Šéf Realu obhajuje vznik Superligy: Mladí sa už nechcú pozerať na nekvalitný futbal

Šéf Realu Madrid Florentino Pérez.
Šéf Realu Madrid Florentino Pérez. (Autor: TASR/AP)
SITA|20. apr 2021 o 12:35

Robíme to pre záchranu futbalu, povedal Pérez.

BRATISLAVA. Superliga má zachrániť európsky futbal a nie ho pochovať. To sú slová prezidenta Realu Madrid Florentina Péreza k chystanej kontroverznej novinke, pod ktorú sa zatiaľ podpísalo 12 elitných klubov z troch krajín starého kontinentu.

Práve Pérez by mal stáť na čele nového projektu elity európskeho klubového futbalu, ktorý sa stal tŕňom v oku nielen väčšiny menších klubov, ale aj generality na čele s najvyššími predstaviteľmi Európskej futbalovej únie.

"Kedykoľvek dôjde k nejakej zmene, vždy sa nájdu kritici a potom ďalší. Mladí ľudia sa však už ďalej nechcú pozerať na nekvalitný futbal a množstvo málo atraktívnych zápasov. Preto sme sa rozhodli pre tento krok," vyhlásil Florentino Pérez, cituje ho aj portál BBC.

Pérez: Robíme to pre záchranu futbalu

Za všetkým treba v prvom rade hľadať peniaze a Pérez to nepopiera, aj keď na rozdiel od kritickej väčšiny tvrdí niečo iné.

"Robíme to pre záchranu futbalu, lebo nastáva kritická doba. Len zápasy klubov zvučných mien pomôžu zvyšovať príjmy.

Ak by sme pokračovali v súčasnej podobe Ligy majstrov, keď príjmy zo zápasov neustále klesajú, jedného dňa nastane koniec. Takto budeme mať záruku zvyšovania príjmov," vysvetlil 74-ročný španielsky multimilionár.

V súvislosti s novým formátom Ligy majstrov, ktorú by si malo zahrať od sezóny 2024/2025 v skupinovej fáze až 36 klubov namiesto doterajších 32, zaujal tvrdé stanovisko.

"Je to absurdný projekt, v roku 2024 môžeme Ligu majstrov pochovať. To bude úplný koniec. V 50. rokoch minulého storočia bola podobná situácia.

UEFA a FIFA vtedy tiež nesúhlasili so vznikom nového európskeho pohára, ale táto súťaž zmenila futbal," argumentoval Pérez.

Superligu kritizuje aj britský premiér

Šéf Realu Madrid zároveň potvrdil, že pandémia koronavírusu a jej širokospektrálny dosah na ekonomiku klubov prispeli k vzniku Superligy.

Tým, že sa zápasy začali hrať bez divákov, približne 40 percent mladých ľudí prestal futbal zaujímať a len španielsky šampión Real Madrid prišiel pre dopady pandémie o 400 miliónov eur.

"Ak nemáte iné príjmy ako z televíznych prenosov, musíte nájsť riešenie, ako hrať čo najviac atraktívnych zápasov medzi veľkými klubmi. Tie budú sledovať fanúšikovia z celého sveta a zabezpečí sa nárast príjmov," dodal Pérez.

Základom novej súťaže by mala byť účasť anglickej veľkej šestky v abecednom poradí FC Arsenal, FC Chelsea, FC Liverpool, Manchester City, Manchester United a Tottenham Hotspur.

Medzi kritikov tohto rázneho kroku sa ihneď zaradil aj britský premiér Boris Johnson. Už v utorok sa Johnson plánuje stretnúť s predstaviteľmi riadiacich orgánov futbalu na Britských ostrovoch, ďalšiu schôdzku zasa avizujú členovia 14 klubov Premier League, ktoré nie sú zahrnuté do projektu Superligy.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»Španielsko»Šéf Realu obhajuje vznik Superligy: Mladí sa už nechcú pozerať na nekvalitný futbal