Keď Sagan zabral, pelotón ostal vzadu, hovorí líder Paríž - Nice

Peter Sagan na ilustračnej fotografii.
Peter Sagan na ilustračnej fotografii. (Autor: TASR/AP)
Miloslav Šebela|9. mar 2020 o 17:38

Druhú etapu Paríž - Nice vyhral Nizzolo.

BRATISLAVA. Majú zodpovednú úlohu a neraz rozhodujú o víťazovi, hoci ovácie ani potlesk sa im neujdú. V cyklistickom žargóne sa týmto pretekárom hovorí leadout rider, teda niekto ako rozbiehač.

Väčšinou sú to skvelí šprintéri, ktorí pomáhajú lídrov dostať do najlepšej pozície pred cieľom a nabrať najväčšiu rýchlosť.

Sami musia na rovinke rozbehnúť šprint na bezmála 60 km/h. Dvojica šprintér a jeho pomocník musí byť zohratá a jeden druhému navzájom dôverujú.

Peter Sagan pri šprintérskych dojazdoch nikdy nepreferoval, aby mu šprint rozbiehal tímový kolega. Skôr to skúšal spoza niektorého z favoritov.

Rozdelil pelotón

V pondelok sa v 2. etape na pretekoch Paríž – Nice však ukázal v pozícii pomocníka. Sily odovzdával v prospech kolegov.

Keď tridsať kilometrov pred cieľom začal duť bočný vietor, Peter Sagan sa posunul dopredu a poriadne zabral. Pelotón sa zrazi rozdelil a vpredu ostala asi 12-členná skupinka.

Slovenský cyklista v záverečných kilometroch neúnavne pracoval a snažil sa udržať pred pelotónom, čo najväčší náskok.

Lenže na cieľovej rovinke si zas vyskúšal rolu jazdca leadoutu. Šprintoval z prvej pozície, aby pomohol Pascalovi Ackermannovi nabrať, čo najväčšiu rýchlosť. Nemecký šprintér ešte dvesto metrov pred cieľom viedol. Pre tím Bora-Hansgrohe by to bolo druhé víťazstvo za dva dni a dres lídra k tomu.

Nemec však prvú priečku neudržal, keď sa pred neho dostal Talian Nizzolo.

"Mohlo to byť lepšie aj horšie. Myslím si, že sme odviedli dobrú prácu aj pre lídrov. Akurát v závere bol protivietor a tým, že sme boli malá skupina, možno bolo treba počkať trochu vzadu a začať špurtovať neskôr," uviedol Peter Sagan pre RTVS.

Líder ďakoval Saganovi

Sagan obsadil v etape 11. priečku. Výrazne však pomohol k tomu, že Schachmann si udržal dres lídra, aj prvú priečku v bodovacej súťaži a zvýšil náskok pred súpermi.

"Mal som šťastie, no musím aj poďakovať tímu, pretože mi viackrát pomohli dotiahnuť sa na čelo a potom sa diali veci, keď Peter Sagan neuveriteľne zabral a pelotón ostal za nami," hovoril Schachmann po etape pre cyclingnews.

"V celkovom hodnotení mám teraz oveľa lepšiu pozíciu. V našej skupine skončil ešte Sergio Higuita, takže v horských etapách bude práve on asi najväčśím súperom pre mňa v boji o prvenstvo," dodal.

Pre Petra Sagana sú preteky Paríž – Nice prvým ostrým štartom v Európe v tejto sezóne. Pôvodne mal štartovať na etapových pretekoch v Taliansku. Tie však pre šírenie koronavírusu zrušili.

V utorok je vo Francúzsku na programe tretia etapa, ktorá by mala opäť pasovať šprintérom. Vietor však môže znova zamedziť hromadnému šprintu.

Nachádzate sa tu:
Domov»Cyklistika»Keď Sagan zabral, pelotón ostal vzadu, hovorí líder Paríž - Nice