Prečo MOV otvára dvere Rusom? Koľko ich bude na olympiáde? (otázky a odpovede)

Prezident Medzinárodného olympijského výboru Thomas Bach.
Prezident Medzinárodného olympijského výboru Thomas Bach. (Autor: TASR/AP)
Miloslav Šebela|31. mar 2023 o 15:35

Atletika i biatlon už MOV dali odpoveď.

Medzinárodný olympijský výbor tento týždeň posunul debatu o možnom návrate ruských a bieloruských športovcov na súťaže. Prinášame odpovede na základné otázky k odporúčaniu MOV.

Čo navrhol Medzinárodný olympijský výbor?

Výkonný výbor MOV odporučil návrat ruských a bieloruských športovcov do medzinárodných súťaží ako jednotlivcov bez štátnych symbolov.

Návrat sa má týkať len športovcov, ktorí nie sú zamestnancami silových zložiek a nie sú členmi armádnych či policajných klubov. Rovnako by sa na medzinárodné súťaže nemali vrátiť športovci, ktorí podporujú ruskú agresiu na Ukrajine. 

MOV vylúčil návrat v kolektívnych športoch. 

MOV však zároveň potvrdil sankcie voči Rusku a Bielorusku. V krajinách sa nesmú organizovať medzinárodné podujatia, na žiadnych športových podujatiach by športovci týchto krajín nemali súťažiť so štátnymi symbolmi a predstavitelia vlád týchto krajín by sa nemali zúčastniť na žiadnych medzinárodných športových podujatiach. 

Vrátia sa teraz ruskí a bieloruskí športovci znova na súťaže? 

Túto otázku bude riešiť samostatne každá športová federácia. MOV vydalo len akési odporúčanie, ale federácie sú autonómne a môžu rozhodnúť aj proti návratu ruských a bieloruských športovcov. Taktiež platí, že nemusia rozhodnúť teraz, môže to byť aj o pol roka. Tento proces nemá časový rámec. 

Kde teraz ruskí a bieloruskí športovci súťažia? 

Po vypuknutí vojny na Ukrajine MOV odporučil vylúčiť športovcov týchto krajín zo súťaží. Aj vtedy každá federácia rozhodla samostatne.

Napríklad v tenise a v cyklistike mohli športovci z Ruska a z Bieloruska ďalej súťažiť ako neutrálni športovci.

Bieloruska Aryna Sobolenková vyhrala grandslamový titul v januári na Australian Open.

Rusi pôsobia v ligových súťažiach v hokeji či vo futbale v zahraničí. Najviditeľnejší sú ruskí hokejisti pôsobiaci v NHL. V aktuálnej sezóne však hrali a hrajú ruskí hráči aj v slovenskej extralige. 

Naopak napríklad v atletike, v biatlone, v lyžovaní, v triatlone či v plávaní sa ruskí ani bieloruskí športovci stále nemôžu štartovať.

Medzinárodné federácie atletiky aj biatlonu už potvrdili, že svoje rozhodnutia nebudú meniť. V týchto športoch sa teda Rusi ani Bielorusi nevrátia. 

Prečo vydal MOV odporúčanie na návrat športovcov z Ruska a Bieloruska?

Hlavným dôvodom má byť správa dvoch špeciálnych spravodajkýň Organizácie spojených národov. Alexandra Xanthakiová a K. P. Ašwiniová upozornili, že MOV a športové federácie diskriminujú ruských a bieloruských športovcov, pretože ich vylúčili zo súťaží na základe ich štátnej príslušnosti. 

„Medzinárodný olympijský výbor a širšia olympijská komunita majú povinnosť dodržiavať olympijskú chartu a ešte širšie medzinárodné normy v oblasti ľudských práv, ktoré zakazujú diskrimináciu,“ uvádza sa v dokumente, ktorý zverejnila OSN.

Podľa Xanthakiovej by malo športové hnutie vrátiť Rusov aj Bielorusov do súťaží. Na stretnutí so zástupcami športovcov dokonca vyslovila, že právo súťažiť by mali mať aj vojaci ruskej armády, ktorí sa nedopustili brutálnych zločinov, pretože za agresiu na Ukrajine nenesú zodpovednosť. 

Ako vnímajú krok MOV športovci z Ruska? 

Označili ich za ponižujúce a podmienky MOV sú pre nich neprijateľné. Podmienky o podpore vojny a o pôsobení v silových zložkách a športových kluboch týchto zložiek nespĺňa väčšina z nich.

Viac ako polovica medailistov na posledných olympijských hrách v Tokiu 2020 je práve z armádnych a policajných klubov. Tieto podmienky Rusi považujú za diskrimináciu a odmietajú ich akceptovať.

Ako vnímajú krok MOV športovci z Ukrajiny? 

Ako „facku do tváre“ všetkých ukrajinských športovcov. Hoci ide o odporúčanie MOV, odsúdili ho viacerí športovci z Ukrajiny.

„Thomas Bach slúži farbám a záujmom Ruska. Toto rozhodnutie kontaminuje olympijského ducha a je rovnaké ako táto vojna: nezmyselné," reagoval bývalý boxer Vladimir Kličko.

Ukrajinský sekretár ministerského kabinetu Oleh Nemčinov uviedol, že ukrajinskí športovci sa nezúčastnia na žiadnych kvalifikačných podujatiach, na ktorých budú štartovať aj ruskí či bieloruskí športovci. Niektorí športovci preto môžu prísť o šancu zúčastniť sa hier v Paríži.

Od začiatku vojny na Ukrajine zahynulo viac ako 250 ukrajinských športovcov a trénerov. Rusko zničilo bombardovaním a útokmi viac ako 400 športovísk na Ukrajine. 

Budú ruskí a bieloruskí športovci súťažiť na olympijských hrách v Paríži 2024?

Momentálne platí, že by z olympijských hier boli vylúčení. MOV však vydal k športovým federáciám odporúčanie na ich návrat, aby zistil, aké postoje má športové hnutie.

Zatiaľ nie je známy žiadny termín, kedy by mohol MOV o tejto otázke rozhodovať. Hlasovať by o nej však malo 15 členov výkonného výboru a nie všetkých 204 členov národných olympijských výborov. 

Takmer s istotou však v Paríži neobsadia Rusko ani Bielorusko tímové športy. Je pravdepodobné, že niektoré federácie športovcom Ruska a Bieloruska neumožnia návrat na súťaže, a tým pádom nebudú mať šancu vybojovať si olympijskú miestenku.

Je rovnaká situácia aj v paralympijskom hnutí? 

Medzinárodný paralympijský výbor (MPV) nemá v pláne prehodnotiť postoj k športovcom z Ruska a Bieloruska. Naďalej platí vylúčenie paralympijských výborov oboch krajín.

Aký postoj má k tejto téme Slovenský olympijský a športový výbor? 

SOŠV vydal vyhlásenie, v ktorom podporil rozhodnutie MOV

SOŠV stojí za stanoviskom MOV, ktorý nechce trestať jednotlivcov za rozhodnutia ich vlád. MOV presne stanovil podmienky pre štart neutrálnych športovcov na medzinárodných súťažiach a neumožnil účasť ruských či bieloruských tímov.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Ďalšie športy»Olympijské»Prečo MOV otvára dvere Rusom? Koľko ich bude na olympiáde? (otázky a odpovede)