WADA nepochybila v prípade čínskych plavcov, pravidlá však treba posilniť

Svetová antidopingová agentúra (WADA).
Svetová antidopingová agentúra (WADA). (Autor: REUTERS)
TASR|13. sep 2024 o 12:08

Tridsaťčlenná plavecká výprava Číny získala v Tokiu dokopy šesť medailí, z toho tri zlaté.

MONTREAL. Záverečná správa nezávislej vyšetrovacej komisie potvrdila, že Svetová antidopingová agentúra (WADA) nepochybila pri posudzovaní prípadu 23 čínskych plavcov.

Antidopingové pravidlá a administratívne postupy WADA je však možné ďalej posilniť, čo priznala aj samotná agentúra.

Autorom správy bol švajčiarsky prokurátor Eric Cottier, ktorý uviedol, že WADA vykonáva svoju prácu samostatne, nezávisle a profesionálne a neexistujú žiadne dôkazy o opaku.

To sa zhodovalo s jeho predbežnými zisteniami oznámenými začiatkom júla.

Cottier v záverečnej správe tiež zdôraznil, že Čínska antidopingová agentúra nedodržala niektoré pravidlá, ale dodal, že "to nemení výsledok prípadov a prijatie hypotézy o kontaminácii".

O prípade v apríli informoval austrálsky denník Daily Telegraph. Podľa periodika mali plavci pozitívny test na zakázaný trimetazidín používaný na liečbu ochorení srdca.

Následne neprešli kontrolou v tréningovom kempe niekoľko mesiacov pred štartom OH 2020, ktoré museli pre pandémiu koronavírusu napokon odložiť o rok.

Čínski antidopingoví úradníci označili vzorky za pozitívne ako výsledok kontaminácie jedlom, plavcov očistili od dopingových previnení a neudelili im žiadne tresty.

Tridsaťčlenná plavecká výprava Číny získala v Tokiu dokopy šesť medailí, z toho tri zlaté.

Svetová antidopingová agentúra prijala argumentáciu čínskych úradov a plavcov, z ktorých 11 bolo vybraných na tohtoročné OH v Paríži a nesankcionovala ich.

Prípad vyvolal celosvetový rozruch, pričom americké antidopingové orgány obvinili WADA zo zatajovania.

Šéf Americkej antidopingovej agentúry (USADA) Travis Tygart bol otvoreným kritikom postupu WADA.

"Hoci vedenie WADA chce uzavrieť knihu o tomto škandále týkajúcom sa 23 pozitívnych prípadov čínskych plavcov, zverejnená úplná správa vyšetrovateľa WADA len potvrdzuje naše obavy a dokonca vyvoláva nové otázky, na ktoré treba odpovedať.

Rozsah vyšetrovania sa nielenže obmedzil na dve otázky, ale informácie, ktoré pán Eric Cottier uviedol, ukazujú, že Čína nedodržala pravidlá a vedenie WADA s tým nič neurobilo," uviedol Tygart vo vyhlásení podľa AP.

Zároveň vyzval na ďalšie vyšetrovanie, kde by rozsah a vyšetrovateľa určili neutrálne tretie strany, aby sa skúmaniu dala konečná podoba.

Generálny riaditeľ WADA Olivier Niggli privítal záverečnú správu. Prisľúbil, že sa bude riadiť odporúčaniami na posilnenie globálneho antidopingového systému pre športovcov.

"Patrí medzi ne zlepšenie interných usmernení agentúry WADA na riešenie dopingových prípadov, skvalitnenie komunikácie o údajných prípadoch s národnými antidopingovými agentúrami a športovcami a optimalizácia databázy, ktorá upozorňuje napríklad na oneskorenia pri analýze testov," skonštatoval Niggli.

Pracovnú skupinu požiadali, aby v decembri predložila odporúčania.

Nachádzate sa tu:
Domov»Ďalšie športy»Olympijské»WADA nepochybila v prípade čínskych plavcov, pravidlá však treba posilniť