Percentá sú zbytočné, ak nevyhráte, tvrdí tréner slovenských brankárov

Július Hudáček vyráža puk po jednej zo šancí súpera.
Július Hudáček vyráža puk po jednej zo šancí súpera. (Autor: TASR)
Marián Szűcs|11. máj 2016 o 20:16

„Tu nie je priestor, aby sme si dokazovali, kto je lepší. Základ je, aby obaja brankári pomohli tímu k víťazstvám,“ hovorí tréner reprezentačných gólmanov Peter Kosa.

PETROHRAD. Raz jeden, potom druhý. V hokeji je to skôr výnimočná situácia. Tímy majú zvyčajne jasnú brankársku jednotku, za ktorú náhradník zaskakuje zväčša len v prípade zranenia alebo šetrenia síl.

Slovenská reprezentácia však má na majstrovstvách sveta dvoch vyrovnaných gólmanov, ktorí sa pravidelne striedajú. Branislav Konrád nastúpil proti Maďarsku a Nemecku (do 44. minúty), Július Hudáček zasa chytal proti Francúzsku i proti Bielorusku (okrem toho dochytal zbabraný súboj s Nemcami).

„Máme tu dvoch dobrých brankárov a dopredu bolo jasné, že si zápasy podelia,“ vysvetľuje striedanie tréner reprezentačných gólmanov Peter Kosa.

Július Hudáček strieda Branislava Konráda v zápase proti Nemecku.
Július Hudáček strieda Branislava Konráda v zápase proti Nemecku. (Autor: TASR)

Cíger mu dôveruje

„Striedanie brankárov bolo našou filozofiou už pred turnajom. Vždy je lepšie, keď je to vyvážené, brankári si navzájom pomôžu, povzbudia sa,“ hovorí hlavný kouč Zdeno Cíger. O tom, koho pošle do bránky na konkrétny zápas, sa vždy radí s trénerom gólmanov Kosom. Stále opakuje, že má pri jeho rozhodovaní dôležité slovo. „Dôverujem mu,“ tvrdí Cíger.

„Som spojka medzi trénerom, jeho asistentmi a brankármi. Chalani sa mi s niektorými vecami zveria viac, lepšie ich chápem,“ reaguje Kosa.

Sám býval brankárom, chytal v Trenčíne, Senici i vo Francúzsku. Keď ukončil hráčsku kariéru, dal sa na trénerstvo. Pracoval v Trenčíne a od tejto sezóny sa stará aj o gólmanov národného tímu. Pomáha mu aj to, že k Hudáčkovi i Konrádovi má vekovo blízko, stále má iba 34 rokov.

Peter Kosa sa v slovenskom národnom tíme venuje brankárom.
Peter Kosa sa v slovenskom národnom tíme venuje brankárom. (Autor: TASR)

Na rivalitu nie je priestor

Dôvodom striedania brankárov je podľa Kosu

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»Reprezentácie»Percentá sú zbytočné, ak nevyhráte, tvrdí tréner slovenských brankárov