Rusi mali ponuku byť na OH v tíme utečencov. V Paríži nie sme vítaní, vraví Pozdňakov

Hokejoví fanúšikovia s ruskými vlajkami na zimných hrách v Soči 2014.
Hokejoví fanúšikovia s ruskými vlajkami na zimných hrách v Soči 2014. (Autor: Reuters)
Miloslav Šebela|6. okt 2023 o 15:00

Na hrách v Tokiu súťažilo v tíme utečencov 29 športovcov.

BRATISLAVA. Do otvorenia olympijských hier v Paríži ostáva 294 dní a Medzinárodný olympijský výbor stále nerozhodol v otázke možnej účasti ruských a bieloruských športovcov na hrách. 

Šéf Ruského olympijského výboru Stanislav Pozdňakov sa však pred pár dňami stretol so zástupcami komisie športovcov MOV a diskutovali o tejto možnosti. 

Komisia športovcov predostrela ruskej strane niekoľko návrhov. Medzi nimi bolo napríklad, že ruskí športovci by mohli byť začlenení do tímu utečencov. Ide o výpravu, ktorú od roku 2016 zastrešuje MOV, športovcov, ktorí museli pre rôzne konflikty opustiť svoju domovskú krajinu.

Pozdňakov: Neprijateľný návrh

Na hrách v Tokiu takto súťažilo 29 športovcov, ktorí pochádzajú z krajín ako Sýria, Kongo, Sudán, Afganistan, ale aj Irak či Irán. V Paríži by do tejto skupiny mohli pribudnúť ruskí športovci, ktorí sa dištancujú od krokov ruskej vlády.

Ruská strana ho odmietla a Pozdňakov ho skritizoval.  

„Tento návrh je pre nás neprijateľný. Ako sa hovorí: Kto druhému jamu kope, sám do nej spadne. Radil som im, aby neprišlo k tomu, že v tom tíme skončia sami,“ reagoval Pozdňakov pre Matč TV. 

Medzinárodný olympijský výbor v marci oznámil odporúčania pre možný štart individuálnych športovcov z Ruska a Bieloruska na medzinárodných súťažiach. Tie sa mali uskutočniť pod neutrálnym štatútom, bez štátnych symbolov. 

Zo súťaži mali byť vylúčení členovia silových zložiek a športových klubov, ktoré pod tieto zložky spadajú a tiež športovci, ktorí ruskú agresiu na Ukrajine podporujú. Myšlienku štartu ruských a bieloruských športovcov podporuje aj prezident MOV Thomas Bach. 

„Na jednej strane je ruská vláda, ktorá chce, aby sme ignorovali zvyšok sveta. Na druhej strane je ukrajinská vláda, ktorá žiada, aby sme úplne izolovali všetkých športovcov s ruským pasom. Vzhľadom na naše hodnoty a ľudské práva to však nie je možné. Nie je možné chrániť ľudské práva športovcov a zároveň potrestať ruský štát za porušenie olympijskej charty,“ tvrdí Bach. 

Bezpečnosť im nik nezaručil

Odporúčanie MOV niektoré športové zväzy prijali a na súťaže sa tak Rusi i Bielorusi postupne vracajú v zápasení, šerme, plávaní a v ďalších športoch.

Stále však platí, že aktuálne nemôžu štartovať na hrách v Paríži. Ázijský olympijský výbor im neumožnil ani na aktuálnych ázijských hrách, hoci pôvodne ich na súťaže pozývali a MOV vylúčilo športovcov oboch krajín aj z mládežníckych zimných hier 2024, ktoré budú v Kórei. 

Po návrate z Lausanne Pozdňakov tvrdí, že na hrách v Paríži ruských športovcov nechcú a tí, ktorí by na nich vystúpili, môžu mať problémy. 

„Nedostali sme pozvánku na olympijské hry. Na základe nášho pasu sú nám kladené neutralizačné podmienky. MOV sa chystá zmeniť chartu v snahe legitimizovať svoje najnovšie kroky. Olympijské hnutie už nedokáže odolávať politickým tlakom. Vyhýba sa akémukoľvek rozhodnutiu. Naši športovci nie sú na olympijských hrách vítaní. Ak sa niekto na hry dostane, nemôže očakávať férové hodnotenie a jeho bezpečnosť nebude zaručená," hovoril prezident ruského olympijského výboru. 

Účasť Rusov v Paríži je neistá. Naopak paralympijské hnutie sa rozhodlo umožniť im na hrách štartovať.

Rusi však aj toto rozhodnutie prijali s obavami a avizovali, že ak ich štát bude podmienený podpisom vyhlásenia proti agresii na Ukrajine, nebudú ju akceptovať. 

Olympijské hry 2024 sa budú konať v Paríži od 26. júla do 11. augusta.

Nachádzate sa tu:
Domov»Ďalšie športy»Olympijské»Rusi mali ponuku byť na OH v tíme utečencov. V Paríži nie sme vítaní, vraví Pozdňakov