Slováci absolútne nezvládli zápas s Nemeckom a prehrali 1:5

Patrick Reimer strieľa vyrovnávajúci gól do siete Branislava Konráda.
Patrick Reimer strieľa vyrovnávajúci gól do siete Branislava Konráda. (Autor: TASR)
Sportnet|10. máj 2016 o 08:00

Zverenci Zdena Cígera zaznamenali na šampionáte prvú prehru. Nemci prvýkrát vyhrali.

MS v hokeji 2016 - B-skupina (Petrohrad):

Slovensko - Nemecko 1:5 (1:0, 0:3, 0:2)

Góly: 9. Cehlárik (Bartánus, J. Mikuš) - 25. Hager (F. Schütz, Gogulla), 29. Gogulla (M. Müller, Hager), 35. P. Reimer (Kahun, L. Draisaitl), 44. B. Macek (C. Braun, M. Müller), 55. Kahun (P. Reimer, T. Rieder)

Slovensko: B. Konrád (44. J. Hudáček) - A. Meszároš, Sersen, Marinčin, A. Sekera, Graňák, Juraj Mikuš, Ch. Jaroš, Švarný - Martin Bakoš, Réway, Dravecký - T. Jurčo, Marek Viedenský, L. Hudáček - Cehlárik, T. Marcinko, M. Bartánus - Hrnka, A. Šťastný, Lušňák

Nemecko: Pielmeier - K. Holzer, Ehrhoff, Reul, M. Müller, D. Boyle, Akdag, C. Braun - Kink, Y. Seidenberg, M. Goc - B. Macek, L. Draisaitl, Noebels - P. Reimer, T. Rieder, Kahun - Hager, F. Schütz, Gogulla - Fauser

PETROHRAD. Slovenskí hokejisti prehrali tretí zápas na majstrovstvách sveta proti Nemecku 1:5. O výsledku rozhodla druhá tretina, v ktorej Nemci tromi gólmi otočili stav stretnutia.

Súper ľahko prenikal cez slovenskú obranu a zvyšoval skóre. Je to vôbec najvyššie víťazstvo Nemcov nad Slovákmi v súťažnom dueli. Doteraz to bol súboj na Nemeckom pohári 2008 – 2:5. Nemci vyhrali na šampionáte svoj prvý zápas.

Slováci si aj po prehre udržali v B-skupine tretie miesto. Najbližší zápas na šampionáte ich čaká v stredu o 15.15 h proti Bielorusku.

Slováci nestačili na Nemecko: fotogaléria

10.5.2016

 Zmiešané pocity mal po zápase útočník Peter Cehlárik. Svoj premiérový štart na MS síce dokázal ozdobiť gólom, ale jeho tím po bezkrvnom výkone prehral vysoko 1:5 a skomplikoval si tak situáciu v B-skupine.

Veľa šancí si nevytvorili

Cehlárik priznal, že výsledkovo si svoj debut na svetovom šampionáte v Rusku predstavoval inak.

"Aj keď vstup do zápasu sme nemali zlý a ujali sme sa vedenia. Nemci mali potom častejšie puk na hokejkách, my sme si veľa šancí nevytvorili a v druhej tretine nám dali tri góly. Do tretej sme išli s tým, že ich chceme viac napádať, dostať ich pod tlak a dať do prvých desiatich minút kontaktný gól. Lenže súper nám dal štvrtý, a potom sme už z hry veľa nemali," smutne konštatoval 20-ročný hokejista.

Cehlárik dostal pri zdravotných problémoch Marka Daňa šancu v treťom útoku po boku Tomáša Marcinka a Mareka Bartánusa. V 9. minúte prišla jeho veľká chvíľa, keď po krížnej prihrávke Bartánusa namieril z uhla presne, nemecký brankár Timo Pielmeier už nedokázal udržať puk pred čiarou.

"Gól ma potešil, ale asi len do konca prvej tretiny. Keď sa Nemci vrátili do zápasu a dostali sa do vedenia, už mi to bolo úplne jedno. Radšej by som ho vymenil za výhru," priznal.

Hlasy po zápase:

Juraj Mikuš, obranca SR, v zápase 0+1 (zdroj: TASR): "Prehrali sme takmer všetky osobné súboje. Potom sa nedá hrať nátlakový hokej, aký sme chceli. V predchádzajúcich dueloch sme my napádali rozohrávku súpera a dnes to bolo presne naopak, hrali sme minimum času v ich pásme. V tretej tretine sme síce mali viac šancí ako v prvých dvoch, ale nebolo to nič platné."

Peter Cehlárik, útočník SR, v zápase 1+0 (TASR): "Ten gól by som vymenil za víťazstvo. Musíme to hodiť za hlavu a zajtra zahrať oveľa lepšie. Boli veľmi efektívni. V tretej tretine sme ich chceli ponaháňať, ale nevyšlo to."

Marco Sturm, tréner Nemecka (TASR):  "Pre nás to bol dôležitý zápas. Vedeli sme, čo musíme zlepšiť a odzrkadlilo sa to na našom pohybe. Hrali sme výborne celých šesťdesiat minút. Takéto víťazstvo nás teší, navyše veľmi dobre chutí. Zaslúžili sme si ho. Môžeme sa tešiť do polnoci, od zajtra sa už musíme sústrediť na ďalší zápas."

Andrej Sekera, obranca a kapitán SR (SITA): "Prvá tretina bola ešte celkom dobrá. Korčuľovali sme a dali sme aj gól. Ďalšie dve tretiny už boli z našej strany o ničom. Nemci dobre korčuľovali a my sme nestíhali. Štruktúra hry súpera bola vynikajúca, my sme si nevedeli nič utvoriť, mali sme ďaleko k pukom, nevedeli sme zatlačiť. Neviem, čo sa stalo. Rád by som odpovedal, ale neviem. Som sklamaný. Na medzinárodnom podujatí treba na ľade nechať dušu, poriadne ´zamakať´. Dnes sme to robili len jednu tretinu, potom tak hrali už len Nemci."

Nevyužili šance, Nemci ich prekorčuľovali

Nemci v utorok prekorčuľovali Slovákov, ktorí si po dvoch výhrach zapísali v Petrohrade prvú prehru.

"Po prvej tretine sme si povedali, že tam chceme viac korčuľovania a energie, byť silnejší na puku, ale nešlo to. Nevyužili sme ani ponúknuté presilovky, prehrávali sme osobné súboje a z toho rezultovali súperove protiútoky, v ktorých boli efektívni. Nemci boli na tom lepšie korčuliarsky, dali do hry viac pohybu, ktorý nám chýbal. A to dnes rozhodlo," pokračoval talentovaný útočník.

Cehlárik verí, že jedna prehra s mužstvom "nezamáva". "Môže to s nami spraviť veľa, ale aj nič. Je to na nás, či to hodíme za hlavu a nebudeme na to myslieť. Netreba sa teraz nejako hádať, ale pripraviť sa na ďalší duel s Bieloruskom. Máme ešte veľa zápasov pred nami. Ak chceme v nich uspieť, musíme hrať oveľa lepšie a dať do toho viac."

Online prenos

Zápas sa skončil. Slováci prvýkrát na šampionáte prehrali, Nemci si pripísali prvú výhru.

59. min - Ani ďalšiu presilovku naši nevyužívajú. Z tohto zápasu už nič nebude. Je to škoda, pretože naši si výrazne komplikujú bod o postup a je pravdepodobné, že budú určite musieť bodovať aj v zápasoch s favoritmi (Kanada, USA, Fínsko).

55. min - Slovenská katastrofa v tomto dueli pokračuje a Nemci vyhrávajú už 5:1. Patrick Reimer našiel v útočnom pásme Dominika Kahuna, ktorý posielal puk už do odkrytej Hudáčkovej brány.

54. min - Ani ďalšiu presilovú hru naši hokejisti nevyužili. Tomáš Jurčo v nej parádnou prihrávkou z otočky spoza brány našiel Martina Bakoša, ale ten trafil iba Pielmeiera. Nemecký gólman kryl už dvadsaťdva striel.

52. min - Zdeno Cíger je so svojimi zverencami v situácii, v akej na tomto turnaji nebol. Dokáže do konca stretnutia ešte niečo vymyslieť?

Zdeno Cíger počas zápasu s Nemeckom premýšľa, čo vymyslieť na súpera.
Zdeno Cíger počas zápasu s Nemeckom premýšľa, čo vymyslieť na súpera. (Autor: TASR)

50. min - Nemci sú pri chuti a pri vylúčení Libora Hudáčka mohli ísť už do vedenia 5:1. Liborov brat Július však výborne zasiahol proti strele Hagera a chytil puk do svojej lapačky. 

46. min - Zlý deň našich potvrdzuje aj situácia zo 46. minúty, keď sme dostali šancu hrať presilovú hru. Lenže už po dvadsiatich dvoch sekundách sa previnil Michal Sersen a sily na ľade sa vyrovnávajú.

44. min - Toto už vyzerá veľmi zle. Brooks Macek prešiel stredným pásmom, nikto z našich ho nezastavil a Konrád štvrtý raz v zápase inkasuje gól. Následne opúšťa svoju bránu a na jeho miesto prichádza Július Hudáček.

43. min - Hneď v úvode tretej tretiny sme mali možnosť pokúsiť sa urobiť niečo s výsledkom v presilovej hre. Márne. V jej väčšine sme si nevypracovali väčšiu šancu, až v samom závere dostal dobrú prihrávku Dravecký, ale minul bránu.

41. min - Zatiaľ prekvapujúci výsledok je aj v druhom súbežne prebiehajúcom zápase šampionátu. Švajčiarom turnaj vôbec nevychádza a po neúspechoch proti Kazachstanu a Nórsku prehrávajú aj s Dánskom.

Tretia tretina sa začala.

Druhá tretina

Druhá tretina sa skončila.

38. min - V takejto pozícii naši hokejisti na šampionáte v Rusku ešte neboli. S Francúzskom síce prehrávali, ale len o gól. A stav otočili a s prehľadom zvíťazili. Dnes naopak jednogólový náskok stratili a prehrávajú už 1:3. Dokážu sa z troch nemeckých zásahov otrepať a zabojovať o víťazstvo?

35. min - Nemci sú v eufórii. Vybojovali presilovú hru a dostávajú sa už do dvojgólového vedenia. Patrick Reimer dostal parádnu prihrávku spoza brány a sám pred Konrádom už nezaváhal.

29. min - Naši si komplikujú situáciu a prehrávajú 1:2. Na modrej čiare napriahol Gogulla a puk po jeho strele končí v sieti. Pred Konrádom ho ešte tečoval jeden z jeho spoluhráčov.

28. min - Pokúsiť sa strhnúť naspäť vedenie na našu stranu sme mohli v presilovej hre pri vylúčení Holzera, ale ani tentoraz sme neuspeli. Zatiaľ v početnej výhode nedal gól ani jeden z tímov, naši ich hrali dve, hostia jednu.

25. min - Tentoraz už ale Konrád inkasuje a je vyrovnané. Schütz presnou prihrávkou spoza brány našiel Hagera, ktorý pohotovou strelou z prvej prekonal slovenského gólmana.

24. min - Z ničoho nič sa do dobrej šance dostal aj Ehrhoff, pri ktorého bránení naši pôsobili príliš ležérne a obranca Nemecka sa dostal až pred Konráda. Ten však dokázal puk zasiahnuť vyrážačkou a vytlačil ho vedľa brány.

22. min - Naši začali aktívne a pokračujú v streleckej prevahe z prvej tretiny - hoci v nej nebola číselne až taká výrazná oproti Nemcom, Pielmaier mal rozhodne viac práce ako Konrád, pri šanci Hudáčka mu navyše pomohla žrď.

21. min - V prvom útoku sa predstavuje namiesto zraneného Marka Daňa Vladimír Dravecký a po jeho aktivite ako prvý v tejto časti hry musel zasahovať Pielmaier. Následne po vyhranom vhadzovaní strieľal Jurčo.

Druhá tretina sa začala.

I. tretina

Prvá tretina sa skončila.

18. min - „Hrali sme 55 minút. Stále nie 60, ale už je to blízko. Sú to pre nás veľké body. Toto víťazstvo nás nakopne,“ hovoril po súboji s Francúzskom kapitán Andrej Sekera. Zatiaľ to vyzerá tak, že naši hokejisti v úvodnej tretine stretnutia s Nemeckom nemali výrazne slabšiu chvíľku. Viackrát pohrozili Pielmaierovi, naopak, v oslabení sa s prehľadom ubránili.

16. min - Pre príliš veľa hráčov na ľadovej ploche sme sa museli brániť aj my, ale s touto početnou prevahou súpera sme si poradili bravúrne. Konrád nečelil žiadnej výraznejšej príležitosti a stále vedieme.

13. min - Zatiaľ hráme v ofenzíve veľmi aktívne, aj keď Nemci nepôsobia odovzdaným dojmom a hrozia predovšetkým z protiútokov. Pielmaier čelil ôsmim strelám, za svoj chrbát pustil jednu. Konrád si pripísať doteraz päť zákrokov.

9. min - Peter Cehlárik hneď vo svojom prvom zápase na šampionáte strieľa gól a vyhrávame 1:0! Marek Bartánus ho našiel perfektnou krížnou prihrávkou a po jeho zakončení si Pielmaier vrazil puk do siete.

6. min - Hneď v úvode sme dostali výhodu presilovej hry, keď si na trestnú lavicu sadol Reimer. Asi minútu nám trvalo, kým sme sa dostali do útočného pásma, ale potom sa Pielmaier musel skutočne obracať. Naši roztočili neuveriteľný kolotoč, vypracovali si niekoľko šancí, ale ani jedna neskončila v sieti.

Hudáček trafil dokonca žrď.

3. min - Aj v zápase proti Nemecku majú slovenskí hokejisti v petrohradskom Športovom paláci Jubilejnyj podporu vlastných fanúšikov.

(Autor: TASR)
(Autor: TASR)
(Autor: TASR)

1. min - Nemci začali aktívne a ako prvý musel zasahovať slovenský brankár Branislav Konrád. Spoza ľavého kruhu sa dostal k puku skúsený Marcel Goc, ale Konrád mal odkrytý výhľad a zakročil lapačkou.

Zápas sa začal.

Pred zápasom

Pred zápasom - Až 424 ľudí spomedzi 974 hlasujúcich, čo predstavuje 43,5 percenta, si myslí, že zápas Slovenska s Nemeckom sa v riadnom hracom čase skončí remízou. Tímu Zdena Cígera verí približne 49 percent hlasujúcich (478), z toho 127 čitateľov očakáva víťazstvo aspoň o tri góly.

Slovensku v zápase proti Nemecku nedôveruje len 7,4 percenta hlasujúcich. Pre porovnanie - proti Francúzsku mu neverilo 35,8 percent a proti Maďarsku 20,6 percent hlasujúcich.

Pred zápasom - "Naši najlepší hráči musia hrať najlepšie. Oni sami vedia, že musia tím potiahnuť," vyjadroval sa ďalej Marco Sturm, bývalý dlhoročný hráč NHL. Kriticky hodnotil najmä výkony profiligistov Draisaitla a Riedera.

Slováci doteraz v histórii odohrali s Nemcami päťdesiat zápasov. Vyhrali dvadsaťsedem. Raz remizovali a v dvadsiatich dvoch dueloch sa tešil súper. Celkové skóre hovorí v slovenský prospech - 128:118.

Naposledy sa národný tím stretol s dnešným súperom vlani v novembri na Nemeckom pohári v Augsburgu. Prehral 2:4. Na MS naň Slováci narazili v Helsinkách 2013 a získali tri body po tesnom triumfe 3:2.

Pred zápasom - Nemcom sa na turnaji zatiaľ príliš nedarí. Z prvých dvoch zápasov dokázali vybojovať iba jeden bod. S Francúzskom prehrali 2:3 po samostatných nájazdoch. V nedeľu nestačili ani na Fínov (1:5).

"Veľa sa k tomu nedá povedať - súper bol lepší ako my. Musíme náš výkon zlepšiť," vravel ešte v nedeľu nemecký útočník Felix Schütz.

"Slovensko je špičkovým tímom. Čaká nás vážny test našich schopností," dodal tréner Nemecka Marco Sturm.

Pred zápasom - Proti Nemecku dostane príležitosť v bráne Branislav Konrád, ktorý odchytal úvodný duel šampionátu proti Maďarsku. Z dvadsaťjeden striel súpera dostal jediný gól. Proti Francúzom nastúpil Július Hudáček.

Branislav Konrád pustil v zápase proti Maďarsku za svoj chrbát iba jeden gól.
Branislav Konrád pustil v zápase proti Maďarsku za svoj chrbát iba jeden gól. (Autor: TASR)

"V utorok ide do bránky Braňo. Rozhodli sme sa po dohode s trénermi aj chalanmi. Kto bude chytať v ďalších zápasoch, ešte uvidíme," uviedol po pondelňajšom tréningu kouč brankárov Slovenska Peter Kosa.

Proti Nemecku však nenastúpi Marko Daňo. V súboji s Francúzskom si poranil slabiny. "Dohodli sme sa, že si oddýchne. Prejde len miernou záťažou na bicykli, ktorý mu doktor povolil," ozrejmil Cíger pre agentúru SITA.

"Je lepšie mu nechať pauzu. Bol by som rád, ak by hral, ale nič sa nedá robiť. Máme nachystaných ďalších dvoch hráčov. Paľo Skalický ešte bude čakať a Cehlárik pôjde hrať," dodal Cíger a doplnil: "Vlado Dravecký pôjde do prvého útoku, Cehlárik do tretieho."

Pred zápasom - V pondelok si hráči po dvoch súbojoch užili deň voľna. "Potrebujeme vypadnúť od hokeja," tvrdil v nedeľu Cíger.

Zdeno Cíger zatiaľ zažíva na majstrovstvách sveta v Rusku úspešnú trénerskú premiéru na šampionáte.
Zdeno Cíger zatiaľ zažíva na majstrovstvách sveta v Rusku úspešnú trénerskú premiéru na šampionáte. (Autor: TASR)

"Zvládli sme dva zápasy, treba si oddýchnuť fyzicky aj psychicky. Nebudeme to siliť," pokračoval po súboji s Francúzskom reprezentačný kouč.

"Oddýchneme si a pôjdeme na ďalší posledný zápas. Každý zápas musíme hrať tak, ako keby bol na majstrovstvách sveta posledný.“

Pred zápasom- Po úvodnom víťazstve nad Maďarskom (4:1) si Slováci poradili v nedeľu aj s Francúzskom. Triumfovali jednoznačne 5:1.

Hokejisti Slovenska vyhrali prvé dva zápasy na šampionáte prvý raz od roku 2007. Vtedy tiež v Rusku (v Moskve) porazili Nórov 3:1 a Nemcov 5:1. Napokon obsadili konečné šieste miesto. Zdeno Cíger bol vtedy asistentom trénera Júliusa Šuplera.

„Poviem pravdu, veľmi sa z toho teším. Keby to bolo opačne, bol by som dosť sklamaný," vravel ešte v nedeľu po stretnutí s Francúzskom Cíger.

Pred zápasom - Zverenci Zdena Cígera figurujú po dvoch stretnutiach na treťom mieste B-skupiny. Pred nimi sú favorizované reprezentácie Kanady a Fínska, ktoré však odohrali o zápas viac. S oboma (a tiež so štvrtými USA) sa ešte stretnú.

1.Kanada3300020:29 b
2.Fínsko3300014:59 b
3.Slovensko220009:26 b
4.USA310029:113 b
5.Francúzsko201014:72 b
6.Nemecko200113:81 b
7.Maďarsko200022:110 b
8.Bielorusko300035:200 b

Pred zápasom - Dva zápasy, dve víťazstvá, šesť bodov a presvedčivé skóre 9:2. Hokejisti Slovenska začali majstrovstvá sveta v Rusku úspešne.

Tretí zápas v rámci B-skupiny odohrajú v petrohradskom Športovom paláci Jubilejnyj v utorok proti Nemecku. Stretnutie sa začína o 15.15 hod.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»Reprezentácie»Slováci absolútne nezvládli zápas s Nemeckom a prehrali 1:5