Slováci pozitívne prekvapili. Odohrali výborný zápas a zdolali Rusko 2:1

Róbert Mak.
Róbert Mak. (Autor: TASR)
Sportnet, TASR|30. mar 2021 o 17:00

Reprezentanti si pripísali prvé víťazstvo.

Kvalifikácia MS 2022

Slovensko - Rusko 2:1 (1:0)

Góly: 39. Škriniar, 74. Mak - 71. Fernandes

ŽK: Hromada - Žemaletdinov, Dzjuba

Rozhodovali: Del Cerro Grande - Yuste, Barbero (Šp.)

Zostavy:

SR: Kuciak - Pekarík (90.+ Pauschek), Šatka, Škriniar, Hubočan - Kucka, Hromada (61. Hrošovský) - Koscelník, Duda, Mak (76. Ďuriš) - Schranz (90.+ Strelec)

Rusko: Šunin - Fernandes, Semjonov, Džikija, Kudrjašov - Golovin, Ozdojev, Kuzjajev - Žemaletdinov (58. Mirančuk), Dzjuba, Žirkov (46. Mostovoj, 65. Sobolev)

TRNAVA. Slovenská futbalová reprezentácia zvíťazila v treťom kvalifikačnom zápase o postup na MS 2022 nad doterajším lídrom skupiny z Ruska 2:1.

V Trnave sa o slovenské góly postarali Milan Škriniar a Róbert Mak. Za hostí skóroval Mário Fernandes.

Rusi spadli na druhé miesto H-skupiny. O skóre vedú Chorváti, ktorí v utorok zdolali Maltu 3:0.

Zverenci trénera Štefana Tarkoviča sú jediní bez prehry a v tabuľke sú tretí.

V troch marcových zápasoch získali päť bodov, keď predtým remizovali na Cypre (0:0) a doma s Maltou (2:2).

Kvalifikácia pokračuje až v septembri, Slováci nastúpia postupne v Slovinsku, privítajú Chorvátsko a Cyprus.

Štefan Tarkovič, tréner Slovenska: "Bolo to o správnom prístupe, hráči si vstúpili do svedomia a som rád, že sa mužstvo začína zžívať. Predsa, chýbajú nám vodcovia, tím sa tvorí odznova a hráči si musia vybudovať vzťahy. Som rád, že na oprávnenú kritiku reagovali takýmto spôsobom. Dnes môžeme byť plní eufórie, ale musíme si zanalyzovať aj nevydarené zápasy."

Stanislav Čerčesov, tréner Ruska: "Slovákov sme nepodcenili. Vedeli sme, že majú dobrých hráčov a silné štandardné situácie. Po jednej sme aj inkasovali. Je to súper na našej úrovni. Sme sklamaní. Ani jeden zápas nie je jednoduchý, dnes malo Slovensko aj šťastie. Skupina je a bude vyrovnaná, každý zápas bude ťažký a každý s každým môže vyhrať."

Tabuľka H-skupiny

ONLINE PRENOS: Slovensko - Rusko (futbal, kvalifikácia, MS vo futbale 2022, NAŽIVO, LIVE, stream, video, dnes, utorok)

Kvalifikácia MS (Európa) Skupina H 2020/2021
30.03.2021 o 20:45
Slovensko
2:1
(1:0, 1:1)
90+5 minúta
Ukončený
Rusko
Prehľad
Góly: 38. Škriniar, 74. Mak – 71. Mário Fernandes. ŽK: 45+3. Hromada (SVK) – 17. Žemaletdinov (RUS), 32. Dzjuba (RUS). Rozhodca: del Cerro Grande – Yuste, Barbero (ESP).
Prenos
To je odo mňa z tohto zápasu všetko. Ďakujem vám za pozornosť a prajem pekný zvyšok večera.
Situácia v kvalifikačnej skupine H sa dnešnými výsledkami poriadne zamotala. Chorvátsko sa domácou výhrou 3:0 nad Maltou dostalo so 6 bodmi do čela skupiny o skóre pred druhé Rusko. Tretie Slovensko má 5 bodov a je jediným neporazeným tímom skupiny. Štvrtý Cyprus sa vďaka dnešnej výhre 1:0 nad Slovinskom dostal so 4 bodmi na 4. miesto, naopak Slovinci prehrali druhýkrát za sebou a s 3 bodmi sú piati. Posledná Malta má 1 bod, ktorý získala za remízu na Slovensku.

Táto kvalifikačná skupina bude pokračovať 1. septembra zápasmi Rusko – Chorvátsko, Slovinsko – Slovensko a Malta – Cyprus.
Štatistiky zápasu:

Držanie lopty: 41 % : 59 %.
Strely na bránu: 4:4.
Strely mimo: 2:4.
Rohy: 2:2.
Ofsajdy: 2:1.
Fauly: 7:14.
Slovenskí futbalisti vstúpili do druhého polčasu výrazne aktívnejšie, ako hrali v prvom dejstve a v jeho prvej polovici nedovolili Rusom, ktorí boli smerom dopredu úplne bezzubí, prakticky nič. Zbornej výrazne pomohol príchod Soboleva, po ktorom si začali vytvárať gólové príležitosti a nakoniec sa podarilo Máriovi Fernandesovi vyrovnať dorážkou Kuzjajevovej strely. Pre Rusov ale tento gól nezačal ani obrat a nepriniesol ani bodový zisk, víťazný gól totiž už zhruba o tri minúty strelil po peknej individuálnej akcii Róbert Mak. Hostia mali v závere ešte ďalšie dve veľké gólové príležitosti, Dzjuba ale svojou hlavičkou bránu netrafil a Sobolevovi loptu vyrazil skvele chytajúci brankár Dušan Kuciak. Po záverečnom hvizde hlavného rozhodcu tak na trávniku vypukla veľká radosť slovenských reprezentantov, ktorí po dvoch remízach s outsidermi vydreli prvé a veľmi dôležité kvalifikačné víťazstvo.
90+5
Koniec zápasu.
90+5
Golovinov center zo štandardky slovenská obrana odvrátila naspäť ku Golovinovi, ktorý už nákopom z hry našiel na zadnej tyči Dzjubu. Ten chcel vrátiť loptu na spoluhráčov do stredu šestnástky, odkiaľ ju ale naši obrancovia odkopli.
90+4
Slováci sa zatiahli k vlastnému pokutovému územiu. Rusi po faule Kucku na Ozdojeva získali priamy kop z pravej strany útočnej polovice.
90+3
Duda potom zakončil túto slovenskú útočnú akciu strelou spoza šestnástky, jeho pokus ale skončil vysoko nad Šuninovou bránou. Rusi okamžite rozohrávajú.
90+2
Ďuriš si spracoval pred šestnástkou loptu a posunul ju na pravé krídlo na striedajúceho Koscelníka. Ten si ju posunul do šestnástky a prihral ju do druhej vlny na Dudu, ktorý však trafil len jedného z ruských obrancov.
90+2
changeStriedanie v tíme Slovensko: z ihriska odchádza Peter Pekarík, prichádza Lukáš Pauschek.
90+2
changeStriedanie v tíme Slovensko: z ihriska odchádza Ivan Schranz, prichádza Dávid Strelec.
90
Bude sa hrať ešte päť minút.
89
Ošetrovanie Hubočana trochu zdržalo hru. Medzitým chystá slovenská striedačka dvojité striedanie.
88
Ruský tlak po krátkom prerušení pokračuje. Hubočan odkopol na pravom krídle loptu Máriovi Fernandesovi, ktorý loptu potom hodil z autu do šestnástky na Džikiju. Hubočan sa s ruským hráčom zrazil a musí byť ošetrený.
87
importantDžikijov oblúčik do šestnástky predĺžil hlavou na Soboleva Dzjuba, opäť ale dobre vybehol brankár Kuciak, ktorý loptu letiacu na striedajúceho ruského útočníka Soboleva vyrazil.
86
Slovákom sa ale v posledných minútach nedarí loptu podržať na svojich kopačkách a rýchlo sa vrátila na kopačky Rusov. Tí môžu stupňovať s blížiacim sa záverom zápasu svoj tlak.
85
Gólman zbornej rozohral presne na spoluhráčov a tí opäť prešli do postupného útoku. Po niekoľkých prihrávkach sa ho rozhodol ukončiť nákopom do šestnástky na Dzjubu Kudrjašov, vysoká lopta však skončila v rukách Dušana Kuciaka.
84
Rusi vysokým presingom donútili Slovákov k nepresnej rozohrávke. Kucka len odkopol hrací predmet na útočnú polovicu, kde sa k nej dostal ako prvý brankár hostí Šunin.
83
83
importantMário Fernandes našiel centrom z pravej strany na zadnej tyči Dzjubu, ktorý nikým neobsadený hlavičkoval k vzdialenejšej tyči. Bránu ale tesne netrafil a našťastie pre Slovákov nedokázal loptu zasiahnuť ani dobiehajúci Golovin.
82
Rusi sa po obnovení hry vrátili na slovenskú polovicu ihriska. V tejto chvíli opäť prebieha ich postupný útok.
81
Milan Škriniar ešte zostal ležať na trávniku a musí byť ošetrený. Hra je teraz prerušená.
80
Sobolev sa zrazil vo vzdušnom súboji so Škriniarom, ktorý spadol na rameno. Za odrazenou loptou sa tlačil Dzjuba, tomu však hrací predmet odkopol Šatka.
79
Ozdojevovu kolmicu zastavil Škriniar. Ten nerozohral presne, našťastie mu ale pomohli hostia, keď na ďalšiu prihrávku za obranu vybiehal Dzjuba z ofsajdu.
78
Strela ale od Rusov neprišla. Po malej domov od Škriniara presne rozohral brankár Kuciak na spoluhráčov v strede poľa.
77
Ruskí futbalisti sa snažia dostať sa do tlaku. Teraz sa im podarilo usadiť sa na útočnej polovici, loptu si ale zatiaľ posúvajú okolo pokutového územia slovenskej reprezentácie.
76
changeStriedanie v tíme Slovensko: z ihriska odchádza Róbert Mak, prichádza Michal Ďuriš.
75
Rusi sa okamžite dostali k útočnej akcii. Golovin si spracoval pas na ľavé krídlo, lopta mu ale odskočila a nepresným centrom ju poslal za Kuciakovu bránu.
74
74
goalSlovensko dalo gól!
Naši reprezentanti rýchlo odpovedajú na inkasovaný gól a znovu sa dostávajú do vedenia! Hubočan prihral loptu na ľavú stranu ruskej šestnástky na RÓBERTA MAKA, ktorý si ju naviedol okolo trojice ruských obrancov na os ihriska a takmer z hranice pokutového územia ju poslal strelou po zemi k pravej tyči Šuninovej brány.
73
Slováci sa po inkasovanom góle dostali na útočnú polovicu a postupnou kombináciou sa približujú k pokutovému územiu Ruska.
71
71
goalRusko dalo gól!
Je vyrovnané! Mirančukov center sklepol Dzjuba do druhej vlny na Kuzjajeva, ktorého strelu reflexívne vyrazil nohou brankár Kuciak. Lopta sa ale dostala k MÁRIOVI FERNANDESOVI, ktorý ju pohotovo dorazil okolo sediaceho slovenského brankára do siete.
70
Sobolev prepustil prihrávku z pravého krídla na Dzjubu, ktorý bol ale zdvojený a k strele sa nedostal. Slováci potom dostali hrací predmet na ruskú polovicu ihriska.
69
Schranzovi odskočila v ruskom pokutovom území lopta pri spracovávaní prihrávky, Rusi ale kvôli nepresným prihrávkam nemohli vyraziť do otvorenej obrany. Slováci sa bleskurýchlo zoradili do obranného postavenia.
68
Kuciak vykopol loptu do stredu poľa, kde sa dostala k Pekaríkovi. Ten založil slovenský postupný útok, ktorým sa naši hráči dostali k ruskej šestnástke.
67
Rusi sa v posledných minútach dostávajú do tlaku. Mirančukov center z ľavého krídla Slováci odhlavičkovali z vlastnej šestnástky k Máriovi Fernandesovi, ktorý loptu nepresným nákopom poslal za bránkovú čiaru.
66
importantSlovákom sa nepodarilo odkopnúť loptu po centri z pravého krídla a po spätnej prihrávke do šestnástky sa k nej tlačil Dzjuba. Dobre ale zareagoval brankár Kuciak, ktorý ju pohotovým vybehnutím doslova zobral Dzjubovi z nôh.
65
changeStriedanie v tíme Rusko: z ihriska odchádza Andrej Mostovoj, prichádza Alexandr Sobolev.
65
Koscelník sa zmocnil lopty v strede poľa a potiahol ju po pravom krídle k šestnástke. Jeho center bol zablokovaný do autu.
64
Ozdojevov center z ľavej strany odkopol do autu Škriniar. Po autovom vhadzovaní Rusov pokračuje ich postupný útok, ktorý sa Slovákom podarilo vytlačiť aspoň do stredu poľa.
63
Odrazenú loptu získali Rusi, ktorí dostali našich reprezentantov pod tlak. Loptu si prihrávajú okolo slovenského pokutového územia zo strany na stranu.
62
Rusi predvádzajú v tejto chvíli vôbec prvú dlhú postupnú kombináciu na útočnej polovici v druhom polčase. Džikija vysunul na ľavé krídlo Golovina, ktorý centroval do bránkoviska, Dzjuba ale na prednej tyči loptu zasiahnuť nedokázal.
61
changeStriedanie v tíme Slovensko: z ihriska odchádza Jakub Hromada, prichádza Patrik Hrošovský.
61
Mário Fernandes hľadal kolmicou na pravé krídlo rozbehnutého Ozdojeva, tento úmysel ale dobre prečítal Milan Škriniar, ktorý bol pri lopte ako prvý.
60
Pekaríkov center ruská obrana odvrátila na ľavé krídlo k Makovi, ktorý si loptu navádzal pred šestnástkou hostí na strelu. Priestor sa mu ale neotvoril a o hrací predmet prišiel.
59
Rusi sa v druhom polčase ešte poriadne ani nedostali na útočnú polovicu, naopak opäť sa musia brániť postupnému útoku slovenského tímu.
58
changeStriedanie v tíme Rusko: z ihriska odchádza Rifat Žemaletdinov, prichádza Alexej Mirančuk.
57
importantKucka tvrdo vystrelil zo zhruba 30 metrov a jeho strela preletela tesne ponad brvno Šuninovej brány.
56
Kucka sa potom rozbehol po osi ihriska smerom k šestnástke Ruska a znovu ho fauloval Mostovoj. Makov nákop zo štandardky vrátil od zadnej tyče pred bránu Škriniar a Dzjuba nepochopiteľne vracal loptu k svojmu brankárovi. Napokon sa situáciu podarilo ruským obrancom vyriešiť.
55
Koscelník si na pravej strane chcel obhodiť Semjonova, ten ale loptu zastavil. Slováci ukazovali, že to bolo rukou, hra ale pokračovala ďalej.
54
54
Mak nakopol z priameho kopu loptu na zadnú tyč, kam si nabiehal Schranz. Pred ním loptu zrazil do rúk svojho brankára Šunina jeden z ruských obrancov.
53
Slovenský národný tím hrá v druhom polčase výrazne aktívnejšie smerom dopredu a opäť sa dostal na útočnú polovicu. Kuckovi pri spracovávaní lopty šliapol na nohu Mostovoj, naši tak budú mať štandardnú situáciu zhruba zo stredu útočnej polovice.
52
Mak sa dostal po ľavom krídle k ruskej šestnástke a prihrávkou do druhej vlny našiel na jej hranici Dudu. Tomu lopta pri spracovávaní trochu odskočila a potom ju chcel vrátiť Makovi, ktorý však bol v ofsajde.
51
Kombinácia Ruska skončila nepresnou kolmicou na ľavé krídlo na Kudrjašova, po ktorej skončil hrací predmet za bránkovou čiarou.
50
Dzjuba sklepol hlavou pred šestnástkou nákop Džikiju na Golovina, pred ním ale loptu odkopol Šatka. Hostia sa potom dostali k odrazenej lopte a usadili sa pri pokutovom území slovenského tímu.
49
Rusi vstúpili do druhého polčasu veľmi agresívne a tvrdými, ale čistými zákrokmi v strede poľa získali loptu pod svoju kontrolu. Rozohrávajúcich ruských obrancov vysoko napádajú naši hráči.
48
Slovenskí futbalisti loptu držia na svojich kopačkách, napádajúci Rusi ich ale vytlačili dozadu až k šestnástke. Brankár Kuciak potom nakopol loptu do stredu poľa.
47
Kucka vybojoval v strede poľa loptu v súboji so striedajúcim Mostovým, tento ruský hráč ale prakticky okamžite fauloval Dudu. Loptu nakopne na útočnú polovicu Peter Pekarík.
46
Výkop druhého polčasu mali Slováci. Hneď prišiel nákop našich obrancov do ruskej šestnástky, tam sa ale k lopte ako prvý dostal ruský brankár Šunin.
46
changeStriedanie v tíme Rusko: z ihriska odchádza Jurij Žirkov, prichádza Andrej Mostovoj.
46
Začal sa druhý polčas.
Druhý polčas sa začne približne o 21:51.
Ruský národný tím mal v prvom polčase územnú prevahu a po vyrovnanom vstupe do zápasu prebral iniciatívu. Slovenská obrana ale na rozdiel od prvého polčasu zápasu s Maltou fungovala takmer bezchybne. Smerom dopredu toho naša reprezentácia veľa nepredviedla a za celé prvé dejstvo vystrelila len raz, týmto pokusom však bola gólová hlavička Milana Škriniara, ktorá sa napokon stala jediným presným zásahom. Rusi po inkasovanom góle ešte zvýšili svoju útočnú aktivitu a v závere prvého polčasu mali svoju jedinú veľkú gólovú príležitosť, v tej ale hlavičku Mária Fernandesa chytil slovenský gólman Kuciak. Po prvom polčase má tak tretí kvalifikačný zápas slovenská reprezentácia dobre rozohraný a uvidíme, či dokáže tento zápas dotiahnuť do úspešného konca.

Štatistiky po 1. polčase:

Držanie lopty: 41 % : 59 %
Strely na bránu: 1:1
Strely mimo: 0:2
Rohy: 2:2
Ofsajdy: 0:0
Fauly: 7:8
45+5
Prvý polčas sa skončil.
45+4
Kuzjajev v súboji o loptu šliapol na nohu slovenskému kapitánovi Kuckovi. Pri tomto faule ešte zasiahol i Dudu, ktorý trochu kríva.
45+3
Golovinovi sa exekúcia tejto štandardnej situácie vôbec nevydarila a lopta skončila u nášho brankára Dušana Kuciaka. Ten ju vykopol do stredu poľa.
45+3
yellowCardŽltú kartu za podrazenie Žemaletdinova dostáva Jakub Hromada (Slovensko). Priamy kop pre Rusko.
45+2
Žirkov fauloval v hlavičkovom súboji v strede poľa Kucku. Slováci sa lopty po rozohrávke faulu rýchlo zbavili a Hromada musel podraziť rozbehnutého Žemaletdinova.
45+1
Ruský tlak sa s blížiacim sa záverom prvého polčasu stupňuje. Rusi rozohrali roh nakrátko a Golovin hľadal ďalším centrom zľava na zadnej tyči Dzjubu. Ten sa k tomuto nákopu nedostal.
45
Nadstavený čas sú štyri minúty.
44
44
importantPrvá veľká gólová príležitosť Rusov! Golovin si na ľavej strane narazil loptu s Kudrjašovom a nacentroval do stredu slovenského pokutového územia na neobsadeného Mária Fernandesa. Ten však na rozdiel od Škriniarovej gólovej hlavičky nedokázal loptu umiestniť a s jeho pokusom takmer do stredu brány si Dušan Kuciak poradil.
43
Zborná sa prekombinovala na útočnú polovicu, nedostáva sa však do blízkosti slovenského pokutového územia. Slovenská obrana funguje v prvom polčase bezchybne.
42
Schranz vystihol Džikijovu prihrávku, sám však loptu rýchlo vrátil Rusom. Tí hneď nakopli hrací predmet na Dzjubu, ktorý ale znovu prehral súboj so Škriniarom.
41
Rusi zvýšili po inkasovanom góle svoju aktivitu a Slovákom vôbec nepožičiavajú loptu. Teraz si ju však prihrávajú len v strede poľa alebo na vlastnej polovici.
40
Hráči v červených dresoch sa postupne dostali k šestnástke našej reprezentácie. Pred ňou sa dostal k lopte Ozdojev, ktorý ju tvrdou strelou poslal na tribúnu za Kuciakovou bránou.
39
Rusi sa hneď pokúsili odpovedať svojím útokom, nepresný nákop na Dzjubu ale odkopol do stredu poľa brankár Kuciak. Tam sa hrací predmet dostal na kopačky obrancov zbornej.
38
38
goalSlovensko dalo gól!
Naši hráči otvárajú skóre! Mak nacentroval od rohovej zástavky zhruba na penaltový bod, kde si najvyššie vyskočil neobsadený MILAN ŠKRINIAR a stopér Interu Miláno prudkou hlavičkou nasmeroval loptu k pravej tyči Šuninovej bránky.
37
Makov center z priameho kopu Rusi odvrátili do bezpečia a ruský gólman Šunin vyboxoval i nákop Kucku. Lopta ale zostala na kopačkách našich futbalistov a Koscelníkovi musel na pravom krídle odkopnúť loptu na roh Žirkov.
36
Škriniar si vymenil loptu spolu s brankárom Kuciakom a rozohral na spoluhráčov v strede poľa. Hromada sa potom rozbehol smerom k ruskej šestnástke a Ozdojev ho podrazil. Štandardka z ľavej strany útočnej polovice pre Slovensko.
35
Napokon bola snaha Rusov úspešná a hostia získali loptu, prakticky okamžite však o ňu prišli. Koscelník si nabehol za nákopom na pravé krídlo, odtiaľ ale loptu veľmi vysokým centrom poslal do autu na opačnej strane.
34
Naši hráči sa snažia o postupnú rozohrávku od obrancov, ruský vysoký presing im ale naďalej robí obrovské problémy. Loptu si tak Slováci prihrávajú len na vlastnej polovici.
32
yellowCardŽltú kartu za šliapnutie na nohu Hromadu dostáva Arťom Dzjuba (Rusko).
32
Dzjuba stratil loptu na útočnej polovici a potom zozadu šliapol na nohu Hromadovi, ktorý mohol bežať do rýchleho protiútoku. Pritom sa však zrejme zranil a musí byť ošetrený spolu s Hromadom.
31
Duda so Schranzom vyrazili do vysokého napádania a donútili Rusov k malej domov na brankára Šunina, ktorý musel loptu odkopnúť aspoň do autu. Slovenskí hráči potom zacúvali na vlastnú polovicu, kde sa snažia rozohrať cez napádajúcich Rusov.
30
Mak nacentroval od rohovej zástavky na zadnú tyč na Kucku, ktorý loptu vrátil na prednú tyč. Tam v hlavičkovom súboji fauloval Schranz.
29
Dzjuba sa dostal k lopte pred šestnástkou Slovenska a chcel si obhodiť Pekaríka, loptu si ale predkopol priďaleko a nakoniec ju získali Slováci. Tí preniesli guľatý nezmysel na útočnú polovicu, kde zazmätkoval Semjonov a nepresnou malou domov daroval našim hráčom rohový kop.
28
Ošetrovaným hráčom bol Mário Fernandes, ktorý sa však po krátkej pauze vrátil na hraciu pauzu. Brankár Kuciak nakopol loptu na ľavé krídlo, odtiaľ však hrací predmet odkopol do stredu poľa na svojich spoluhráčov práve Mário Fernandes.
27
Po tejto štandardke zostal opäť na trávniku ležať jeden z ruských hráčov a opäť je tak hra prerušená kvôli ošetreniu hráča hosťujúceho tímu.
26
Rusi získali prvý rohový kop, ktorý rozohral centrom do šestnástky Golovin. Jeho nákop sa odrazil od hráčov v súboji na prednej tyči do bránkoviska, kde napokon skončil v rukách brankára Kuciaka.
25
Rusi zacúvali s loptou na vlastnú polovicu a po malej domov si zahral aj brankár Šunin. Semjonov tentoraz na nič nečakal a nepresným nákopom na pravé krídlo na Žemaletdinova poslal loptu za bránkovú čiaru.
24
Džikija odišiel za autovú čiaru a vrátil sa do hry. Ani on a ani Duda nedostali žltú kartu a hra pokračuje prakticky tam, kde skončila – kombináciou ruských futbalistov.
23
Duda zasiahol po odohraní lopty rukou do zátylku Džikiju. Ten sa po ňom ešte ohnal a až potom zostal ležať na trávniku, takže musí byť ošetrený.
22
Rusi sa postupne dostali až k slovenskej šestnástke. Ozdojevov center zľava sa snažil Dzjuba chrbtom k bráne sklepnúť pre spoluhráča, od lopty ho ale odtlačili slovenskí obrancovia.
21
Kuzjajev tvrdým súbojom v strede poľa získal loptu pre Rusov, ktorí sa rýchlo vrátili na útočnú polovicu. Slováci sa v posledných minútach začínajú dostávať pod tlak kombinujúcich Rusov.
20
Mário Fernandes si nabehol na prihrávku Golovina na pravé krídlo, súboj s ním ale opäť vyhral Hubočan, ktorý mu loptu odkopol do autu. Po autovom vhadzovaní Rusi zacúvali na vlastnú polovicu ihriska.
19
Modrí sa dostali svojou postupnou útočnou akciou na polovicu súpera, Rusi však dobrým presingom vytlačili našich futbalistov pred slovenskú šestnástku a po malej domov musel brankár Kuciak odkopnúť loptu k ruským obrancom.
18
Slovensku sa znovu nepodarilo podržať hrací predmet na svojich kopačkách. Ruskí obrancovia loptu rýchlo preniesli na ľavé krídlo na Golovina, ktorý nacentroval do bránkoviska na nabiehajúceho Dzjubu. Loptu včas chytil pripravený brankár Kuciak.
17
yellowCardPrvú žltú kartu dostáva za zásah rukou do tváre Hromadu Rifat Žemaletdinov (Rusko). Žemaletdinov nebude hrať v ďalšom zápase.
16
Po dobrom úvode zápasu sa ale našim hráčom nedarí v posledných minútach podržať loptu na svojich kopačkách a nepresnou rozohrávkou ju rýchlo odovzdali Rusom. Tí sa vracajú na útočnú polovicu.
15
Hubočan nedokázal odhlavičkovať loptu pred Máriom Fernandesom, potom ale guľatý nezmysel odkopom do pravého obrancu ruského tímu poslal za bránkovú čiaru.
14
Slovenská obrana ale zatiaľ funguje veľmi disciplinovane a opäť sa jej podarilo zastaviť útok Ruska. Schranz potom dostal prihrávku do blízkosti stredového kruhu, kde ale pri spracovávaní lopty fauloval Džikiju.
13
Rusi získali loptu na svoje kopačky a keďže ich Slováci nenapádajú, tak majú obrancovia zbornej možnosť rozohrať svoju postupnú útočnú akciu.
12
Hneď trojica hráčov dostala v strede poľa pod tlak Golovina, nakoniec sa ale ruský záložník ocitol na trávniku po faule Dudu. Hostia rýchlo rozohrali pasom na pravé krídlo na Žemaletdinova, ktorého center zablokoval Hubočan.
11
Slovenský tím tak môže odpovedať na predošlú aktivitu Rusov. Hráči v modrých dresoch si prihrávajú loptu na vlastnej polovici, Rusi ich totiž vysoko nenapádajú.
10
Ďalšia ruská rozohrávka postupného útoku bola úspešnejšia a zborná sa dostala na útočnú polovicu. Hubočan odhlavičkoval loptu pred nabiehajúcim si Máriom Fernandesom, lopta sa ale vrátila k Rusom a Slováci ju definitívne získali až po úspešnom súboji Škriniara s Dzjubom.
9
V strede poľa slovenský tím loptu nevybojoval, Rusi ju ale rýchlo nepresnou rozohrávkou vrátili našim obrancom. Za Škriniarovým nákopom si potom nabiehal Schranz, ktorý fauloval v súboji o loptu Semjonova.
8
Ruský útok následne po autovom vhadzovaní skončil faulom Dzjubu na Hubočana. Gólman Lechie Gdaňsk Dušan Kuciak odkopom z vlastnej polovice vráti loptu do hry.
8
Žemaletdinov potiahol loptu k šestnástke slovenského tímu, cez stred obrany sa ale nedostal. Máriovi Fernandesovi na pravom krídle potom odkopol loptu do autu Mak.
7
Koscelník vyhral hlavičkový súboj o Hubočanov nákop, lopta sa ale odrazila príliš ďaleko a v súboji o ňu potom na bránkovej čiare fauloval Kudrjašova.
6
Duda fauloval pri napádaní ruskej rozohrávky Ozdojeva. Rusi hneď rozohrali na opačnú stranu, Hubočan ale obral o loptu na pravej strane Mária Fernandesa a získal loptu na kopačky našich futbalistov.
5
Pekaríkov pas zastavil Golovin. Naši futbalisti sa potom dostali k šestnástke Ruska a Dudov center z pravého krídla napokon preletel cez celú šestnástku bez toho, aby loptu niekto zasiahol.
4
Slováci získali v strede poľa loptu a postupnou kombináciou sa dostali na útočnú polovicu. Hostia sa zoradili do obranného postavenia pred vlastnou šestnástkou.
3
Koscelník si spracoval na pravom krídle nákop z vlastnej polovice ihriska a centrom po zemi hľadal v šestnástke nabiehajúcich si Schranza a Dudu. Ani jeden z nich loptu nezasiahol.
2
Golovin z tejto vzdialenosti rovno vystrelil, namieril ale mimo pravej tyče Kuciakovej brány.
1
Výkop zápasu mali Rusi. Hostia okamžite nakopli loptu na ľavé krídlo na Žirkova, ktorý ju vybojoval pre svojich spoluhráčov a prenikajúceho Kuzjajeva zastavil zhruba v strede vlastnej polovice nedovoleným spôsobom Duda.
1
Stretnutie sa práve začalo.
Slovensko bude hrať v modrých dresoch, Rusko v červených.
Oba tímy práve vybiehajú na hraciu plochu, zápas sa tak o malú chvíľu po hymnách Ruska a Slovenska začne.
Cyprus v prvom dnešnom zápase tejto kvalifikačnej skupiny zdolal doma Slovinsko 1:0 a pripísal si na svoje konto svoju prvú výhru v kvalifikácii. Slovensko sa tak priebežne prepadlo na piate miesto tabuľky kvalifikačnej skupiny H.
Úvodné zostavy:

Slovensko: Kuciak – Pekarík, Šatka, Škriniar, Hubočan – Kucka (C), Hromada – Koscelník, Duda, Mak – Schranz.

Náhradníci: Greif – Pauschek, Haraslín, Greguš, Boženík, Strelec, Bero, Hrošovský, Holúbek, Suslov, Ďuriš.

Rusko: Šunin – Mário Fernandes, Semjonov, Džikija, Kudrjašov – Golovin, Ozdojev, Kuzjajev – Žemaletdinov, Dzjuba (C), Žirkov.

Náhradníci: Djupin, Luňov – Neustädter, V. Karavajev, Mostovoj, Da. Fomin, Sobolev, A. Zabolotnyj, Al. Mirančuk, Muchin, Jonov, Mirzov.

Rozhodca: del Cerro Grande – Yuste, Barbero (ESP).
importantTento zápas sa kvôli opatreniam na zamedzenie šírenia ochorenia COVID-19 bude hrať bez divákov.
Situácia v kvalifikačnej skupine H

Po dvoch kolách je na čele tejto skupiny Rusko, ktoré má ako jediné na konte plný počet bodov. Druhé Slovinsko a tretie Chorvátsko majú po troch bodoch so zhodnou bilanciou 1 výhra – 1 prehra. Slovensko je na štvrtom mieste s dvomi bodmi za dve remízy s outsidermi, ktorí sú v tabuľke pod ním. Piaty Cyprus a šiesta Malta majú po jednom bode, ktorý získali remízami so Slovenskom. Dnes sa okrem zápasu našej futbalovej reprezentácie s ruskou budú ešte hrať zápasy Chorvátsko – Malta (20:45) a Cyprus – Slovinsko (18:00).


Vzájomné zápasy

Vzájomná bilancia týchto dvoch národných tímov je úplne vyrovnaná – Slovensko i Rusko vyhrali po tri zápasy a ďalšie tri súboje skončili remízami. V zápasoch Slovenska a Ruska padalo pomerne málo gólov a doteraz vždy skončili maximálne jednogólovým rozdielom.

V súťažných zápasoch je o niečo lepšie Slovensko, ktoré z piatich súbojov o body proti Rusku vyhralo dva, remizovalo dva a len raz prehralo. Zatiaľ posledným zápasom proti Rusku bol súboj v skupine EURO 2016, v ktorom Slovensko po góloch Vladimíra Weissa ml. a Mareka Hamšíka vyhralo 2:1.

Prehľad vzájomných zápasov Slovenska a Ruska:
29. 5. 1994 (priateľský zápas): Rusko – Slovensko 2:1
8. 3. 1995 (priateľský zápas): Slovensko – Rusko 2:1
31. 5. 2000 (priateľský zápas): Rusko – Slovensko 1:1
4. 9. 2004 (kvalifikácia MS 2006): Rusko – Slovensko 1:1
12. 10. 2005 (kvalifikácia MS 2006): Slovensko – Rusko 0:0
7. 9. 2010 (kvalifikácia EURO 2012): Rusko – Slovensko 0:1
7. 10. 2011 (kvalifikácia EURO 2012): Slovensko – Rusko 0:1
26. 5. 2014 (priateľský zápas): Rusko – Slovensko 1:0
15. 6. 2016 (EURO 2016, skupina B): Rusko – Slovensko 1:2


Rusko

Ruskí futbalisti od domácich MS 2018, v ktorých sa dostali do štvrťfinále, zažívajú pomerne vydarené obdobie. Kvalifikáciu na EURO 2020 doslova preleteli, keď body stratili len pri dvoch prehrách so suverénnym Belgickom, zvyšných osem zápasov proti Škótsku, Cypru, Kazachstanu a San Marínu ale vyhrali. Aj minuloročnú Ligu národov začali dvomi výhrami – nad Srbskom a Maďarskom – v ďalších zápasoch už ale nezvíťazili ani raz. Na záver tejto súťaže navyše schytali v Srbsku debakel 0:5 a postup do Ligy A im vyfúkli Maďari.

Na víťaznú vlnu sa Rusi v úvode kvalifikácie na MS 2022 vrátili a sú jediným tímom „slovenskej“ skupiny H, ktorý ešte nestratil ani jeden bod. V úvodnom zápase vyhrali na Malte 3:1 a potom v sobotu zdolali i Slovinsko 2:1. Ak by sa im dnes podarilo vyhrať, tak by zrejme už na začiatku kvalifikácie odstránili Slovákov z boja o postup a navyše by plným bodovým ziskom mohli dostať pod tlak Chorvátov, s ktorými budú hrať v septembri svoj ďalší kvalifikačný zápas.

Nominácia Ruska:
Brankári – Anton Šunin (Dinamo Moskva), Jurij Djupin (Rubin Kazaň), Andrej Luňov (Zenit Petrohrad)

Obrancovia – Georgij Džikija, Iľja Kutepov (obaja Spartak Moskva), Jurij Žirkov, Vjačeslav Karavajev (obaja Zenit Petrohrad), Fjodor Kudrjašov (Antalyaspor, Tur.), Roman Neustädter (Dinamo Moskva), Iľja Samošnikov (Rubin Kazaň), Andrej Semjonov (Achmat Groznyj), Igor Smoľnikov (Krasnodar), Mário Fernandes (CSKA Moskva)

Stredopoliari – Iľzat Achmetov (CSKA Moskva), Alexandr Golovin (AS Monaco, Fr.), Rifat Žemaletdinov, Maxim Muchin (obaja Lokomotiv Moskva), Alexej Jonov (Krasnodar), Daler Kuzjajev, Andrej Mostovoj, Magomed Ozdojev (všetci Zenit Petrohrad), Reziuan Mirzov (FK Chimki), Alexej Mirančuk (Atalanta Bergamo, Tal.), Daniil Fomin (Dinamo Moskva)

Útočníci – Arťom Dzjuba (Zenit Petrohrad), Anton Zabolotnyj (Soči), Alexandr Sobolev (Spartak Moskva)


Slovensko

Slovenská futbalová reprezentácia sa prepadla v poslednom období do hernej krízy, ktorá sa začína odzrkadľovať už i na výsledkoch. Od konca kvalifikácie na EURO 2020, v ktorej zaostalo tretie Slovensko za druhým Walesom o bod, vyhrala z nasledujúcich desiatich zápasov po riadnej hracej dobe len jediný zápas. Slováci sa kvalifikovali na EURO 2020 z baráže, v ktorej zdolali Írsko po penaltách a v jeho finále i Severné Írsko 2:1 po predĺžení. V rovnakej dobe však nezvládli súboje v Lige národov, v ktorej v šiestich zápasoch získali len štyri body – v Izraeli vďaka remíze 1:1 a domácej výhre 1:0 nad Škótskom. Česku slovenský tím dvakrát podľahol (doma 1:3, vonku 0:2), v Škótsku taktiež neuspel (vonku 0:1) a doma prehral i s Izraelom 2:3, keď viedol po prvom polčase 2:0.

Výsledky v Lige národov stáli miesto českého trénera Pavla Hapala, ktorého nahradil Štefan Tarkovič a práve bývalý asistent Jána Kozáka st. doviedol výhrou nad Severným Írskom v baráži Slovensko na európsky šampionát. Kvalifikácia na MS 2022 mala začať šesťbodovým ziskom proti outsiderom skupiny proti Cypru a Malte, ani v jednom zápase však Slováci zvíťaziť nedokázali a po dvoch veľmi slabých výkonoch majú na konte len dva body. V ospalom zápase na Cypre Slovensko remizovalo 0:0 a potom doma s Maltou utrpelo najväčšiu blamáž za posledné roky, keď po katastrofálnom prvom polčase, ktorý prehralo 0:2, zachraňovalo v druhom dejstve aspoň remízu. Ak si teda chce Slovensko udržať reálnu šancu na postup, tak musí dnes nad Ruskom bezpodmienečne vyhrať. Dobrou správou pre slovenský tím je, že po uvoľnení karanténnych pravidiel môže počítať s Petrom Pekaríkom a Ondrejom Dudom, naopak László Bénes sa ospravedlnil pre únavu.

Nominácia Slovenska:
Brankári – Martin Dúbravka (Newcastle United, Angl.), Dominik Greif (ŠK Slovan Bratislava), Dušan Kuciak (Lechia Gdaňsk, Poľ.)

Obrancovia – Peter Pekarík (Hertha Berlín, Nem.), Ľubomír Šatka (Lech Poznaň, Poľ.), Martin Koscelník (Slovan Liberec, ČR), Milan Škriniar (Inter Miláno, Tal.), Martin Valjent (RCD Mallorca, Špan.), Tomáš Hubočan (Omonia Nikózia, Cyp.), Lukáš Pauschek (ŠK Slovan Bratislava), Dávid Hancko (Sparta Praha, ČR), Jakub Holúbek (Piast Gliwice, Poľ.)

Stredopoliari – Ján Greguš (Minnesota United, USA), Albert Rusnák ml. (Real Salt Lake, USA), Stanislav Lobotka (SSC Neapol, Tal.), Patrik Hrošovský (KRC Genk, Bel.), Juraj Kucka (Parma Calcio, Tal.), Ondrej Duda (1. FC Kolín nad Rýnom, Nem.), Róbert Mak (Ferencvároš Budapešť, Maď.), Vladimír Weiss ml. (ŠK Slovan Bratislava), Lukáš Haraslín (Sassuolo Calcio, Tal.), Jakub Hromada (Slavia Praha, ČR), Tomáš Suslov (FC Groningen, Hol.), Matúš Bero (Vitesse Arnhem, Hol.)

Útočníci – Michal Ďuriš (Omonia Nikózia, Cyp.), Róbert Boženík (Feyenoord Rotterdam, Hol.), Dávid Strelec (ŠK Slovan Bratislava)
Vitajte pri on-line prenose zo zápasu Slovensko – Rusko. Stretnutie skupiny H európskej časti kvalifikácie na MS vo futbale 2022 sa začne o 20:45.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»Reprezentácie»Slováci pozitívne prekvapili. Odohrali výborný zápas a zdolali Rusko 2:1