Olympiádu otvorí veľkolepý ceremoniál, na rieke Seina sa bude plaviť viac ako 10 000 športovcov

OH Paríž 2024.
OH Paríž 2024. (Autor: TASR/AP)
SITA|11. jan 2024 o 17:37

Niekdajší skvelý vodný slalomár Tony Estanguet v stredu zdôraznil, že miesto konania ceremoniálu sa nezmení.

BRATISLAVA. Šéf organizačného výboru budúcoročných olympijských hier v Paríži Tony Estanguet povedal, že presun otváracieho ceremoniálu z rieky Seina nie je v pláne.

Ako referuje web insidethegames.biz, niekdajší skvelý vodný slalomár v stredu zdôraznil, že miesto konania ceremoniálu sa nezmení.

Podrobnosti o ceremoniáli zostávajú zahalené rúškom tajomstva, aby organizátori pripravili svetu čo najpozitívnejší zážitok. Organizátori OH 2024 v Paríži pripravujú veľkolepý otvárací ceremoniál na rieke Seina.

Približne 10 500 športovcov sa po nej preplaví z východnej časti mesta na západ, trasa povedie okolo najznámejších mestských pamiatok aj niekoľkých športovísk. Očakáva sa, že na otvárací ceremoniál povolajú do akcie približne 35-tisíc policajtov.

Francúzsky prezident Emmanuel Macron minulý mesiac vyvolal pochybnosti, keď vyhlásil, že ak by sa Francúzsko opäť stalo terčom extrémistických útokov, veľkolepý otvárací ceremoniál budúcoročných olympijských hier v Paríži by mohli prehodnotiť.

„Máte 15 dní do olympijských hier a zažijete sériu teroristických útokov. Čo urobíte? No predsa neorganizujete (ceremoniál) na Seine.

Keďže sme profesionáli, samozrejme, existujú plány B, plány C a podobne. Musíte byť pripravení na všetko. Ak dôjde k nárastu medzinárodného alebo regionálneho napätia, ak dôjde k sérii útokov, toto je plán B,“ povedal nedávno Macron.

Estanguet však v stredu poprel, že by organizátori pracovali na prípadnom pláne B.

„Dnes s umeleckým riaditeľom ceremoniálu Thomasom Jollym pracujeme na otváracom ceremoniáli na Seine. Naše tímy nepracujú na žiadnom inom mieste,“ povedal pre rozhlasovú stanicu France Inter.

Paríž v roku 2015 zažil teroristický útok, počas ktorého islamskí extrémisti zaútočili na niekoľkých miestach v meste, a to dokonca aj neďaleko národného futbalového štadióna Stade de France, kde v tom čase bolo zhruba 80-tisíc divákov na medzištátnom prípravnom zápase medzi Francúzskom a Nemeckom. V Paríži vtedy prišlo o život 147 ľudí.

Nachádzate sa tu:
Domov»Ďalšie športy»Olympijské»Olympiádu otvorí veľkolepý ceremoniál, na rieke Seina sa bude plaviť viac ako 10 000 športovcov