Najbližšie ZOH u našich susedov? Taliani nevedia zorganizovať niekoľko disciplín

Katarína Šimoňáková.
Katarína Šimoňáková. (Autor: TASR – Martin Baumann)
SITA|2. okt 2023 o 15:52

Súťaže v sánkovaní, boboch a skeletone sa možno uskutočnia v rakúskom Innsbrucku.

BRATISLAVA. Súťaže v ľadovom koryte počas zimných olympijských hier v roku 2026 možno bude hostiť rakúsky Innsbruck.

Právo organizovať ZOH 2026 získali Taliani a pre súťaže v sánkovaní, boboch a skeletone rátali s traťou v Cortine d'Ampezzo.

Tobogán z roku 1923 plánovali prestavať, no po búracích prácach nenašli záujemcu, ktorý by bol ochotný resp. schopný postaviť nový.

Verejnú súťaž v krajine vyhlásili ešte v júni, no neprihlásil sa do nej žiadny záujemca.

Projekt tiež čelí odporu miestnych skupín, ktoré sa obávajú vplyvu prípadnej novej stavby na životné prostredie. Informuje o tom web insidethegames.biz.

Medzinárodný olympijský výbor (MOV) mal už pri pridelení ZOH 2026 výhrady k spomenutému plánu využitia Olympijskej trate Eugenia Montiho.

A tieto obavy sa napokon potvrdili. Po intervencii námestníka talianskeho ministra spravodlivosti Francesca Paola Sista sa napokon vláda zhodla na tom, že bude zvažovať aj iné možnosti ako prípravu športoviska v Cortine.

Dolná komora talianskeho parlamentu odporučila zvážiť ponuku starostu rakúskeho Innsbrucku Georga Williho.

"Je to definitívne stanovisko. Vláda napokon ustúpila a prijala uznesenie, že vyhodnotí výber nového športoviska.

Myslím si, že sa chcú vyhnúť tomu, aby zo seba spravili bláznov," vyhlásila Luana Zanellová z politickej strany Zelená Európa podľa periodika Il Fatto Quotidiano.

Odhadované náklady na prípravu ľadového koryta v Cortine d'Ampezzo sa medzičasom zdvojnásobili na približne 80 miliónov eur.

Okrem environmentálneho a finančného hľadiska sa oponenti tohto projektu obávajú nedostatku času, keďže ZOH v lokalite sa uskutočnia už vo februári 2026.

Okrem spomenutého rakúskeho Innsbrucku je v hre údajne aj švajčiarsky St. Moritz a aj čínsky Jen-čching, ktorý hostil súťaže ZOH 2022 v Pekingu.

Nachádzate sa tu:
Domov»Ďalšie športy»Olympijské»Najbližšie ZOH u našich susedov? Taliani nevedia zorganizovať niekoľko disciplín