Haščák: Slovan ako výkladná skriňa slovenského hokeja? Je to iba prianie ľudí

Po rozdelení Československa sa Slovensko ocitlo v C-kategórii. Hneď po skončení stretnutia Slovensko - Rumunsko sa na ľadovej ploche zimného štadióna na ulici Odbojárov v Bratislave uskutočnilo 21. apríla 1995 slávnostné ukončenie B- kategórie majstrovstiev sveta (MS) v ľadovom hokeji. Na snímke tréner slovenskej hokejovej reprezentácie Július Šupler a kapitán družstva Oto Haščák držia pohár pre víťazov B-kategórie MS v ľadovom hokeji.
Po rozdelení Československa sa Slovensko ocitlo v C-kategórii. Hneď po skončení stretnutia Slovensko - Rumunsko sa na ľadovej ploche zimného štadióna na ulici Odbojárov v Bratislave uskutočnilo 21. apríla 1995 slávnostné ukončenie B- kategórie majstrovstiev sveta (MS) v ľadovom hokeji. Na snímke tréner slovenskej hokejovej reprezentácie Július Šupler a kapitán družstva Oto Haščák držia pohár pre víťazov B-kategórie MS v ľadovom hokeji. (Autor: TASR)
Zoran Boškovič|10. feb 2018 o 15:00

Bývalý skvelý hokejista hovorí aj o tom, či je nominácia slovenskej reprezentácie správna.

Rozhovor pre denník SME:

  • Naposledy neboli hráči z NHL na olympiáde ešte pred 24 rokmi. Na turnaji v Lillehammeri po prvý raz štartoval samostatný slovenský tím a jedným z jeho lídrov bol aj OTO HAŠČÁK. Slováci boli vtedy najväčším prekvapením turnaja, mysleli dokonca na medailu. Môže ich napodobniť súčasná reprezentácia v Pjongčangu? „Keď hráči ukážu srdce, medaily netreba,“ hovorí Haščák.

Hokejový turnaj na olympiáde v Lillehammeri 1994 bol doposiaľ posledným, na ktorom neboli hráči z NHL. Ako si na to spomínate?

„Ako na jedny z najlepších zimných olympijských hier. Bol som na troch (v Calgary 1988 ešte v tíme Československa a v Nagane 1998), no práve olympiáda v Lillehammeri bola pre mňa najvydarenejšia, najúspešnejšia a spomínam na ňu najradšej.“

Bola to prvá olympiáda, na ktorej nastúpilo samostatné Slovensko. Ako ste to prežívali?

„Počuť slovenskú hymnu bol krásny pocit, ktorý vtedy umocnilo preradenie do C-kategórie po rozdelení Československa bez udania akéhokoľvek dôvodu. Chceli sme svetu dokázať, že sme lepší, než kam nás zaradili.“

Cítili ste sa ako outsideri?

„Nepodceňovali nás, pretože sme mali skvelých hráčov. Bol tam Miro Šatan, ktorý mal 19 rokov a skončil ako najlepší strelec turnaja s deviatimi gólmi. Mali sme Roba Švehlu, Roba Petrovického, Žiga Pálffyho, Petra Šťastného či Zdena Cígera. Boli to vynikajúci hráči, ktorí mali v tom čase dobré meno. Napriek tomu, že niektorí boli mladí, vo svetovom hokeji už niečo znamenali.“

Slováci v Lillehammeri

  • Na hrách v Lillehammeri po prvý raz štartoval samostatný slovenský tím.
  • V základnej skupine Slováci zdolali Kanadu 3:1, Francúzsko 6:2, Taliansko 10:4, remizovali s USA 3:3 a so Švédskom 4:4.
  • Bez prehry vyhrali skupinu a do štvrťfinále šli z prvého miesta.
  • Vo štvrťfinále Slováci smoliarsky prehrali s Ruskom 2:3 po predĺžení, keď tesne pred rozhodujúcim gólom Vinogradova nevyužil dobrú šancu Peter Šťastný.
  • Slováci napokon skončili na 6. mieste.

Šatan mal vtedy 19 rokov. Predpokladali ste, že sa neskôr z neho stane hviezda NHL a legenda slovenského hokeja?

„Miro vedel dať vždy gól z ničoho, podľa toho mal aj prezývku tichý zabijak. Mal veľký potenciál a ohromný cit pred bránkou. Pokiaľ to nie je Connor McDavid či Alexander Ovečkin, je ťažké povedať, či niekto vyhrá Stanleyho pohár a bude v NHL superhviezdou, alebo z neho bude len radový hráč. Miro však dosiahol skvelú kariéru so zmesou pracovitosti a talentu.“

V nominácii hokejovej reprezentácie spravili Šatan a tréner Craig Ramsay viacero prekvapujúcich rozhodnutí. Čo si o zložení tímu myslíte?

„Mne sa nominácia veľmi páči. Je skvelé, že Miro Šatan a Craig Ramsay nemali žiadny problém zaradiť do tímu mladých hráčov.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»Reprezentácie»Haščák: Slovan ako výkladná skriňa slovenského hokeja? Je to iba prianie ľudí