Športový arbitrážny súd zamietol odvolanie Ruska voči odobratiu zlatej medaily z OH

Kamila Valijevová.
Kamila Valijevová. (Autor: TASR/AP)
TASR|25. júl 2024 o 16:51

Proti pôvodnému rozhodnutiu sa odvolal Ruský olympijský výbor (ROC), tamojšia krasokorčuliarska federácia a aj pretekári, ktorí v Pekingu súťažili.

LAUSANNE. Športový arbitrážny súd (CAS) vo štvrtok zamietol odvolanie Ruska voči rozhodnutiu odobrať krajine zlatú medailu v krasokorčuľovaní, ktorú získala v tímovej súťaži na OH 2022 v Pekingu.

CAS v januári udelil ruskej reprezentantke Kamile Valievovej štvorročný dištanc za doping a dva roky po súťaži odobral Rusom zlatú medailu z podujatia.

Proti pôvodnému rozhodnutiu sa odvolal Ruský olympijský výbor (ROC), tamojšia krasokorčuliarska federácia a aj pretekári, ktorí v Pekingu súťažili.

"Žiadali sme, aby CAS vydal rozhodnutie, ktorým prinavráti zlatú medailu ROC," uviedol výbor v oficiálnom vyhlásení.

Svetová antidopingová agentúra (WADA) sa vlani vo februári odvolala na CAS, keďže nesúhlasila s rozhodnutím Ruskej antidopingovej agentúry (RUSADA), podľa ktorej sa Valijevová nedopustila pochybenia.

RUSADA ju potrestala za zobratie si lieku proti angíne iba zrušením výsledku z dňa, v ktorom sa jej liek vo vzorke objavil, teda z 25. decembra 2021.

Informáciu o náleze zverejnili až počas OH 2022 v Pekingu, MOV vtedy 15-ročnej Ruske umožnil štartovať s odôvodnením, že ide o chránenú osobu pre jej vek.

Valijevová spolu s ďalšími ruskými reprezentantmi vyhrali tímovú súťaž pred USA, Japonskom a Kanadou.

Nachádzate sa tu:
Domov»Ďalšie športy»Olympijsk黊portový arbitrážny súd zamietol odvolanie Ruska voči odobratiu zlatej medaily z OH