Pavel Šťastný trénuje Záhrobskú. Po slovensky

Tréner Pavel Šťastný sa stal novým trénerom českej zjazdárky Šárky Záhrobskej.
Tréner Pavel Šťastný sa stal novým trénerom českej zjazdárky Šárky Záhrobskej. (Autor: ČTK)
Vojtech Jurkovič, SITA|6. apr 2010 o 11:48

Zavolala mu sama. Pavel Šťastný s radosťou prijal ponuku stať sa novým trénerom Šárky Záhrobskej. Lyžiarsky svetobežník sa vrátil do Prahy po dvadsiatich rokoch.

Agentúrny text sme o 21.20 nahradili autorským článkom SME.

PRAHA, BRATISLAVA. Mal povesť trénera - psa. Sršala z neho autorita, časom charizma. Zhodli sa na tom jeho bývalé zverenky z éry československej reprezentácia Olga Charvátová s Janou Gantnerovou-Šoltýsovou.

Teraz dostal Pavel Šťastný, 63­ročný po slovensky hovoriaci rodák z Prahy, novú výzvu. „Šárka ma oslovila počas olympiády vo Vancouvri. Je to pre mňa pocta. Šárka je nesmierne silný, víťazný typ. Vie sa koncentrovať na veľké preteky. Ako Miller, Tomba či Vonnová. Takých osobností nie je v športe veľa," povedal Šťastný, ktorý sa vrátil domov po dvadsiatich rokoch. Od roku 1990 pracoval v USA a Kanade, sedemnásť rokov na súkromnej lyžiarskej univerzite vo Vermonte, tri roky viedol juniorský tím Kanady.

Majsterka sveta Šárka Záhrobská pred minulou sezónou prestala spolupracovať s otcom a trénerom Petrom. Prerušili komunikáciu, otec sa venuje už len synovi Petrovi.

„Ja osobne pána Záhrobského nepoznám. Vážim si ho ako trénera, ktorý dokázal vychovať takú pretekárku, ale do ich vnútorných vecí nevidím," poznamenal Šťastný.

Trénoval mamu aj jej dcéru

Bronzová z olympijského zjazdu 1984 Olga Charvátová s Pavlom Šťastným spolupracuje pri vedení svojej športovej akadémie v Špindlerovom Mlýne. Pred troma rokmi k Šťastnému do Vermontu poslala svoju dcéru Kláru, účastníčku olympiády vo Vancouvri. „Pavel mával tvrdšie trénerské spôsoby, ale vopred nás na ne upozornil. Je to špičkový odborník. Nepoznám trénera, ktorý by tak usilovne študoval najnovšie poznatky," povedala pre SME Charvátová.

Jej bývalú reprezentačnú kolegyňu a súčasnú prezidentku Slovenskej lyžiarskej asociácie Janu Gantnerovú správa o spolupráci Záhrobskej so Šťastným prekvapila. „Netušila som to. Šťastného si pamätám ako nekompromisného a mimoriadne ambiciózneho trénera. Vždy si potrpel aj na udržiavanie vlastnej fyzickej kondície."

Šťastný podľa vlastných slov nemieni pri práci so Záhrobskou používať autoritatívne metódy. „Tie sú účinné, kým sa lyžiar dostane na špičkovú úroveň. Šárka je už skvost. Bude to skôr o diskusii než o nejakom prikazovaní."

Najvhodnejší špecialista

Dvadsaťpäťročná Záhrobská komentovala voľbu trénera Šťastného slovami, že pri hľadaní špecialistu sa jej Pavel zdal najvhodnejší typ.

„Potrebujem človeka s ktorým si padneme vhod, pretože strávime spolu množstvo hodín. Nie ako Rakúšania, ktorí prídu na kopec a potom si idú po svojom," citoval Záhrobskú idnes.cz.

Tréner Šťastný: Zuzulová sa vráti do špičky

V bývalej československej reprezentácii priviedol k olympijskému bronzu v roku 1984 Olgu Charvátovú, Slovenka Jana Gantnerová - Šoltýsová bola na sarajevskej zjazdovke piata.

České noviny píšu, že slalomárku Šárku Záhrobskú povedie slovenský tréner. Na pražskej tlačovke ste hovorili po slovensky. Ako to vnímate vy?

„Mám problém to rozlišovať. Vyrastal som v Československu, cítim sa ako potomok spoločného štátu. Mamička bola z Prahy, otec z Martina. Do siedmich rokov som žil v Prahe, potom v Levoči až do vysokoškolského štúdia v Bratislave."

Aké máte občianstvo?

„České i kanadské."

Ako lyžiarskeho trénera vás pozná celý svet, málokto vie, že ste začínali s vodáckym športom. Kde to bolo?

„V karloveskej zátoke v Bratislave. Venoval som sa kajaku na hladkej vode. V lodenici Fakulty telesnej výchovy a športu. Krásne časy."

Tam vyštudoval aj otec a tréner slovenskej slalomárky Veroniky Zuzulovej Timotej. Poznáte sa?

„S oboma sme veľmi dobrí priatelia už viac rokov. Stretávame sa v Bratislave i po celom lyžiarskom svete."

Zuzulová má za sebou dve nevydarené sezóny. Dokáže v budúcnosti naháňať na stupňoch víťazov vašu zverenku Šárku Záhrobskú?

„Nepochybne. Veronika je skvele vybavená technicky. Určite sa vráti do absolútnej špičky. V minulej sezóne mala problémy so zraneniami, čo poznačilo jej psychiku. Nemohla sa oprieť o tím."

Záhrobská získala vo Vancouvri bronz v slalome, z MS má kompletnú zbierku medailí. Vidíte u nej ešte lyžiarske rezervy?

„V obrovskom slalome. Nebudeme sa v budúcnosti vyhýbať ani rýchlostným disciplínam. Tak sa vyvíjali hviezdy ako Kosteličová, Miller či Charvátová."

Vojtech Jurkovič

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Zimné športy»Pavel Šťastný trénuje Záhrobskú. Po slovensky