Olympiáda sa začala, mier v pohybe symbolizovali aj kórejskí športovci

Krasokorčuliarka Kim Ju-na zapaľuje olympijský oheň.
Krasokorčuliarka Kim Ju-na zapaľuje olympijský oheň. (Autor: TASR/AP)
Juraj Berzedi|9. feb 2018 o 00:00

Olympijský oheň zapálila krasokorčuliarka Kim Ju-na.

PJONGČANG. V poradí XXIII. zimné olympijské hry v Pjongčangu odštartovali v piatok slávnostným otváracím ceremoniálom. ZOH 2018 oficiálne otvoril o 21.42 miestneho času (13.42 SEČ) juhokórejský prezident Mun Če-in.

Ceremoniál sa niesol v duchu motta "Peace in motion", teda "Mier v pohybe", pričom pripomenul aj bohatú kórejskú kultúru.

V hľadisku Olympijského štadióna v Pjongčangu nechýbali významné osobnosti politického života. Z čestnej lóže sledovali program prezident Medzinárodného olympijského výboru (MOV) Thomas Bach či prezident Kórejskej republiky Mun Če-in.

Prostredníctvom televíznej obrazovky sledovali ceremoniál približne tri miliardy ľudí, priamo v dejisku olympiády malo tú česť 35 000 divákov.

Pozrite si najzaujímavejšie momentky z otváracieho ceremoniálu ZOH v Pjongčangu: fotogaléria

27.2.2018

Program sa im podarilo utajiť

Pestrofarebný program, ktorý sa Kórejčanom podarilo dokonale utajiť až do poslednej chvíle, odštartoval úderom najstaršieho kórejského zvonu Mieru a pokoja. Váži 750 kilogramov a je vyrobený z ťažkého bronzu.

Zároveň sa gong symbolicky ozval aj v ďalších juhokórejských mestách. Po ňom nasledoval krátky ohňostroj.

Program sa niesol v olympijskom hesle "Peace in motion", so základným odkazom harmónie a zbližovania. Ceremoniálom sprevádzalo päť detí, predstavujúcich päť elementov, oblečených vo farbách olympijských kruhov, v spoločnosti obrovského snežného tigra, ktorý je aj maskotom Hier.

Nechýbalo množstvo symbolických odkazov na bohatú kórejskú kultúru.

V časti "Harmónia vesmíru" bubeníci a tanečníci vytvorili na ploche symbol Jing a Jang a obrovskú juhokórejskú vlajku. Vzápätí prinieslo na plochu osem kórejských športovcov už menšiu národnú vlajku s Jing a Jang a štyrmi symbolmi, ktoré predstavujú nebo, zem, mesiac a vodu.

Vlajka vystúpala po stožiari za zvukov národnej hymny, ktorú spieval národný kórejský súbor.

Kuzminová chýbala

Ceremoniál pokračoval v rýchlom tempe tradičným defilé zúčastnených krajín a ich športovcov. Prvou krajinou, ktorej športovci zamávali nadšenému davu divákov, bolo Grécko.

V staroveku sa práve pod Akropolou zrodila myšlienka olympijského ducha a symbolicky sa tu uskutočnili v roku 1896 aj prvé novodobé Hry, odvtedy Gréci pochodujú oválom počas ceremoniálu ako prví.

Zvyšok krajín nastúpil podľa kórejskej abecedy hangul, pozostávajúcej z 10 samohlások a 14 spoluhlások. Slovenská výprava vpochodovala na štadión ako 39. v poradí z 91, o 20.44 miestneho času (12.44 SEČ).

Vlajkonosičkou slovenskej výpravy bola lyžiarka Veronika Velez-Zuzulová. V početnom zástupe chýbala napríklad biatlonistka Anastasia Kuzminová, ktorá sa chcela koncentrovať na sobotňajší šprint na 7,5 km.

"Som nadšený, že som súčasťou niečoho tak úžasného. Pocity sú neopísateľné. Toto človek musí zažiť, aby pochopil. Vždy som to obdivoval v televízii a tešil sa na rôzne výpravy a dnes som toho súčasťou. Žijem si svoj sen," uviedol pre SME hokejista Marek Hovorka.

"Zima bola neskutočná, najmä na ruky, lebo sme všetci natáčali," dodal.

Kórejčania šli pod spoločnou vlajkou

Ruskí reprezentanti v dôsledku dopingového škandálu nastúpili pod hlavičkou tímu "Olympijskí športovci z Ruska" a namiesto národnej vlajky korzovali s olympijskou vlajkou, ktorú niesla dobrovoľníčka.

Na bielom oblečení im takisto chýbali národné symboly.

Ceremoniál si užívali i "Kokosy na snehu", po jamajských bobistoch sa na olympiáde premiérovo predstaví aj ženský tím z tohto karibského ostrova.

Rovnako ako v Riu 2006, kde súťažil v taekwonde, upútal pozornosť Pita Taufatofua z Tongy. Ten napriek mínusovým teplotám niesol vlajku bez vrchnej časti oblečenia, obutý iba v "žabkách".

Pita Taufatofua z Tongy.
Pita Taufatofua z Tongy. (Autor: TASR/AP)

Na záver za mohutného aplauzu publika vpochodovali na štadión pod jednotnou vlajkou symbolicky športovci z usporiadateľskej Kórejskej republiky a KĽDR.

Dve krajiny, ktoré sú de facto vo vojnovom stave, sa na otváracom ceremoniáli symbolicky spojili už na OH 2000 v Sydney, teraz sa tak historicky prvýkrát stalo aj na ZOH. V Pjongčangu bude štartovať i spoločné kórejské družstvo hokejistiek.

Bach: Inšpirujete nás tým, že zostanete čistí

Po nástupe krajín pokračoval program predstavením prírodných krás Kórejskej republiky, ďalšie zábery ponúkli pohľad do budúcnosti. Potom sa už pozornosť sústredila na šéfa organizačného výboru Lee Hee-Beoma.

"Šport má nesmiernu silu zbližovať ľudí, prináša harmóniu bez toho, že by eskaloval napätie. Olympijské hry sú celosvetový festival športu a mieru, preto si ich užívajte a napíšte novú kapitolu športovej histórie," adresoval svoj odkaz členom širokej olympijskej rodiny.

Po ňom si zobral slovo prezident MOV Thomas Bach. "Je tu čas pre Pjongčang. Počas nasledujúcich dní sa na vás bude pozerať celý svet ako zdroj inšpirácie. Budete nás inšpirovať tým, že budete rešpekovať fair play a zostanete čistí," prihovoril sa Bach športovcom.

Vzápätí sa postavil k mikrofónu juhokórejský prezident Mun Če-in, ktorý vyslovil oficiálnu formulku: "Vyhlasujem hry v Pjongčangu za otvorené."

Oheň zapálila Kim Ju-na

Organizátori až do poslednej chvíle nechceli prezradiť, ako vytvoria symbolické olympijské kruhy. Napokon prekvapili celý svet, keď kruhy vytvorilo 1218 dronov, ktoré sa vznášali nad olympijskou zjazdovkou.

Potom slávnostne vztýčili olympijskú vlajku a zástupcovia športovcov, rozhodcov a trénerov predniesli spoločne olympijskú prísahu. Premietaný klip ilustroval putovanie olympijského ohňa, celkovo pochodeň nieslo 7500 ľudí.

Púť sa uzavrela práve v piatok na Olympijskom štadióne v Pjongčangu.

Záverečným členom štafety s olympijským ohňom bola napokon Kim Ju-na. Juhokórejská krasokorčuliarka, ktorá pred ôsmimi rokmi vo Vancouvri získala zlato a na ZOH 2014 v Soči striebro, zapálila olympijský oheň unikátnym spôsobom - cez ľad.

Rozhorela sa olympijská čaša v tvare mesiaca, kórejského symbolu prosperity.

Organizátori v očakávaní veľkých mrazov skrátili celý ceremoniál na dve a štvrť hodiny. Napokon teplota klesla na mínus 2,7 stupňa Celzia.

Na ZOH 2018 by sa malo predstaviť 2952 športovcov z 92 krajín, pričom rozdajú 102 medailových kolekcií. Najpočetnejšiu výpravu majú Spojené štáty americké.

Online prenos Zimná olympiáda 2018 (ZOH): Otvárací ceremoniál

Zimné olympijské hry
09.02.2018 o 12:00
Otvárací ceremoniál
Ukončený
Prenos
Zimná olympiáda sa oficiálne začala. Videli sme veľkolepý otvárací ceremoniál, ktorý dokonale predstavil kórejskú kultúru aj najsilnejšie posolstvo, ktoré olympijské hry prinášajú. Pevne veríme, že toto posolstvo bude naplnené a uvidíme olympiádu, ktorá prebehne v mieri a harmónii všetkých zúčastnených. S týmto konštatovaním sa s vami pre dnešok lúčime a prajeme vám príjemný športový zážitok pri sledovaní hier. Otváracím ceremoniálom vás sprevádzala Veronika Pancuráková.
14:17

14:17
Otvárací ceremoniál sa končí.
14:15
Na záver programu si ešte organizátori pripravili symbolické vystúpenie škriatkov, ktorí symbolizujú šťastia. Na ploche sa tiež objaví aj svetlo, ktoré má rozžiariť nás a svet okolo nás.
14:10
importantČaša sa rozhorela! Je v tvare mesiaca, v tvare kórejského symbolu prosperity. XXIII. zimné olympijské hry sú teda oficiálne zahájené!
14:09
importantČašu zapáli legendárna krasokorčuliarka Kim Ju-na, dvojnásobná medailistka z predchádzajúcich hier!
14:06
Štafetu symbolicky preberajú dve hokejistky – každá z inej polovice kórejského polostrova. Tie už majú pred sebou poslednú časť k obrovskej symbolickej čaši, kde ju odovzdajú záverečnej športovej legende, ktorá oheň symbolicky zapáli.
14:05
Pochodeň ďalej preberá Park Kim Bee, olympijská víťazka golfu z Ria 2016. Po nej ju dostane do rúk aj legendárny futbalista An-Žu Wan.
14:03
Teraz už potrebujeme rozlúštiť iba najväčšiu tajničku celého ceremoniálu, teda otázku, kto napokon zapáli olympijský oheň. S prvou pochodňou na štadión prichádza legendárna rýchlokorčuliarka Čun-Lee Kung.
14:00
Po zvukoch olympijskej hymny nasledujú sľuby športovcov, rozhodcov a trénerov. Ďalšia tradičná súčasť otváracích ceremoniálov. Všetci sľubujú, že budú súťažiť bez dopingu a práve tieto slová pútajú najväčšiu pozornosť.
13:55
Na scénu sa dostala aj zástava s olympijskými kruhmi, ktorá bude po stožiari stúpať za zvukov olympijskej hymny. Skladba Spyridona Samarase je neoddeliteľňou súčasťou olympiády od prvých letných olympijských hier v Aténach v roku 1896.
13:50

13:50
Organizátori až do poslednej chvíle nechceli prezradiť, ako vytvoria symbolické olympijské kruhy. Napokon prekvapili celý svet – kruhy vytvorilo vo vzduchu 1218 dronov. Famózne predstavenie.
13:48

13:48
importantŠtyria miestni speváci spievajú pieseň Imagine od Johna Lennona z roku 1971. Tá je spojená s holubicou. Tú postupne naplnilo viac než tisíc detí so sviečkami, takže vytvorili dokonalé posolstvo mieru pre celý svet. Veľmi silný odkaz.
13:44
Posolstvo olympijských hier naplnili aj deti so sviečkami v rukách. Spoločne vytvorili symbol holubice, symbol mieru.
13:42
Bach pozval k mikrofónu aj prezidenta Kórejskej republiky Mun Če-ina. "Vyhlasujem zimné olympijské hry v Pjongčangu za oficiálne otvorené!" zaznela tradičná formulka, po ktorej sa spustil veľkolepý ohňostroj.
13:40
„Ďakujem každému, kto umožnil, aby sa tento moment naplnil. Špeciálne poďakovanie smerujem k tisíckam dobrovoľníkov. Milí športovci, teraz je vaša chvíľa. Toto budú súťaže vášho života. Celý svet sa na vás v nasledujúcich dňoch bude pozerať. Všetkých nás spoločne budete inšpirovať v mieri a harmónii. Súperíte jeden s druhým, ale žijete súdržne v olympijskej dedine a repšktujete jeden druhého. Ukazujete, že sme si všetci rovní," vyslal svetu silný odkaz Thomas Bach, predseda Medzinárodného olympijského výboru.
13:35
„Dve Kórey sa stávajú jednotnou vďaka olympijským hrám. Šport má silu v spájaní ľudí, prináša harmóniu a mier. Táto olympiáda bude svetlom nádeje pre harmóniu a mier na celej našej planéte. Na olympijských hrách nie je dôležité zvíťaziť, ale zúčastniť sa. To je naša viera spájaná s najbližšími dňami. Veríme, že to budeete mať vo svojich mysliach," povedal Lee Hee-Bon, predseda organizačného kórejského výboru
13:31
importantTeraz budeme svedkami slávnostných prejavov. Ako prvý bude hovoriť Lee Hee-Bon, predseda organizačného kórejského výboru. Po ňom si slovo vezme Thomas Bach, predseda Medzinárodného olympijského výboru.
13:30
Svetlo budúcnosti nám ukázalo päť malých detí, ktorým sa aspoň takto symbolicky splnili sny o ich budúcnosti. Popri technológiách sme tiež našli posolstvo mieru, ktorý spojí minulosť so súčasnosťou a budúcnosťou.
13:26
Nasleduje program Brána do budúcnosti. Aj on pokračuje v predstavovaní sveta, ktorý nás čaká. Na výslní sú všetky moderné technológie, ktoré ľudstvo vynašlo. Sledujeme predstavovanie sveta, ktorého stredobodom sa stanú ľudia.
13:22
Všetko pre budúcnosť. Tak znie ďalšia časť programu, v ktorej sa do reality premietajú detské sny. Pri obrovskej rýchlosti vývinu technológií sa pravdepodobne nepozeráme iba na nereálne želania, ale na skutočnú budúcnosť.
13:20
Videli sme aj prvý väčší ohňostroj tohto ceremoniálu. Na ploche medzičasom pokračuje predstavovanie Kórejskej republiky – videli sme striedanie ročných období, ale nahliadli sme aj do tradičného poľnohospodárstva.
13:17
Všetci športovci sa už usadili na svoje miesta. Záverečnú časť programu tak budú môcť sledovať aj oni. Za kórejskou výpravou sa na štadión vrátilo aj päť malých detí, ktoré nás budú sprevádzať aj naďalej.
13:13
13:13
importantNajsymbolickejší moment celého ceremoniálu – na scénu spoločne prichádzajú športovci Kórejskej ľudovodemokratickej republiky a Kórejskej republiky. Tieto krajiny sú stále vo vojnovom stave, spojiť ich dokázala len olympiáda.
13:13
Nasledovali Pakistan, Portugalsko, Poľsko, Portoriko, Francúzsko, Macedónsko, Fínsko, Filipíny, Maďarsko a Hongkong. Pred nami je už iba jediná výprava.
13:07
Na scénu prišiel aj reprezentant Tongy. Športovec tejto exotickej krajiny niesol záastavu aj pred dvomi rokmi na letnej olympiáde v Riu de Janeiro.
13:06
Na scéne sú už medzičasom aj Keňa, Kosovo, Kolumbia, Chorvátsko, Kirgizsko, Cyprus, Čínsky Tchaj-pej, Thajsko a Turecko. Nástup pokračuje svižným tempom a tribúna pre športovcov sa postupne zapĺňa.
13:02
Čile, Kazachstan a druhá najpočetnejšia výprava celých hier, Kanada, sú už takisto na ploche a predstavujú sa pred zrakmi celého sveta.
13:00

13:00
importantPresne o 13:00 na plochu vstúpili športovci z Českej republiky. Ich zástavu nesie snoubordistka Eva Samková.
12:59
Nástup veľmi rýchlo pokračuje, športovci sa vo veľkom mraze presúvajú zrejme aj rýchlejšie, než to organizátori naplánovali. Postupne sa predstavili už aj Uzbekistan, Ukrajina, Irán, Taliansko, Izrael, India, Japonsko, Jamajka a Čína.
12:54
Medzičasom nastúpili aj Veľká Británia, Austrália, Rakúsko a pod olympijskou vlajkou nastúpili aj ruskí športovci. Tí nemohli mať po dopingovom škandále ani svoju tradičnú trikolóru.
12:55
importantNa plochu prišlo 18 športovcov samostatne, pretože sú jedinými zástupcami svojej krajiny. Po jednom reprezentantovi majú štáty Azerbajdžan, Bermudy, Cyprus, Ekvádor, Eritrea, Ghana, Hongkong, Keňa, Kosovo, Luxembursko, Madagaskar, Malta, Portoriko, San Maríno, Singaput, Juhoafrická republika, Východný Tímor a Tonga.
12:53
Za Islandom sa postupne predstavili Írsko, Azerbajdžan, Andora, Azerbajdžan, Eritrea, Estónsko a Ekvádor.
12:48
Po Slovákoch postupne prišli Slovinci, Singapurčania, reprezentanti Arménska, Argentíny a Islandu.
Reprezentanti Slovenska na ZOH 2018:

BIATLON: Matej Kazár, Tomáš Hasilla, Martin Otčenáš, Michal Šíma, Šimon Bartko, Anastasia Kuzminová, Paulína Fialková, Alžbeta Majdišová, Ivona Fialková, Terézia Poliaková
KRASOKORČUĽOVANIE: Lukáš Csölley, Lucie Myslivečková, Nicole Rajičová
ALPSKÉ LYŽOVANIE: Petra Vlhová, Veronika Velez-Zuzulová, Soňa Moravčíková, Barbara Kantorová, Adam Žampa, Andreas Žampa, Matej Falat
BEŽECKÉ LYŽOVANIE: Peter Mlynár, Andrej Segeč, Alena Procházková, Barbora Klementová, Miroslav Šulek
SNOUBORDING: Klaudia Medlová
ĽADOVÝ HOKEJ: Ján Laco, Branislav Konrád, Patrik Rybár, Ivan Baranka, Michal Čajkovský, Dominik Graňák, Marek Ďaloga, Tomáš Starosta, Juraj Valach, Peter Čerešňák, Juraj Mikuš, Martin Bakoš, Miloš Bubela, Marcel Haščák, Lukáš Cingeľ, Tomáš Marcinko, Patrik Lamper, Ladislav Nagy, Tomáš Surový, Andrej Kudrna, Peter Ölvecký, Michal Krištof, Matej Paulovič, Matúš Sukeľ, Marek Hovorka
SÁNKOVANIE: Jozef Ninis, Jakub Šimoňák, Marek Solčanský, Karol Stuchlák, Katarína Šimoňáková
12:46
importantO 12:46 nášho času na plochu vstúpili reprezentanti Slovenska. Našu zástavu hrdo nesie slalomárka Veronika Velez-Zuzulová. V početnom zástupe napríklad chýba Anastasia Kuzminová, ktorá sa už sústredí na zajtrajšie preteky.
12:45
Postupne prišli už aj Bulharsko, Brazília, San Maríno, Srbsko, Švédsko, Švajčiarsko a Španielsko. Teraz nastane veľký moment a na scénu sa dostane Slovensko!
12:42
Na scéne sú aj športovci z krajiny Bermudy, ktorí aj napriek veľkej zime prišli vo svojich tradičných bermudách. Nasledovali ich aj reprezentanti Belgicka, Bieloruska, Bosny a Hercegoviny a Bolívie.

12:39
Na plochu vstúpila aj najpočetnejšia výprava Spojených štátov amerických. Zaujímavosťou je, že americké hokejistky a slovenskí hokejisti sa na ceremoniál dopravili spoločne.
12:38
Nástup pokračuje rýchlo, pretože športovci dodržiavajú pokyny a organizovane sa presúvajú. Medzičasom sa predstavilo už aj Maroko, ktoré z tribúny pozdravil aj jeho kniža Albert. Ďalej prišli Maroko, Čierna Hora, Moldavsko, Malta a Mongolsko.
12:37
Druhú desiatku krajín otvorilo Lotyšsko, po ňom prišli Libanon, Rumunsko, Luxembursko, Litva, Lichtenštajnsko, Madagaskar a Malajzia.
12:35
Najpočetnejšiu výpravu vyslali do Južnej Kórey už tradične Američania. V ich kádri je celkovo 241 športovcov, tesne ich nasledujú Kanaďania s 226 reprezentantmi. Iba tieto dve zámorské krajiny vyslali do Pjongčangu viac než dve stovky športovcov. Nasledujú ich tretí Švajčiari (169 reprezentantov), olympijskí športovci z Ruska (168 reprezentantov), Nemecka (156 reprezentantov) a Južná Kórea s Japonskom, ktorí vyslali zhodne po 122 účastníkov. Slovensko bude zastupovať 56 športovcov, Česko 95 reprezentantov.
12:31
Nástup športovcov pokračuje. Postupne sa nám predstavili už Grécko, Ghana, Nigéria, Juhoafrická republika, Holandsko, Nórsko, Nový Zéland, Dánsko, Nemecko a prvú desiatku uzatvorila Východotimorská demokratická republika.
12:30
importantOrganizátorskú krajinu trápia v posledných dňoch veľké mrazy, preto otvárací ceremoniál potrvá iba dve hodiny. Hlavnou otázkou nasledujúcich desiatok minút bude, kto bude záverečným členom štafety s olympijským ohňom. Špekuluje sa, že by to mohla byť Kim Ju-na, krasokorčuliarka, ktorá vo Vancouveri pred ôsmimi rokmi získala zlato.
12:24
Ako prví vstúpili na plochu Gréci, teda zástupcovia krajiny, ktorá dala svetu olympijské hry. Zvyšok krajín nastúpi podľa kórejskej abecedy hangul. Tá vznikla v 15. storočí a skladá sa z 10 samohlások a 14 spoluhlások.
12:22
Juhokórejská vlajka stúpa po stožiari za zvukov národnej hymny, ktorú spieva národný kórejský súbor. Po skončení tejto ceremónie už bude nasledovať nástup športovcov.
12:20
Na scénu sa už dostala aj vlajka Južnej Kórey. Prinieslo ju osem fenomenálnych juhokórejských športovcov. Vlajka Južnej Kórey symbolizuje harmóniu, okolo symbolu Jing a Jang sú štyri symboly, ktoré predstavujú nebo, zem, mesiac a vodu.

12:17
Presúvame sa do ďalšej časti fenomenálneho kultúrneho programu. Organizátori ho nazvali Harmónia vesmíru. Prostredníctvom bubeníkov a tanečníkov sa na ploche postupne vytvára symbol Jing a Jang a celá juhokórejská vlajka.
12:15
importantNa tribúne sme práve oficiálne privítali dôležitých hostí – sú nimi prezident usporiadateľskej krajiny Mun Če-in a prezident Mezinárodného olympijského výboru Thomas Bach z Nemecka.
12:12
Na plochu sa teraz dostali tanečníci v bielom oblečení, ktorí symbolizujú mier. Tancujú okolo oltára, ktorým Ung-Jo hovorí k nebesiam.
12:10
Deti postupne objavujú nástenné maľby, z ktorých ožívajú výjavy a stávajú sa sprievodcami na mierovej ceste. K deťom sa postupne pridáva obrovský pruhovaný tiger, modrý drak, červený fénix a čierna korytnačka. Celý program už tradične prináša množstvo symbolckých odkazov na bohatú juhokórejskú kultúru.
12:06
Celým ceremoniálom nás bude sprevádzať päť detí, oblečených vo farbách olympijských kruhov a symbolizujúcich päť elementov života. Spoločne absolvujú cestu, ktorá bude symbolizovať mier a pokoj.
12:02
Ceremoniál symbolicky odštartoval úder najstaršieho kórejského zvonu. Váži 750 kilogramov a je vyrobený z ťažkého bronzu. Zároveň sa gong symbolicky ozval aj v ďalších juhokórejských mestách.
12:01
História zimných olympijských hier:
1924 – Chamonix (Francúzsko)
1928 – Svätý Móric (Švajčiarsko)
1932 – Lake Placid (USA)
1936 – Garmisch-Partenkirchen (Nemecko)
1948 – Svätý Móric (Švajčiarsko)
1952 – Oslo (Nórsko)
1956 – Cortina d'Ampezzo (Taliansko)
1960 – Squaw Valley (USA)
1964 – Innsbruck (Rakúsko)
1968 – Grenoble (Francúzsko)
1972 – Sapporo (Japonsko)
1976 – Innsbruck
1980 – Lake Placid
1984 – Sarajevo (Juhoslávia – dnes Bosna a Hercegovina)
1988 – Calgary (Kanada)
1992 – Albertville (Francúzsko)
1994 – Lillehammer (Nórsko)
1998 – Nagano (Japonsko)
2002 – Salt Lake City (USA)
2006 – Turín (Taliansko)
2010 – Vancouver (Kanada)
2014 – Soči (Rusko)
2018 – Pjongčang (Južná Kórea)
12:00
Hneď na úvod nám organizátori prostredníctvom krátkeho videa pripomenuli históriu doterajších zimných olympijských hier.
Slávnostný otvárací ceremoniál sa práve začína.
Vážení športoví fanúšikovia, srdečne vás vítame pri oficiálnom štarte XXIII. zimných olympijských hier. Obrovský športový sviatok dnes zahájime slávnostným ceremoniálom, z ktorého vám vďaka nášmu podrobnému textovému prenosu určite neunikne nič podstatné.

Olympionici sa tento rok stretli v Južnej Kórei. Veľký športový sviatok sa uskutoční v Pjongčangu, ale súťažiť sa bude aj v strediskách Bokwang a Kangnung. Pjongčang sa o usporiadateľstvo predtým pokúšal už dvakrát, ale v rokoch 2010 a 2014 neuspel.

Tohtoročnej zimnej olympiády sa zúčastní 92 krajín a športovci z Ruska, ktorí budú štartovať pod olympijskou vlajkou. Celkovo je to o 5 krajín viac než pred štyrmi rokmi v Soči. Najviac výprav (až 50) pricestovalo z Európy, 20 reprezentácií prišlo z Ázie, 12 z Ameriky, 8 z Afriky a 3 z Austrálie a Oceánie.
Vítame vás pri sledovaní online prenosu. Ceremoniál sa začne o 12:00.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Ďalšie športy»Olympijské»Olympiáda sa začala, mier v pohybe symbolizovali aj kórejskí športovci