26.07.2024 09:00
Deň 0
Paríž 2024
Live

Ceremoniál, aký ešte svet nevidel. Návrat speváčky či futbalový majster sveta s ohňom

Otvárací ceremoniál v Paríži sľubuje nevšedný zážitok.
Otvárací ceremoniál v Paríži sľubuje nevšedný zážitok. (Autor: TASR/AP)
Titanilla Bőd|26. júl 2024 o 08:00

Paríž čaká výnimočný večer na Seine.

BRATISLAVA, PARÍŽ. Veľkolepé, úchvatné, pamätné. Organizátori olympijských hier kladú vždy veľký dôraz na otvárací ceremoniál.

Túto udalosť sledujú stámilióny ľudí na celom svete a každé mesto, každá krajina, sa snaží vymyslieť niečo výnimočné.

Parížu sa to podarilo dokonale: otvárací ceremoniál hier 33. olympiády sa totiž neuskutoční na štadióne, ale priamo v srdci mesta, na rieke Seina.

94 lodí

Ústredná rieka francúzskej metropoly sa zmení na obrovskú trať, po ktorej sa budú plaviť lode so športovcami a ďalšími členmi výprav. Plavba 94 lodí s výpravami má odštartovať v piatok o 19:30 pod mostom Austerlitz a vyvrcholí pri námestí Trocadéro.

Trasa meria šesť kilometrov a vedie pri známych historických monumentoch Paríža ako katedrála Notre-Dame, múzeum Louvre, Svätá kaplnka, Justičný palác, Veľký palác, obelisk na námestí Svornosti, Bourbonovský palác, Invalidovňa, či Múzeum moderného umenia.

Samotný zábavný program a tradičné olympijské oficiality sa uskutočnia na námestí Trocadéro.

Pôvodný plán francúzskych usporiadateľov bol priblížiť ceremoniál čo najväčšiemu počtu ľudí. Plavbu po Seine malo sledovať vyše šesťstotisíc ľudí z brehov, mostov či iných vyvýšených miest.

Napokon pre obavy z bezpečnostných rizík zredukovali počet divákov na takmer polovicu. Slávnostné otvorenie si bude môcť naživo pozrieť spolu 326-tisíc ľudí. Z toho 104-tisíc budú platiaci diváci a VIP-hostia. Ďalších 222-tisíc ľudí dostane vstupenky bezplatne na základe pozvánok.

Rizikové podujatie

Ešte niekoľko týždňov pred otváracím ceremoniálom sa diskutovalo o tom, či má Paríž plán B, ak by sa ceremoniál nemohol uskutočniť na Seine.

Hovorilo sa o tom, že by sa podujatie mohlo presunúť na futbalový štadión Stade de France, no momentálne je to nereálne. Ak by bolo treba, je možné skrátiť trasu plavby.

Francúzsko si uvedomuje hrozby možných teroristických útokov a otvorený otvárací ceremoniál je mimoriadne rizikový. V deň začiatku OH bude v službe až 45 000 príslušníkov francúzskych bezpečnostných síl. Počas ceremoniálu bude uzavretý aj vzdušný priestor nad Parížom.

LeBron s vlajkou

Do stredy potvrdilo svoju účasť na slávnostnom otvorení takmer tridsať svetových lídrov. Medzi nimi bude aj manželka amerického prezidenta Jill Bidenová. Hry oficiálne otvorí francúzsky prezident Emmanuel Macron.

Svetoznáme mená budú aj medzi vlajkonosičmi. Najväčšia hviezda bude americký basketbalista LeBron James, ktorý vo veku 39 rokov môže získať tretie olympijské zlato. Jeho partnerkou bude tenistka Coco Gauffová.

S vlajkou budú pochodovať aj francúzsky plavec Florent Manaudou, austrálska vodnoslalomárka Jessica Foxová, český džudista Lukáš Krpálek, poľská kladivárka Anita Wlodarczyková či dánsky hádzanár Niklas Landin.

Speváčky v Paríži

Režisérom veľkolepej olympijskej šou je 42-ročný divadelný režisér Thomas Jolly.

V médiách sa objavili informácie, že v Paríži sa práve nachádzajú dve svetoznáme speváčky, ktoré možno vystúpia na ceremoniáli: Lady Gaga a Céline Dion.

Lady Gaga v minulosti spievala už aj v polčasovej prestávke Super Bowlu, no ešte väčšia senzácia by bol návrat Céline Dion na javisko, keďže speváčke pred dvomi rokmi diagnostikovali syndróm stuhnutej osoby.

Kanadská speváčka už raz vystúpila na otváracom ceremoniáli: v roku 1996 v Atlante zaspievala skladbu The Power Of The Dream.

Kto zapáli oheň?

Najväčšou otázkou každého otváracieho ceremoniálu je, kto zapáli oheň. Odpoveď na ňu vraj pozná menej ako tucet ľudí.

Prezident organizačného výboru Tony Estanguet v nedeľu povedal, že ešte ani vyvolená osoba nevie, že si ju vybrali.

S olympijskou pochodňou bežalo počas štafety z Atén do Paríža desaťtisíc ľudí. Na jednom z posledných úsekov bol medzi nimi aj americký raper Snoop Dogg.

Na predchádzajúcej olympiáde v Tokiu zapálila oheň tenistka Naomi Osaková.

Tentoraz sa spomína najmä meno bývalej šprintérky Marie-José Pérecovej či futbalistu Zinedina Zidana. 

Solbjork Minke Andersonová.
dnes 07:49
Dánsku cyklistku zrazilo auto, sen o olympijských hrách sa jej rozplynulNamiesto Andersonovej bola do Paríža povolaná dánska šampiónka v cestných pretekoch Rebecca Koernerová.
dnes 07:49
Bev Prestamnová.
dnes 08:00
Ženský tím Kanady sa rozpadá. Po incidente s dronom opustila reprezentáciu aj hlavná trénerkaČlen kanadskej futbalovej reprezentácie žien sledoval tréning Nového Zélandu pomocou dronu.
dnes 08:00
Nachádzate sa tu:
Olympijské hry»Olympiáda Paríž 2024»Ceremoniál, aký ešte svet nevidel. Návrat speváčky či futbalový majster sveta s ohňom