Radikálne opatrenie, kapacitu otváracieho ceremoniálu OH výrazne znížili

Olympijské hry v Paríži 2024.
Olympijské hry v Paríži 2024. (Autor: TASR/AP)
SITA|31. jan 2024 o 12:55

Organizátori OH 2024 pôvodne plánovali ceremoniál pre 600-tisíc na brehoch Seiny.

PARÍŽ. Na otváracom ceremoniáli tohtoročných olympijských hier v Paríži rátajú organizátori s účasťou približne 300-tisíc divákov, čo je len približne polovica z pôvodného plánu.

O zmene informoval francúzsky minister vnútra Gerald Darmanin, dôvody zníženia kapacity však nezdôvodnil.

Francúzi pripravujú na 26. júla 2024 pôsobivú šou na rieke Seina. Vôbec po prvý raz v histórii sa otvárací ceremoniál OH neuskutoční na štadióne, ale v uliciach hostiteľského mesta.

Jeho súčasťou bude aj masívna bezpečnostná akcia, ktorej súčasťou budú desaťtisíce príslušníkov armády a polície.

Gerald Darmanin vo vysielaní francúzskej televíznej stanice France 2 povedal, že súčasné plány počítajú so 100-tisíc platiacimi divákmi priamo na brehoch Seiny.

Ďalších vyše 200-tisíc osôb bude mať voľný prístup na horné nábrežia rieky. Defilé športovcov sa netradične uskutoční na šesťkilometrovom úseku Seiny, účastníci OH budú na lodiach.

Organizátori pôvodne informovali o možnej účasti až 600-tisíc divákov.

"Viem, že máme najlepšie bezpečnostné sily na svete a budeme môcť ukázať, že Francúzsko je schopné bez problémov získavať medaily a predovšetkým hostiť celý svet,“ uviedol člen francúzskej vlády.

Francúzsky prezident Emmanuel Macron vlani v decembri pripustil, že otvárací ceremoniál v prípade bezpečnostných rizík presunú na iné miesto.

Nachádzate sa tu:
Domov»Ďalšie športy»Olympijské»Radikálne opatrenie, kapacitu otváracieho ceremoniálu OH výrazne znížili