Bez pochodne i jej nosičov. Olympijský oheň budú prepravovať v lampáši

Špeciálny lampáš na prepravu olympijského ohňa.
Špeciálny lampáš na prepravu olympijského ohňa. (Autor: SITA/AP)
SITA|24. mar 2020 o 10:41

Púť sa začne vo štvrtok v severovýchodnej Fukušime.

TOKIO. Olympijská pochodeň s ohňom pre hry v Tokiu 2020 začne svoju púť podľa plánu vo štvrtok v severovýchodnej Fukušime.

Pochodeň vyštartuje v J-Village, ale s výraznými obmedzeniami v súvislosti s koronavírusom. Uskutoční sa len malá slávnosť s vylúčením verejnosti, navyše aj bez pochodne i jej nosičov.

Olympijský oheň, ktorý zapálili 12. marca v gréckej Olympii, budú namiesto toho prepravovať v lampáši uloženom v automobile a po prázdnych uliciach v snahe zabrániť šíreniu pandémie. Informovala o tom televízna stanica NHK a tlačová agentúra Kjodo.

Zo strany organizátorov OH je to zrejme aj reakcia na skutočnosť, že napriek obavám z pandémie koronavírusu (do utorka mala krajina vychádzajúceho slnka potvrdených 1128 nakazených a 42 obetí koronavírusu, pozn.) sa na olympijský oheň prišlo v meste Sendai v japonskej prefektúre Mijagi pozrieť či odfotografovať okolo 55 000 Japoncov.

Oheň horel v zlatom kotli na mestskej vlakovej stanici. Vytvorili sa tam zástupy ľudí do 500 metrov.

Púť s olympijskou pochodňou by sa podľa agentúry Kjódo mala namiesto olympijskej štafety volať "olympijské návštevy". Môže to byť veľmi krátka, ale zároveň aj najdlhšia akcia, keď potrvá až do roku 2021 v prípade presunu OH na neskorší termín.

Záver olympijskej pochodne je naplánovaný na deň začiatku OH - 24. júla na Novom národnom štadióne v Tokiu. V rovnakom dejisku by sa mali od 25. augusta konať aj paralympijské hry.

Nad konaním oboch podujatí v tomto termíne však visí veľký otáznik. Aj vzhľadom na silnejúci tlak zo strany športovcov či národných olympijských výborov sa čoraz častejšie hovorí o ich odložení.

Všetko o koronavíruse a ochorení Covid-19

(Autor: SME/MM)

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Olympijské hry»Olympiáda Tokio 2021»Bez pochodne i jej nosičov. Olympijský oheň budú prepravovať v lampáši