13.02.2022 00:00
Deň 9
Peking 2022
Koniec

Fialková zopakovala výborný výkon. Vybojovala najlepší výsledok v Pekingu

Paulína Fialková v stíhacích pretekoch na ZOH 2022.
Paulína Fialková v stíhacích pretekoch na ZOH 2022. (Autor: TASR)
Miloslav Šebela|13. feb 2022 o 11:20

V stíhacích pretekoch na ZOH 2022 skončila Fialková na 10. priečke.

PEKING, BRATISLAVA. Stíhacie preteky patria medzi jej obľúbené. Paulíne Fialkovej na trati pomáha, keď sa môže naháňať so súperkami.

Počas kariéry viackrát dosiahla výborné výsledky práve v stíhacích pretekoch. Tri z ôsmich pódiových umiestnení vo Svetovom pohári si vybojovala práve v stíhacích pretekoch. 

Biatlonista má v stíhacích pretekoch jasný prehľad o tom, na ktorej priečke sa nachádza. Ak vidí súpera pred sebou, má väčšiu motiváciu snažiť sa ho predstihnúť ako pri pretekoch s intervalovým štartom.

Paulína Fialková si v Pekingu vybojovala výborné 10. miesto.

Pre 29-ročnú biatlonistku je to najlepší výsledok na pekinských hrách a zároveň najlepší v tejto sezóne.

Fialkovej senzačný výsledok

Paulína Fialková štartovala ako štrnásta s mankom 1 minúty a 28 sekúnd na Olsbuovú-Röiselandovú. 

Dravo sa pustila do stíhania súperiek. Po prvej streľbe sa posunula už na výbornú siedmu priečku. Tú sa jej nepodarilo udržať. Na druhej streleckej položke minula dva terče a klesla na 20. priečku. 

Na posledných streľbách si však dala zvlášť záležať a trafila všetky terče.

Fialková nadviazala na veľmi dobrú streľbu zo šprintu. V tejto sezóne ukázala zatiaľ najlepšiu streľbu práve v šprinte a v stíhacích pretekoch na olympijských hrách.

Z poslednej položky v nedeľu vybiehala ešte na 11. priečke. Na cieľovej rovinke však možno sto metrov pred cieľom predbehla Nórku Ingrid Tandrevoldovú, ktorá prežila v závere veľký kolaps.

Kolaps Tandrevoldovej

Nórka mierila za bronzovou medailu. Ešte kilometer pred cieľom mala komfortný náskok 18 sekúnd pred najbližšou súperkou.

Za normálnych okolností by mala medailu istú. Je to skúsená pretekárka.

Lenže telo jej vypovedalo službu, došli jej sily. Tandrevoldová spomalila natoľko, že ju začali predbiehať súperky a prepadla sa až na 14. miesto. V priebehu jedného kilometra stratila celú minútu na súperky.

V cieli ju museli ratovať členovia nórskeho tímu.

Mladšia zo sestier Fialkových Ivona dobehla na 36. priečke a v porovnaní so štartom sa posunula o šesť priečok. O lepší výsledok ju obrala nepresná streľba. Z dvadsiatich terčov minula až sedem.

Paulína si vďaka výsledkom v rýchlostných a stíhacích pretekoch zabezpečila aj účasť v pretekoch s hromadným štartom, kde sa predstaví len 30 najlepších biatlonistiek. 

Zo slovenských biatlonistov sa v Pekingu predstaví v týchto pretekoch ako jediná.

„Som spokojná hlavne so streľbou, tá bola rozhodujúca. Dve nuly v stojke sa mi nepodarili ani nepamätám. Jednu položku som pokazila, ale našťastie to nebolo fatálne," povedala Paulína Fialková pre TASR.

Keď už som sa kvalifikovala, budem robiť, čo je v mojich silách. Ak to vyjde, vyjde, ak nie, tak si myslím, že z tejto olympiády nemôžem byť sklamaná."

Pri stúpajúcej tendencii jej výkonov môže aj v nich pomýšľať na dobrý výsledok.

Hviezda olympiády

Sólopreteky absolvovala Marte Olsbuová-Röiselandová. Náskok pred súperkami si udržala od štartu až do cieľa. 

Vyhrala s veľkým prehľadom. Svoj náskok dokázala navýšiť až na 1 minútu a 36 sekúnd.

Röiselandová na náročnej trati pravidelne dosahuje najrýchlejší bežecký čas. K tomu strieľa takmer bezchybne. V šprinte a v stíhačke spolu z 30 terčov minula len raz.  

Stále platí, že v Pekingu získala v každých pretekoch medailu. Zatiaľ má bilanciu tri zlaté, jeden bronz. A to ju stále čakajú ešte dva štarty s tým, že v ženskej štafete budú Nórky veľké favoritky a v pretekoch s hromadným štartom môže kľudne pridať aj šiestu medailu.

Striebro si vybojovala Elvira Öbergová. Bronz získala Tiril Eckhoffová.

Všetky informácie o ZOH Peking 2022

Nachádzate sa tu:
Olympijské hry»Olympiáda Peking 2022»Program a výsledky»Biatlon»Fialková zopakovala výborný výkon. Vybojovala najlepší výsledok v Pekingu