Finále bolo bez Gelleho. Nemám sa za čo hanbiť, zhodnotil

Peter Gelle na OH 2020 / 2021 v Tokiu.
Peter Gelle na OH 2020 / 2021 v Tokiu. (Autor: TASR)
Titanilla Bőd|3. aug 2021 o 04:25 (aktualizované 3. aug 2021 o 06:22)

Obsadil konečnú štrnástu pozíciu.

TOKIO. Túžil po finále, ale od postupu do najlepšej osmičky bol príliš ďaleko.

Slovenský reprezentant v rýchlostnej kanoistike Peter Gelle obsadil na OH v Tokiu v prvom semifinále disciplíny K1 na 1000 metrov až siedme miesto. Do finále sa prebojovali iba prví štyria pretekári.

Predstihol iba jedného súpera

Pre Gelleho je typické, že začína pomalšie. Po 250 metroch strácal takmer štyri sekundy, ale rozdiel sa zväčšoval aj v ďalšom priebehu trate.

Po 500 metroch bol pretekár banskobystrickej Dukly už viac ako sedem sekúnd za vedúcim Maďarom Bálintom Kopaszom a hoci v druhej polovici trate znovu dokázal zrýchliť, predstihol iba Srba Bojana Zdelara.

Do finále sa okrem Kopasza prebojoval Čech Jozef Dostál, Nemec Jacob Schopf a Číňan Žang Dong. Gelle napokon prišiel do cieľa s časom 3:28,255 minúty.

"Nemôžem byť spokojný. Snažil som sa, ale nezvládol som vietor. Veľmi mi 'utekalo' pádlo, čo mi bralo veľa síl. Nevedel som sa presadiť tak, ako som chcel a celý čas som sa hľadal," zhodnotil svoju prvú jazdu pre RTVS.  

Dal do toho všetko 

Už 36-ročný Gelle bol najstarším účastníkom semifinále v kráľovskej disciplíne. Predstavil sa na svojej tretej olympiáde, v Londýne súťažil v K2 a v K4, v Riu zase v K1. Vo všetkých prípadoch sa predstavil vo finále.

V B-finále bol šiesty s časom 3:28,240 a celkovo skončil na štrnástej pozícii.

"Nespal som dobre, ale v B-finále som sa cítil trochu lepšie než v semifinále. Snažil som sa vydať zo seba všetko, vyšlo z toho šieste miesto. Myslím si, že sa nemám za čo hanbiť," dodal skúsený Gelle pre RTVS. 

Zo zlatej medaily sa napokon tešil Maďar Bálint Kopasz, ktorý ovládol aj semifinále s Gellem. Vo finále dosiahol čas 3:20,643 minúty, čo je nový olympijský rekord.

Sklamaný bol najmä Čech Josef Dostál. Strieborný medailista z Ria de Janeiro z roku 2016 skončil až piaty. Kopasza doplnili na stupňoch víťazov jeho krajan Adam Varga a tiež Fernando Pimenta z Portugalska. 

Letná olympiáda Tokio 2020 / 2021

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Olympijské hry»Olympiáda Tokio 2021»Športy»Rýchlostná kanoistika»Finále bolo bez Gelleho. Nemám sa za čo hanbiť, zhodnotil