Peter Sagan vyhral preteky Okolo Sardínie

Peter Sagan (v strede) po záverečnej etape Okolo Sardínie.
Peter Sagan (v strede) po záverečnej etape Okolo Sardínie. (Autor: cyclingnews.com)
SITA|26. feb 2011 o 15:33

Slovenský cyklista Peter Sagan sa stal víťazom pretekov Okolo Sardínie, keď vyhral 1., 3. a 4. etapu pretekov.

GESTURI. V sobotňajšej záverečnej 5. etape z Oristana do Gesturu (174 km) skončil Peter Sagan na 4. priečke a udržal si postavenie na čele celkovej klasifikácie Okolo Sardínie. Člen tímu Liquigas - Cannondale Sagan triumfoval na tomto podujatí v 1., 3. aj 4. etape.

Tím Liquigas - Cannondale mal sobotňajšiu etapu pod kontrolou. Po dvadsiatich kilometroch síce unikla šestica jazdcov, ktorá si vypracovala vyše 5-minútový náskok, ale pelotón stratu začal postupne znižovať a 16 km pred cieľom atak aj zlikvidoval.

Cyklisti Liquigasu pracovali pre Petra Sagana a v závere odrážali pokusy súperov. V cieľovom stúpaní mierne odskočil Talian Michele Scarponi a vyhral etapu. Peter Sagan sa držal v popredí a napokon mal na víťaza len minimálnu stratu.

Prvý triumf

Sagan dosiahol v profesionálnom pelotóne prvé víťazstvo na etapovom podujatí v kariére, na svojom konte má aj osem čiastkových prvenstiev.

"Som nesmierne rád, že som triumfoval v celkovom hodnotení, veď je to v profesionálnom pelotóne moje prvé víťazstvo v kariére," povedal Sagan, ktorý má na svojom konte aj osem čiastkových prvenstiev, pre internetovú stránku saganpeter.com.

Za prvenstvo na pretekoch kategórie 2.1 európskeho kalendára UCI (po WorldTour a HC tretia najvyššia kategória) si do kontinentálneho renkingu pripísal 80 bodov a za umiestnenia v etapách a držanie trička lídra podujatia ďalších 82 bodov.

"Po dvadsiatich kilometroch nám ušla šestica jazdcov, ktorá mala už päťminútový náskok, ale asi dvadsať kilometrov pred cieľom ich pelotón pohltil. Náš tím kontroloval vývoj vpredu, hlavne sme sledovali dvoch nebezpečných jazdcov - Scarponiho a Serpa Péreza, aby sa nevzdialili. Mňa sa moji kolegovia snažili vytiahnuť čo najvyššie. Rozhodovalo sa v poslednom stúpaní, kde bol dojazd do cieľa, spomínaný kopec bol dlhý asi päť kilometrov. Mal som ešte menší technický problém, keď som mal pred cieľom s niekým menšiu kolíziu a vyplietol som jednu ´špajglu´, takže som došiel na osmičke."

"Záverečný špurt bol náročný, som rád, že som si udržal celkové prvenstvo, poďakovanie patrí celému tímu. Na izbe si otvoríme jedno šampanské, dáme si po poháriku, ale zajtra organizátor naplánoval ešte jednorazové preteky," uzavrel 21-ročný cyklista.

Tréner Zánický: Je to fantastické

Saganov tréner Peter Zánický pre internetovú stránku saganpeter.com povedal: "S Petrom som bol v kontakte počas celých pretekov a keďže ho poznám už dlho, vedel som, že je maximálne v pohode. Podľa jeho slov som cítil a veril, že to môže dotiahnuť do víťazného konca a získať svoje prvé celkové víťazstvo. Je fantastické, že sa mu to podarilo už v druhej sezóne, ktorá je dokonca ešte iba na začiatku."

"Okolo Sardínie síce nie sú najprestížnejšie preteky, ale vyhral tu už napríklad aj Eddy Merckx. Pre mňa sú to výborné pocity, lebo dá sa povedať, že Merckx bol mojím idolom a vďaka jeho úspechom som v podstate začal bicyklovať. Petra stále upokojujem a uisťujem, že už má za prvú sezónu najazdených množstvo kilometrov aj aké-také skúsenosti. Pred Paríž - Nice a belgickými ´klasikami´ preto môže byť úplne pokojný a vyrovnaný. Všetci sa z tohto úspechu veľmi tešíme," dodal tréner.

Výsledky - Okolo Sardínie:

5. etapa (Oristano - Gesturu, 174 km): 1. Michele Scarponi (Tal.) Lampre-ISD 4:24:40 h, 2. Jose Rodolfo Serpa Perez (Kol.) Androni Giocattoli +3 s, 3. Damiano Cunego (Tal.) Lampre-ISD, 4. Peter Sagan (SR) Liquigas Cannondale, 5. Emanuele Sella (Tal.) Androni Giocattoli, 6. Robert Kiserlovski (Chor.) Astana všetci +8

Konečné poradie: 1. Peter Sagan (SR) Liquigas-Cannondale 22:08:24 h, 2. Jose Rodolfo Serpa Perez (Kol.) Androni Giocattoli +3 s, 3. Damiano Cunego (Tal.) Lampre-ISD +7

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Cyklistika»Peter Sagan vyhral preteky Okolo Sardínie