Slováci opäť zlyhali, Bielorusi otočili z 0:2 a vyhrali 4:2

Anton Gavrus strieľa gól do siete Júliusa Hudáčka.
Anton Gavrus strieľa gól do siete Júliusa Hudáčka. (Autor: TASR)
Sportnet|10. máj 2016 o 21:36

Slováci zaznamenali druhú prehru na šampionáte. V skupine ich čakajú už len zápasy s favoritmi - Kanadou, Fínskom a USA.

MS v hokeji 2016 - B-skupina (Petrohrad):

Slovensko - Bielorusko 2:4 (0:0, 2:0, 0:4)

Góly: 21. A. Sekera (Réway, M. Daňo), 37. T. Jurčo (Juraj Mikuš, L. Hudáček) - 43. Gotovec (Lisovec), 49. Gavrus (Gotovec, Kovyršin), 55. Stepanov (Lisovec), 58. Linglet (G. Platt, Lisovec)

Vylúčení: 6:7 na 2 min, presilovky: 1:0, oslabenia: 0:0, rozhodovali: Gofman (Rus.), Rantala - Suominen (obaja Fín.), Kilian (Nór.)

Slovensko: J. Hudáček - Meszároš, Sersen, Marinčin, Sekera, Graňák, Mikuš, Švarný - Daňo, Réway, Bakoš - Jurčo, Viedenský, L. Hudáček - Dravecký, Marcinko, Bartánus - Cehlárik, Šťastný, Lušňák - Skalický

Bielorusko: Kovaľ - Ustinenko, Gotovec, Jevenko, Lisovec, Henkeľ, Ďukov, Korobov - Demkov, Kitarov, N. Komarov - Stepanov, Gavrus, Kovyršin - S. Kosticyn, Kaľužnyj, A. Kosticyn - Linglet, Stas, G. Platt - Pavlovič

PETROHRAD. Slovenskí hokejisti nezvládli na MS v Rusku stredajší dôležitý zápas. Bielorusku podľahli 2:4. Po dvoch tretinách pritom viedli 2:0, no tretiu časť absolútne nezvládli a za pätnásť minút inkasovali štyri góly.

Výrazne si skomplikovali cestu za postupom do štvrťfinále.

Zverencov Zdena Cígera čaká dvojdňová pauza a po nej v sobotu o 19.15 SELČ suverénna Kanada. Bielorusi nastúpia o deň skôr v rovnakom čase proti Nemecku.

Slováci nezvládli ani zápas s Bieloruskom: fotogaléria

11.5.2016

Hlasy po zápase:

/zdroj: SITA/

Zdeno Cíger, tréner SR: "Hrali sme dobre dve tretiny, ale potom sme sa začali báť o výsledok. Súper bol agresívnejší. Keď Bielorusi strelili prvý gól, dostali nás pod tlak. Stratili sme veľa pukov a to nás stálo výsledok.“

Dave Lewis, tréner Bieloruska: "Náš tím veľmi dobre bojoval. Po troch prehrách sme museli zabodovať. Slováci tiež hrali dobre, v druhej časti nám narobili množstvo problémov. Chceli sme udrieť v tretej tretine, keďže Slováci hrali zápas aj v utorok a museli byť unavení. To sa nám podarilo.“

Online prenos

Je koniec. Hokejisti Slovenska po prehre s Nemeckom nezvládli ani súboj proti Bielorusku. Po dvoch tretinách pritom viedli 2:0. Výrazne si tak skomplikovali boj o postup do štvrťfinále.

58. min - A je zrejme vybavené. Nevysvetliteľný výbuch našich hokejistov v tretej tretine trestajú Bielorusi štvrtým gólom. Po prečíslení dvoch proti jednému prihral Platt Lingletovi a je to 2:4.

55. min - Opäť totálny výbuch našich hokejistov a razom prehrávame. Stepanov si nakorčuľoval do pásma a z pravého kruhu prekonal Hudáčka.

54. min - Dve strely - to je ofenzívna štatistika našich hokejistov v tretej tretine. Zo skvelo rozohraného zápasu je dráma. Včera viedli Slováci nad Nemcami a prehrali 1:5, dnes neudržali dvojgólové vedenie po dvoch tretinách.

49. min - Naši hokejisti opäť prepadli, Gotovec prihral do jazdy Gavrusovi, ktorý pohybom oklamal jedného z našich obrancov a prestreľuje Hudáčka. Je vyrovnané. Gól padol pri hre štyroch proti štyrom, keďže Bielorusi predtým dostali trest za príliš veľa hráčov na ľadovej ploche.

48. min - Bielorusov gól nakopol a sú jednoznačne aktívnejší. Naši neukázali vôbec nič, v tejto tretine ešte neohrozili Kovaľa. Hudáček musel zasahovať už šesťkrát. A navyše sa budeme musieť brániť v početnej nevýhode.

45. min - A ďalšia rana pre náš tím. Už včera odletel z dejiska šampionátu Tomáš Hrnka a dnes opúšťa ľad na nosidlách Michal Sersen. Ktovie, ako to s ním bude a či do turnaja ešte vôbec zasiahne.

43. min - Tak ešte nič nemáme vyhrané. Bielorusi sa aj v úvode tretej tretiny usadili v útočnom pásme a znižujú stav stretnutia na 1:2. Presadil sa Kirill Gotovec, ktorý z ľavého kruhu prestrelil Hudáčka.

42. min - Súbežne s týmto zápasom sa hrá aj duel A-skupiny a tam je priebeh mimoriadne zaujímavý. Švajčiari viedli nad Lotyšskom po polovici zápasu už 3:0, ale ich súper dokázal do konca druhej tretiny stav vyrovnať.

Tretia tretina sa začala.

II. tretina

Druhá tretina sa skončila. Bielorusi v jej závere poriadne pritlačili a naši sa museli brániť, ale aj vďaka Hudáčkovi si udržali dvojgólové vedenie.

37. min - Ďalšiu presilovú hru sme síce nevyužili, ale po jej skončení sme udržali útočné pásmo. Mikuš si nakorčuľoval medzi kruhy a jeho strelecký pokus parádne tečoval Tomáš Jurčo, ktorý tak zaznamenáva svoj druhý gól na šampionáte rovnakým spôsobom ako prvý.

33. min - Táto tretina z hľadiska streľby nie je príliš pestrá. Mužstvá bojujú, ale málo strieľajú a ohrozujú súperovho brankára. Kovaľ a ani Hudáček nemali až toľko práce. Pomer pokusov v tejto časti hry je aktuálne 6-2.

30. min - Hrali sme v početnej výhode, ale na rozdiel od predchádzajúcej sa nám túto využiť nepodarilo. Štatistika vylúčení po polovici duelu nie je príliš pozitívna - rozhodca udelil už osem dvojminútových trestov.

Štatistika zo zápasu Slovensko - Bielorusko po polovici duelu.
Štatistika zo zápasu Slovensko - Bielorusko po polovici duelu. (Autor: IIHF)

28. min - Július Hudáček bol takmer osem minút v druhej tretine bez zákroku, čo pre brankára nie je úplne najlepšia situácia. Prvej príležitosti čelil pri prečíslení súpera dvoch proti jednému, po ktorom napokon zakončoval sám Stas.

25. min - Minimálne čo sa týka štatistiky streleckých pokusov, máme nad Bielorusmi viac ako dvojnásobnú prevahu. Kovaľ čelil už trinástim pokusom, Hudáček zatiaľ iba šiestim, v tejto časti hry však ani jednému.

21. min - A už v 47. sekunde druhej tretiny presilovku využívame a vyhrávame 1:0! Andrej Sekera opäť potvrdil, že je správnym kapitánom tohto výberu. Dostal puk na modrej čiare a prestrelil všetko, čo mu stálo v ceste.

Druhá tretina sa začala. Už po piatich sekundách budú hrať naši sedemdesiatšesť sekúnd dlhú presilovku o dvoch hráčov.

I. tretina

Prvá tretina sa skončila. Napokon ju mužstvá dohrávali v pomere štyroch proti štyrom, nakoľko sa previnil Geoff Platt. Slabá disciplína teda trápi nielen nás, ale aj Bielorusov. Na začiatku druhej tretiny navyše budeme hrať v početnej výhode, keďže v samom závere dostal trest Ďukov. To znamená, že keď sa po piatich sekundách vráti Daňo, čaká nás 76 sekúnd dlhá presilovka o dvoch hráčov.

19. min - Ak Zdeno Cíger potreboval, aby Marko Daňo v dnešnom zápase nastúpil, určite to nebolo preto, čo dnes predvádza. Za nedovolené bránenie opäť odchádza na trestnú lavicu a naši hokejisti sa budú musieť brániť.

16. min - Keď Marko Daňo nedohral zápas proti Francúzsku, Zdeno Cíger po jeho skončení s úsmevom povedal: "Nemá toľko faulovať."

Teraz ho však zrejme nepochváli, pretože sa už dvadsať sekúnd po začiatku našej presilovky previnil nedovoleným zákrokom a je po našej početnej výhode.

15. min - Naši hokejisti si však aj v trojici počínali bravúrne. Bielorusi až príliš kombinovali a snažili si posunúť si puk do čo najlepšej pozície, takže Hudáčka častou streľbou neohrozovali. Stav zostáva nezmenený.

11. min - Teraz si naši hráči situáciu mimoriadne komplikujú. V krátkom priebehu dostávajú menší trest Július Hudáček a následne aj Tomáš Marcinko. Minútu a dvadsaťosem sekúnd budeme hrať v oslabení o dvoch hráčov.

10. min - Zatiaľ hráme veľmi spoľahlivo najmä v defenzíve. Aj keď sa Bielorusi dostanú do útočného pásma, dokážeme ich od puku odzbrojiť. I preto si Július Hudáček pripísal zatiaľ iba jediný zákrok.

6. min - V dnešnom zápase premiérovo na tohtoročnom šampionáte nastupuje aj Pavol Skalický. Prispelo k tomu zranenie Tomáša Hrnku, ktorému po náraze súpera v súboji s Nemeckom vyskočilo rameno a už odcestoval domov.

5. min - Naši sú zatiaľ strelecky aktívnejší. Hudáček zasahoval iba raz, Kovaľ si teraz pripísal už štvrtý zákrok. Z pravého kruhu strieľal Réway, ale bieloruský brankár puk bez väčších ťažkostí vyrážačkou vyrazil vedľa brány.

3. min - Prvú strelu v zápase si vypracovali naši, Kovaľ však po strele Bakoša nemal žiadne problémy. Na opačnej strane sa za bránou Kovyršin zbavil Marinčina a našiel Demkova, ktorý zakončil iba do Hudáčka.

Zápas sa začal.

Pred zápasom

Fanúšikovia prichádzajú na zápas Slovensko - Bielorusko: fotogaléria

11.5.2016

Pred zápasom - Približne šesťdesiatjeden percent čitateľov našej stránky verí, že slovenskí hokejisti odčinia zaváhanie zo zápasu proti Nemecku a s Bieloruskom vyhrajú duel v riadnom hracom čase a získajú tri body.

Asi tridsať percent si myslí, že zverenci Zdena Cígera opäť neuspejú a tešiť sa bude súper. Zvyšok očakáva, že sa v stretnutí v riadnom hracom čase nerozhodne a víťaza určí predĺženie. V ňom o čosi viac dôverujú Slovákom.

Pred zápasom - Slováci sa stretli s Bieloruskom aj na vlaňajšom svetovom šampionáte v Česku. V základnej skupine pod vedením Vladimíra Vůjtka zdolali súpera 2:1 po predĺžení. Dvakrát sa presadil obranca Andrej Meszároš.

Celkovo v doterajšej histórii odohrali Slováci s Bieloruskom tridsať vzájomných zápasov. Vyhrali osemnásť. Jedenkrát remizoval a jedenásť duelov prehrali. Celkové skóre hovorí v prospech Slovákov - 83:51.

"Majú dve silné päťky, ktoré im môžu rozhodovať zápasy. Ďalšie dve sú už výkonnostne trochu nižšie. Na tom musíme postaviť našu taktiku - snažiť sa zabrzdiť ich elitné dve formácie," povedal pre TASR obranca Ivan Švarný.

Pred zápasom - Do bránky pôjde Július Hudáček, ktorý v 44. minúte duelu proti Nemecku nahradil po štyroch inkasovaných góloch Branislava Konráda. Ani on si však čisté konto neudržal - v 55. minúte ho prekonal Dominik Kahun.

Dominik Kahun (vpravo) strieľa piaty gól Nemecka.
Dominik Kahun (vpravo) strieľa piaty gól Nemecka. (Autor: TASR)

Zdeno Cíger verí, že proti Bielorusom predvedie jeho tím oveľa lepší výkon ako proti Nemcom. „Uvidíme, ako sa s tým vyrovnajú hráči na ľade. My preto robíme všetko, máme nachystané nejaké veci týkajúce sa taktiky," ozrejmil.

"Vieme, čo máme robiť, len to musíme vydržať celý zápas a byť disciplinovaní."

Pred zápasom- Na rozdiel od Slovákov, ktorých súboje s favoritmi B-skupiny, ešte čakajú, Bielorusi nastúpili už proti všetkým. Okrem Kanady (0:8) prehrali aj s USA (3:6) a Fínskom (2:6). „Mali sme silné tretiny, ale to nestačí na to, aby ste mohli vyhrať zápas. Výpadky nás pripravili o lepšie výsledky,“ tvrdí tridsaťročný útočník Bieloruska Geoff Platt, ktorý je rodákom z Kanady.

„Stále myslíme na postup do štvrťfinále. Máme za sebou len tri zápasy proti súperom, s ktorými sa body získavajú ťažko. Očakávali sme, že budeme v takejto situácii. Teraz sa musíme dať dokopy, prichádzajú najdôležitejšie súboje,“ dodáva.

„Musíme nájsť spôsob, ako hrať sústredene celých šesťdesiat minút, lebo Slovensko bude ťažký súper."

Pred zápasom - Bielorusom sa zatiaľ v Rusku absolútne nedarí. Prehrali všetky tri zápasy a figurujú na poslednom mieste B-skupiny. Dostali totiž až dvadsať gólov. Z toho osem im naposledy uštedrila Kanada.

Pred zápasom - Proti Bielorusku znovu nastúpi útočník Marko Daňo. Pred zápasom s Nemeckom sa pritom objavili informácie, že pre zranenie slabín vynechá minimálne dve stretnutia. V utorok ho v prvej formácii nahradil Vladimír Dravecký, na jeho miesto zasa nastúpil prvý raz na turnaji Peter Cehlárik. A strelil jediný gól Slovákov.

„Pôjdem hrať. Uvidím, koľko ma to pustí. Teraz som sa cítil v pohode a verím, že sa to nezmení a odohrám celý zápas," vysvetľoval Daňo po stredajšom rannom rozkorčuľovaní. „Lekári mi povedali, že rozhodnutie je na mne,“ doplnil.

„Ešte ráno to vyzeralo, že Marko nenastúpi, ale potrebujeme ho. Chceme do zápasu dať všetko, stále je šanca, aby sme zamotali situáciu v skupine a išli ďalej. On nám v tom musí pomôcť a som rád, že sa tak rozhodol,“ reagoval Cíger.

Pred zápasom - Ak chcú Slováci zabojovať o postup do štvrťfinále, mali by Bielorusko zdolať. Potom ich čakajú už len stretnutia s veľkými favoritmi – s Kanadou, Fínskom a USA. "Bude to pre nás asi najdôležitejší duel v skupine," myslí si obranca Juraj Mikuš podľa agentúry SITA.

Juraj Mikuš (vľavo) sa pokúša zabrániť v šanci Philipovi Gogullovi z Nemecka.
Juraj Mikuš (vľavo) sa pokúša zabrániť v šanci Philipovi Gogullovi z Nemecka. (Autor: TASR)

„Vieme, čo máme robiť. Treba odovzdať všetko, čo v nás je. Musíme hrať od prvej do poslednej minúty aktívny hokej. Nemôžeme brániť proti súperom, proti ktorým máme tvoriť hru,“ myslí si podľa RTVS Martin Réway.

„Musíme zlepšiť pohyb, udržať sa na puku. Proti Nemcom sme ho len odhadzovali. Potrebujeme sa presadiť jeden na jedného, ísť do súbojov. To v utorok nebol schopný nikto urobiť,“ doplnil tréner Zdeno Cíger.

Pred zápasom - Slováci si aj napriek prehre s Nemeckom udržali tretie miesto v skupine. Na dvojicu favoritov Kanadu a Fínsko strácajú tri body.

1.Kanada3300020:29 b
2.Fínsko3300014:59 b
3.Slovensko3200110:76 b
4.Francúzsko3110110:95 b
5.Nemecko310118:94 b
6.USA310029:113 b
7.Maďarsko300034:170 b
8.Bielorusko300035:200 b

"Taký výkon, ako sme podali proti Nemcom, je na medzinárodnom turnaji, kde treba na ľade nechať dušu a srdce, neprijateľný," hneval sa v utorok kapitán národného tímu Slovenska Andrej Sekera.

"Neviem, čo sa stalo. Akoby sme nevládali. Pritom to bol iba náš tretí zápas na šampionáte. Nerozumiem tomu. Súper bol vo všetkom lepší," tvrdil v rozhovore pre RTVS útočník Martin Réway.

Pred zápasom - Zverenci Zdena Cígera v utorok nestačili na Nemecko. Po zbabranej druhej a tretej tretine prehrali jasne 1:5.

Slováci pritom viedli po prvej tretine 1:0. Nemci stav stretnutia otočili troma gólmi v prostrednej časti hry. V poslednej dvadsaťminútovke pridali ďalšie dva.

„Nezaslúžili sme si víťazstvo. Boli sme slabí vo všetkých činnostiach. Chýbali nám disciplína i chuť. Bolo vidieť, že Nemci chceli vyhrať viac než my,“ priznal ešte v utorok v štúdiu RTVS tréner Zdeno Cíger.

„Hrali ako o život. Vôbec nám nedali šancu. Fyzicky i korčuliarski sme boli slabí. Takto sa uspieť nedalo. Ani jeden náš hráč nebol schopný celoplošne niečo urobiť.“

Slováci nestačili na Nemecko: fotogaléria

10.5.2016

Pred zápasom - Tri zápasy, dve víťazstvá, jedna prehra a skóre 10:7. Hokejisti Slovenska v utorok nenadviazali na svoj skvelý úvod na majstrovstvách sveta v Rusku a prvý raz sa museli pred súperom skloniť.

Po necelých dvadsiatich štyroch hodinách ich čaká ďalší súboj, na šampionáte už štvrtý v poradí. V stredu od 15.15 hod ich v petrohradskom Športovom paláci Jubilejnyj čaká reprezentačný tím Bieloruska.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»Reprezentácie»Slováci opäť zlyhali, Bielorusi otočili z 0:2 a vyhrali 4:2