Paralympiáda sa začína o 100 dní. Ktorí Slováci majú isté miestenky?

Ilustračná fotografia.
Ilustračná fotografia. (Autor: TASR/AP)
SITA|24. nov 2021 o 15:00

Slovensko bude mať reprezentantov v paraalpskom lyžovaní aj curlingu na vozíku.

BRATISLAVA. Spolu osem miesteniek v paraalpskom lyžovaní a ďalšiu v curlingu majú slovenskí reprezentanti zaistené rovných 100 dní pred začiatkom zimných paralympijských hier v Pekingu.

Čínska metropola bude ZPH hostiť od 4. do 13 marca 2022. O 82 medailových kolekcií by malo bojovať spolu 736 športovcov v šiestich odvetviach.

Šancu prebojovať sa do Pekingu majú ešte slovenskí parahokejisti, ktorí v piatok vstúpia do kvalifikačného turnaja v nemeckom Berlíne. V konkurencii Švédov, Japoncov, Nórov, Talianov a Nemcov budú Slováci bojovať o jednu z dvoch miesteniek na ZPH.

"Budeme sa musieť riadne prerúbať tým kvalifikačným lesom, lebo to vyzerá tak, že postúpiť z A-kategórie bolo ľahšie ako uspieť v tejto kvalifikácii. Stretnú sa tam asi najvyrovnanejšie tímy v histórii a budú rozhodovať detaily,“ povedal kapitán tímu Marián Ligda podľa webu paralympic.sk.

Súťaže zimných paralympijských hier sa uskutočnia v troch lokalitách. V Pekingu sú na programe súboje v curlingu na vozíku a parahokeji, stredisko Jen-čching bude hostiť súťaže v paraalpskom lyžovaní a v Čang-ťia-kchou sa uskutočnia boje v parasnoubordingu a paraseverskom lyžovaní (beh na lyžiach a biatlon).

Rovnako ako počas februárových ZOH v rovnakom dejisku aj ZPH sa uskutočnia v uzatvorenej bubline s testovaním na ochorenie COVID na dennej báze.

Na predchádzajúcich ZPH, ktoré sa v zime 2018 konali v juhokórejskom Pjongčangu, si športovci slovenskej výpravy vybojovali spolu 11 medailí (6-4-1), všetky v paraalspkom lyžovaní.

Slováci s istou miestenkou na ZPH 2022

Paraalpské lyžovanie: Miroslav Haraus (navádzač Maroš Hudík), Martin France, Petra Smaržová, Henrieta Farkašová (navádzač Michal Červeň), Alexandra Rexová (navádzačka Eva Trajčíková), Jakub Krako (navádzač Branislav Brozman), Marek Kubačka (navádzačka Mária Zaťovičová)

Curling na vozíku: Dušan Pitoňák, Imrich Lyócsa, Radko Ďuriš, Monika Kunkelová, Peter Zaťko

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Ďalšie športy»Paralympijské»Paralympiáda sa začína o 100 dní. Ktorí Slováci majú isté miestenky?