Mali by sme obaja pokračovať. Dáš ešte rok alebo dva? pýtal sa Sagana víťaz Tour

Slovenský cyklista Peter Sagan.
Slovenský cyklista Peter Sagan. (Autor: Reuters)
Miloslav Šebela|10. mar 2023 o 06:00

Vlani som prežil najťažšie chvíle, priznal.

BRATISLAVA. Vietor dul väčšinu dňa. Opieral sa do pretekárov, narúšal ich istotu a nasledovali pády. Pretekári v pelotóne boli nepokojní. Všetci čakali, že vietor v závere etapy pelotón rozdelí. Cyklisti sa tlačili dopredu, ale akoby na niečo vyčkávali. 

Keď sa pár kilometrov pred cieľom dostal dopredu Maciej Bodnar, len sa za seba obzrel. Akoby kládol otázku: „Tak čo ideme už konečne?“

Peter Sagan jeho pohľad zachytil. Do vysielačky vtedy zakričal: „Go, go, go!“ 

Začal šprintovať, aby zachytil zadné koleso svojho tímového kolegu, ktorý už zrýchľoval. Dvojica mala zrazu pred súpermi náskok pár metrov. Do cieľa ostávalo 12 kilometrov.

Víťazstvo chcel prenechať Bodnarovi

K tejto dvojici sa pridali vtedajší líder Tour de France Chris Froome a Geraint Thomas. Záujemcov bolo určite viac. Súperi šliapali do pedálov, čo to šlo, lenže medzera medzi skupinkou a pelotónom rástla s istotou, ako keď vlak opúšťa nástupište.

VIDEO: Zostrih 11. etapy z Tour 2016

„Človeče, ty si šiel ako na motorke. Bodnar tiež, ale ty si bol ozaj neskutočný. Mal som problém udržať sa za tebou. Koľko to bolo 10 kilometrov? Mal som pocit, že sme ťahali aspoň sto,“ spomínal na 11. etapu Tour de France 2016 Geraint Thomas. 

Víťaz Tour de France 2018 má podcast Geraint Thomas Cycling Club. Spovedá v ňom osobnosti cyklistiky.

Jeho posledným hosťom bol trojnásobný majster sveta. Thomas má so Saganom viacero spoločných zážitkov, ktoré rozoberali. V roku 2016 boli v spoločnom úniku v závere rovinatej etapy. 

„Vtedy sme sa tam stretli dobrá skupina. Každý mal svoj cieľ,“ vysvetľoval Sagan. V podcaste však spomenul moment, o ktorom doteraz málokto tušil. 

„Chcel som, aby etapu vyhral Bodnar,“ opisoval. 

Nachádzate sa tu:
Domov»Cyklistika»Mali by sme obaja pokračovať. Dáš ešte rok alebo dva? pýtal sa Sagana víťaz Tour