Na Tour hostia poslednú etapu, PH však na nich slávnostne otvoria

Záverečná etapa Tour de France na Elyzejských poliach v Paríži.
Záverečná etapa Tour de France na Elyzejských poliach v Paríži. (Autor: Reuters)
SITA|20. okt 2022 o 16:35

PH 2024 v Paríži sa začnú o mesiac skôr.

PARÍŽ. Rovnako ako otvárací ceremoniál OH 2024, ani slávnostný začiatok PH 2024 v Paríži sa neuskutoční na štadióne, ale v centre hlavného mesta.

Organizátori pripravia pre účastníkov najbližšej paralympiády ceremoniál na slávnych Elyzejských poliach a na námestí Place de la Concorde. Priamo na mieste ho bude môcť sledovať 65-tisíc divákov, z toho 30-tisíc zadarmo.

PH 2024 sa uskutočnia v dňoch 28. augusta až 8. septembra 2024, začnú sa sedemnásť dní po skončení OH 2024 (26. júla - 11. augusta) a zúčastní sa na nich 4 400 hendikepovaných športovcov z celého sveta.

Podľa prezidenta Medzinárodného paralympijského výboru (MPV) Andrewa Parsonsa bude otvárací ceremoniál nádherná udalosť, ktorú možno zažiť raz za život a ktorá sa zapíše do histórie.

"Tento festival inklúzie sa začne naozaj jedinečným zážitkom, keď tisíce paralympionikov pôjdu po najslávnejšej ulici na svete.

Bude úžasné sledovať ich cestu z Elyzejských polí na námestie Place de la Concorde okolo Víťazného oblúka a Louvru," uviedol Parsons.

"Bude to revolúcia. Cesta po slávnom bulvári na námestie v srdci hlavného mesta bude doposiaľ neslýchaný historický moment," dodala prezidentka Francúzskeho paralympijského a športového výboru Marie-Amélie Le Furová.

Organizátori OH 2024 v Paríži pripravujú veľkolepý otvárací ceremoniál na rieke Seina. Približne 10 500 športovcov sa preplaví z východnej časti mesta na západ.

Trasa povedie okolo najznámejších mestských pamiatok aj niekoľkých športovísk. Udalosť bude môcť priamo na mieste sledovať asi 600-tisíc ľudí, väčšina z nich nebude potrebovať vstupenku.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Ďalšie športy»Paralympijské»Na Tour hostia poslednú etapu, PH však na nich slávnostne otvoria