26.07.2024 09:00
Deň 0
Otvárací ceremoniál

Olympijský oheň vzlietol. Paríž ponúkol ceremoniál, na ktorý svet nezabudne

Teddy Riner and Marie-Jose Perecová zapálili olympijský oheň
Fotogaléria (51)
Teddy Riner and Marie-Jose Perecová zapálili olympijský oheň (Autor: SITA/AP)
TASR|26. júl 2024 o 23:56

Olympijské hry 2024 v Paríži sú oficiálne otvorené.

PARÍŽ. Francúzsky prezident Emmanuel Macron oficiálne otvoril Hry XXXIII. olympiády v Paríži. Stalo sa tak v piatok 26. júla o 22.55 h.

"Vyhlasujem olympijské hry v Paríži za otvorené," povedal Macron.

Slávnostnej formulke predchádzal unikátny otvárací ceremoniál, ktorý sa prvýkrát v histórii nekonal na hlavnom štadióne, ale v samotnom centre mesta.

Športovci preplávali na lodiach šesťkilometrovým úsekom rieky Seiny, ktorej brehy lemovali desaťtisíce divákov. Olympijský oheň slávnostne zapálili bývalá francúzska atlétka Marie-Jose Perecová a džudista Teddy Riner.

Fotogaléria z otváracieho ceremoniálu na OH v Paríži 2024

Ceremoniál sa zaobišiel bez komplikácii

Jedinečné plány organizátorov vyvolávali od počiatkov bezpečnostné obavy, no napokon sa udalosť odohrala v pokojnom duchu. Jednotlivé výpravy nepochodovali na ploche štadióna, ako to bývalo zvykom v minulosti, ale sa plavili loďami na Seine.

Trasu absolvovalo dokopy 85 lodí s približne 7500 športovcami z 205 účastníckych krajín, pričom pompéznu slávnosť malo na improvizovaných tribúnach na brehoch rieky sledovať 300.000 divákov a ďalších približne 200.000 z priľahlých balkónov a apartmánov. Organizátori však nakoniec ich počet znížili zhruba na polovicu.

Francúzska výprava počas otváracieho ceremoniálu
Francúzska výprava počas otváracieho ceremoniálu (Autor: TASR/Pool Photo via AP)

Flotila previezla športovcov cez sedem mostov popri najvýznamnejších parížskych pamiatkach - popod ikonickú katedrálu Notre-Dame, v blízkosti múzea Louvre, Place de la Concorde až zakotvila neďaleko slávnej Eiffelovej veže. Ceremoniál vyvrcholil na námestí Trocadero, kde sa uskutočnili aj všetky tradičné oficiality.

Na samý záver zožala najhlasitejšie ovácie najväčšia loď s domácim tímom, ktorú viedli plavec Florent Manaudou a diskárka Melina Robertová-Michonová.

Vlajok ďalších krajín sa chopili basketbalista LeBron James a tenistka Coco Gauffová (USA), skokani do výšky Mutaz Issa Baršim (Katar) a Gianmarco Tamberi (Taliansko), kladivárka Anita Wlodarczyková (Poľsko) či šprintér Andre De Grasse (Kanada).

Nechýbali Zidane či Lady Gaga

Ceremoniál tradične spestril bohatý sprievodný program, ktorý zmapoval francúzsku históriu a kultúru. Heslom otváracieho ceremoniálu bolo "Ca ira", teda "Vyjde to". V úvodnom videosegmente sa objavil legendárny francúzsky futbalista Zinedine Zidane, ktorý odovzdal olympijskú pochodeň v parížskom metre skupinke detí.

V rámci programu vystúpila americká popová hviezda Lady Gaga, ktorá zaspievala francúzsku kabaretnú pieseň "Mon Truc en Plumes". Jej predstavenie bolo prekvapením, keďže nebola uvedená v programe prístupnom pre médiá.

Zaspievala aj Aya Nakamurová, nechýbal kankán v prevedení tanečníc z Moulin Rouge, zahral aj hudobný zbor republikánskej gardy.

Vystúpenie speváčky Lady Gaga
Vystúpenie speváčky Lady Gaga (Autor: TASR/AP)

Triumf lásky dokumentovalo obrovské srdce nad francúzskou metropolou, zneli i tóny Marseillaisy, ktorú zo strechy Grand Palais predniesla speváčka Axelle Saint-Cirelová.

Organizátori si pripomenuli aj významné ženy francúzskej histórie. V hlavnom meste svetovej módy nemohla chýbať ani módna prehliadka plná rôznych zaujímavých kreácií. Réžia potom prestrihla obraz na Tahiti, kde sa uskutočnia súťaže v surfovaní.

Tanečníci z celej Európy oslavovali rôznorodosť, čo je jedna z hlavných myšlienok olympiády. Miesto si našla pieseň Imagine od Johna Lennona, ktorú zaspievala Juliette Armanetová a bola zakončená výzvou na svetový mier.

Nech žijú olympijské hry, nech žije Francúzsko

Nasledovala spomienka na autora myšlienky obnovy OH baróna Pierra de Coubertina a za tónov olympijskej hymny príslušníci francúzskych ozbrojených síl slávnostne vztýčili olympijskú vlajku.

"Cieľ Paríža je ukázať celému svetu a všetkým Francúzom, že táto krajina je schopná výnimočných vecí. Paríž je mesto lásky. A na najbližších 16 dní je to vaše mesto," odkázal športovcom šéf organizačného výboru OH 2024 Tony Estanguet.

Na jeho slová nadviazal prezident Medzinárodného olympijského výboru (MOV) Thomas Bach: "Pozývam všetkých, snívajte s nami. Inšpirujme sa radosťou, ktorú nám môže dať iba šport. Nech je ľudstvo zjednotené v celej našej rozmanitosti. Pozývam celý svet - oslávme túto radosť zo športu, spolu so všetkými športovcami. Nech žijú olympijské hry, nech žije Francúzsko."

Prinášanie olympijskej vlajky
Prinášanie olympijskej vlajky (Autor: TASR/Pool Photo via AP)

Na rad prišli olympijské sľuby, ktoré za športovcov, trénerov a rozhodcov zložili vlajkonosiči domácej výpravy Manaudou a Robertová-Michonová. Na Eiffelovej veži sa postupne rozsvietili olympijské kruhy sprevádzané svetelnou šou.

Konaniu veľkolepej udalosti nezabránil ani dážď či nočné útoky na železničnú sieť vo Francúzsku. Ceremoniál prebehol za prísnych bezpečnostných opatrení, nasadených bolo 45.000 policajtov a vojakov.

Prezident Emmanuel Macron už dávnejšie naznačil, že organizátori mali pripravený aj plán B a C, ak by okolnosti nepriali usporiadaniu slávnosti na Seine, k tomu však nemuseli pristúpiť.

Oheň zapálili Perecová s Rinerom

Poslednou tajničkou zostávalo meno osobnosti, ktorá mala zapáliť olympijský oheň. V záverečnej etape pred ceremoniálom niesli pochodeň napríklad šéf MOV Thomas Bach, bývalá americká lyžiarka Lindsey Vonnová či rapper Snoop Dogg, počas vyvrcholenia si ju prevzal Zinedine Zidane, ktorý ju odovzdal španielskemu tenistovi Rafaelovi Nadalovi.

Od neho si oheň na lodi prevzala americká tenistka Serena Williamsová, následne bývalá rumunská gymnastka Nadia Comaneciová a americký šprintér Carl Lewis.

Francúzska tenistka Amelie Mauresmová zamierila s pochodňou do Louvru, kde ju prenechala basketbalistovi Tonymu Parkerovi. Vyskúšal si ju aj hádzanár Michael Guigou a na samý záver ju dostali trojnásobní olympijskí víťazi Perecová s Rinerom.

Teddy Riner a Marie-Jose Perecová zapaľujú olympijský oheň
Teddy Riner a Marie-Jose Perecová zapaľujú olympijský oheň (Autor: SITA/AP)

O 23.24 h spoločne nechali vzbĺknuť plameň pod obrovským teplovzdušným balónom, ktorý sa následne vzniesol ponad francúzsku metropolu. Ceremoniál zakončila hudobným vystúpením kanadská speváčka Celine Dion, ktorá zaspievala pieseň Hymna lásky od Edith Piaf.

Otvárací ceremoniál v Paríži sľubuje nevšedný zážitok.
Titanilla Bődpi 08:0022
Ceremoniál, aký ešte svet nevidel. Návrat speváčky či futbalový majster sveta s ohňomParíž čaká výnimočný večer na Seine.
Titanilla Bődpi 08:0022
Oheň pre Paríž zapálli v Olympii.
Nikola Baďovápi 13:402
Vrátia poctu zimným športovcom? V Albertville zapálil olympijský oheň futbalistaFrancúzi chcú ukázať svoju veľkoleposť.
Nikola Baďovápi 13:402
Hráči amerického basketbalového tímu na OH 1992 v Barcelone zľava Larry Bird, Scottie Pippen, Michael Jordan a Clyde Drexler po víťaznom finále. rozhovor
pi 14:00
Tréner Naglič: Američania dostali od Európanov zopár faciek, v Paríži budú dominovaťTréner Slovákov spomína na OH 1992 v Barcelone.
pi 14:00
Dážď na rieke Seina v Paríži
pi 15:001
Meteorológovia hovoria o katastrofe. Otvárací ceremoniál poznačí masívny dážďV Paríži sa očakávajú silné zrážky zodpovedajúce 15-dňovému dažďu.
pi 15:001
Ilustračná fotografia.
pi 17:05
Odhalili ho pár hodín pred ceremoniálom. Paríž má prvého dopingového hriešnikaPozitívny test mal iránsky džudista.
pi 17:05
Olympijské kruhy pred parížskou radnicou.Kto bude kráľ šprintu a ako budú páliť Slovenky? Pozrite si tucet očakávaní OH v ParížiHry v Paríži slávnostne otvoria v piatok.
Marián Kovačócy.
pi 12:20
Kovačócyho čakajú tretie hry. Vrchol sezóny. Urobím maximum, hovoríO konkrétnych cieľoch v Paríži hovoriť nechcel.
pi 12:20
Jasmine Paoliniová.
pi 12:07
Finalistka Roland Garros má na OH v Paríži jediný cieľ. Chce selfie s NadalomKeďže Jannik Sinner sa pre chorobu odhlásil z olympiády v Paríži, Jasmine Paoliniová bude najväčšou talianskou nádejou v tenise.
pi 12:07
Vodní slalomári, zľava Matej Beňuš, Eliška Mintálová, Zuzana Paňková a Jakub Grigar pred OH 2024.
pi 10:05
VIDEO: Slováci sa predstavia na OH v štýlovej kolekcii, prevláda modrá a červenáInšpiráciou pre oblečenie bol historický región Čataj.
pi 10:05
Bev Prestamnová.
pi 08:001
Ženský tím Kanady sa rozpadá. Po incidente s dronom opustila reprezentáciu aj hlavná trénerkaČlen kanadskej futbalovej reprezentácie žien sledoval tréning Nového Zélandu pomocou dronu.
pi 08:001
Rafael Nadal.
pi 07:08
Nadal pociťoval počas tréningu bolesti. Jeho štart v Paríži je otázny, tvrdí trénerŠpanielsky tenista by sa mal na OH predstaviť vo dvojhre i vo štvorhre po boku svojho krajana Carlosa Alcaraza.
pi 07:08
Solbjork Minke Andersonová.
pi 07:49
Dánsku cyklistku zrazilo auto, sen o olympijských hrách sa jej rozplynulNamiesto Andersonovej bola do Paríža povolaná dánska šampiónka v cestných pretekoch Rebecca Koernerová.
pi 07:49
Nachádzate sa tu:
Domov»Olympiáda Paríž 2024»Olympijský oheň vzlietol. Paríž ponúkol ceremoniál, na ktorý svet nezabudne