prvé dni to sú nervy

Ján Valach si netrúfal odhadnúť, kto by mohol Sagana najviac potrápiť. Podľa neho sa situácia postupne vykryštalizuje. Podľa neho však silná konkurencia je na prospech a nie na škodu. Medzi sebou sa navzájom môžu o body oberať. 

„To, že bude na Tour veľa silných šprintérov, je len dobre, pretože sa body rozdelia. Raz je prvý ten, a potom druhý. Prvých desať dní je to zaujímavá hra. Vtedy sú to nervy a treba získať každý bod,“ vravel Valach pre Sportnet.

Saganovou silnou stránkou je vyrovnanosť výkonov. Body zbiera so železnou pravidelnosťou a svoje konto zvyšuje kontinuálne. Kým aj najlepší šprintéri majú občas slabší deň. 

Tour de France 2021

Rovinaté etapy: 3.,4.,6.,10.,12.,13.,19.,21.

Kopcovité etapy: 1.*, 2.*, 7., 14., 16.

Horské etapy: 8.,9.,11.,15.,17.,18.

Časovky: 5. a 20.

  • - v týchto etapách sa rozdeľujú body medzi cyklistov podľa rovnakého kľúča ako v rovinatých etapách

Zaujímavým súperom pre Sagana môže byť cyklokrosársky šampión Matieu van der Poel. Je tiež veľký univerzál, dokáže sa presadiť v náročných dojazdoch ale vie celkom slušne aj zašprintovať na rovine.  

Lenže v jeho prípade nie je isté, či celú Tour vôbec dokončí. Keďže na olympijských hrách v Tokiu chce získať zlato v súťaži horských cyklistov. 

Van der Poel má však všetky predpoklady na to, aby potrápil Sagana, ak by sa na zisk zeleného dresu zameral. Otázkou je, či má motiváciu zabojovať o túto trofej a podeliť si úlohy so šprintérom Timom Merlierom.

Jeden vyzývateľ 

Druhý univerzál Wout van Aert vyhlásil, že sa nebude zapájať do rovinatých šprintov. V minulom roku dve etapy vyhral. Tento rok sa chce sústrediť na pomoc Primožovi Rogličovi. 

"Moja úloha bude podporovať tím vo veterných etapách. Zelený dres nie je cieľom. Kto ho chce získať, musí oň bojovať každý deň. Vôbec to nie je ľahké," uviedol van Aert.

Situácia v bodovacej súťaži v tomto roku tak môže byť napínavá a rozdiely minimálne. V porovnaní s minulosťou sa až dvaja silní súperi hlásili, že chcú v bodovacej súťaži zabojovať.

V pondelok však z hry vypadol obhajca Bennett (nedoliečené zranenie kolena). Jeho náhradník Mark Cavendish zrejme nebude v bodovacej súťaži aktívny a zameria sa zrejme na etapové víťazstvá.

A tak ostal Saganovi zatiaľ len jeden vyzývateľ - Talian Sonny Colbrelli. Nik iný nepotvrdil záujem postaviť sa proti slovenskému cyklistovi.  

Sagan doteraz zvíťazil s najnižším rozdielom v roku 2015. Vtedy pred Andrém Greipelom vyhral len o 66 bodov. Tento rok môže byť rozdiel výrazne menší a môže sa o víťazovi rozhodovať v poslednom šprinte v Paríži.

Tour de France

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Tour de France 2021»Dôležitý bude každý bod. Prečo bude súboj o zelený dres na Tour vyrovnaný?